Με υπέρπτηση στην Καλόλιμνο απάντησε η Άγκυρα στην πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από την θαλάσσια περιοχή των Ιμίων και να ρίξει στεφάνι στην μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών που έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια της κρίσης του 1996.
Δυο τουρκικά μαχητικά F16 πέταξαν πάνω από την Καλόλιμνο στις 10.45 σε ύψος 26.500 ποδιών, μίση ώρα μετά την πτήση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον κ. Καμμένο. Τα τουρκικά F-16 παρέμειναν σε ελληνικό εναέριο χώρο για περίπου ένα λεπτό και στις 10:46 εξήλθαν του FIR Αθηνών, αφού «αναγνωριστήκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική» όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
Η Άγκυρα βρήκε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να υπενθυμίσει εμπράκτως την διατήρηση των εδαφικών διεκδικήσεών της εις βάρος της Ελλάδας και την επιμονή της στην θεωρία των «Γκρίζων Ζωνών».
Εξάλλου είναι προφανές ότι και ο κ. Καμμένος όπως και όλοι οι προκάτοχοι του αποδέχονται την συμφωνία που είχαν επιβάλλει οι Αμερικανοί για την απεμπλοκή στην κρίση του 1996, που ουσιαστικά καθιστούν τα Ίμια «γκρίζα ζώνη» - διαφορετικά θα προσγειωνόταν στην βραχονησίδα για να αποτίσει φόρο τιμής στο σημείο που έχασαν την ζωή τους οι τρεις ήρωες.
Ο ίδιος ο κ. Καμμένος περιορίστηκε σε ένα tweet για να απαντήσει όχι στην Άγκυρα, άλλα στα… δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο συμβάν, και να εξηγήσει ότι το ελικόπτερο που τον μετέφερε έφτασε στην περιοχή των Ιμίων στις 10.10΄ και η υπέρπτηση στην Καλόλιμνο έγινε 35 λεπτά μετά.
Στις 31 Ιανουαρίου 1996 ενώ η κρίση στα Ίμια έφθανε στην κορύφωση της και είχαν κλιμακωθεί σε ανώτατο επίπεδο οι αμερικανικές παρεμβάσεις για απεμπλοκή ένα ελικόπτερο Augusta Bell με πλήρωμα τους υποπλοίαρχους Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό κατέπεσε στα Ίμια.
Ο κ. Καμμένος και πέρυσι είχε πετάξει στεφάνι από ελικόπτερο στην περιοχή των Ιμίων και χωρίς καμιά στρατηγική θεωρεί ότι με τέτοια υψηλού ρίσκου «επεισόδια», επικοινωνιακά αντισταθμίζεται η συμβολή του στην εφαρμογή του Τρίτου Μνημονίου.