Τις προκλήσεις της Τουρκίας με την παρενόχληση ερευνητικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ στις 25 και 26 Αυγούστου και την έγερση παράνομων διεκδικήσεων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατήγγειλε στον ΟΗΕ η Λευκωσία με επιστολή που κατέθεσε στις 6 Σεπτεμβρίου (και δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών: Α/ 70/1032) ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.
Στην επιστολή η Κυπριακή Δημοκρατία εκθέτει το περιστατικό της διπλής παρενόχλησης του κυπριακού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα και καταγγέλλει αυτές τις ενέργειες ως «παράνομες διεκδικήσεις στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνιστούν παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτές τα θαλάσσιες ζώνες».
Στην επιστολή του ο πρέσβης Αιμιλίου περιγράφει το περιστατικό:
«-Το σκάφος Flash Royal, με σημαία Κύπρου πραγματοποιούσε θαλασσιές επιστημονικές έρευνες για κητοειδή για λογαριασμό της Κύπρου όταν παρενοχλήθηκε δυο φορές από τουρκική φρεγάτα.
- Στις 25 Αυγούστου στις 13.40 (UTC), το Flash Royal,ενώ πραγματοποιούσε επιστημονικές έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας πλέοντας πέραν του ορίου των 12 ν.μ. εισερχόμενο στην υφαλοκρηπίδα /ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σημείο 34° 44' 07.02'' Ν —032° 06' 31.98'' E. Μόλις το σκάφος πέρασε το όριο των χωρικών υδάτων της Κύπρου η τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu (F-493) επικοινώνησε με το σκάφος και ζήτησε από τον κυβερνήτη να αλλάξει πορεία γιατί εισήλθε σε «περιοχή τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
- Στις 26 Αυγούστου στις 0535 UTC, η τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu (F-493) κάλεσε το Flash Royal, το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην θέση 35° 15' 13.92'' Ν —032° 07' 34.92'' E, να αλλάξει πορεία, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζει «περιοχή τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας»
Η Λευκωσία επισημαίνει ότι τέτοιες παράνομες ενέργειες προσφέρουν μια ακόμη απόδειξη της προσπάθειας της Τουρκίας «να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της», όπως προβλέπονται από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και από το Εθιμικό Διεθνές Δίκαιο και είναι το αποτέλεσμα των παράλογων διεκδικήσεων της Τουρκίας που δεν έχουν βάση ούτε στο Διεθνές Δίκαιο ούτε στο Εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία προειδοποιεί ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν ούτε να νομιμοποιήσουν τις διεκδικήσεις της και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του Εθιμικού Δικαίου με καλή πίστη, αποσύροντας τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της, απέχοντας από κάθε παράνομη δραστηριότητα στην Υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Κύπριος διπλωμάτης κλείνει την επιστολή του, με την δήλωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί, να διατηρεί και να προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσίες της στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ, χρησιμοποιώντας όλα τα ειρηνικά μέσα που έχει στην διάθεση της.
Η Κυπριακή παρέμβαση στον ΟΗΕ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται ενώ κορυφώνονται οι διαπραγματεύσιμες για το Κυπριακό και λίγο πριν την τριμερή συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ο Ν. Αναστασιάδης με τον Μ. Ακιντζί και τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν.
Διαβάστε το διάβημα της Λευκωσίας εδώ.