Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*
Αίφνης προέκυψε έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τη στιγμή όμως που τουλάχιστον το τελευταίο 24ωρο δεν έχει προκύψει κάτι διαφορετικό ή μη μόνο η πληροφορία ότι ξεκίνησε τις γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου, γεγονός που προκαλεί έντονα ερωτήματα για τις προθέσεις του Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του και το ενδεχόμενο προσπάθειας εκτροπής της πολιτικής ατζέντας εν μέσω εκλογών.
Και αυτό διότι τα πράγματα ως προς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πληροφορίες σχετικά με την έναρξη εργασιών από το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής δεν αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Άλλωστε το μόνο που μπορεί να πράξει αυτή τη στιγμή είναι κινήσεις διπλωματικές και καταδίκες της τουρκικής προκλητικότητας όπως αυτή που προέκυψε από τη σύσκεψη των Med7 και τις δηλώσεις Μακρόν. Δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση και κυρίως τον εκνευρισμό του Ερντογάν.
Από άλλη ούτε στρατιωτική εμπλοκή μπορεί να έχει η Ελληνική πλευρά εκτός αν η τουρκική προχωρήσει πρώτη από την πλευράς της σε κάποια ανάλογη ενέργεια αφού μάλλον το καθεστώς των εγγυήσεων δεν την καλύπτει.
Ο μόνος λόγος για να υπάρξει ένα ΚΥΣΕΑ είναι να έχει η ελληνική πλευρά κάποια άλλη πληροφόρηση που όμως σίγουρα δεν είχαν οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Διαφορετικά θα βρίσκονταν τουλάχιστον από χθες στο πεντάγωνο παρακολουθώντας τις εξελίξεις και προχωρώντας στην εφαρμογή των σχεδίων που υπάρχουν
Τότε προς τι αυτή η «κινηματογραφική» κίνηση που οδήγησε τον Αλ. Τσίπρα να διακόψει την περιοδεία του και να επιστρέψει στην Αθήνα συγκαλώντας έκτακτο ΚΥΣΕΑ όταν εδώ και καιρό που η Τουρκία κλιμακώνει τις ενέργειές της και κυρίως τις λεκτικές της απειλές, δεν έχει γίνει τίποτα.
Ξεπερνώντας το γεγονός πως το ΚΥΣΕΑ οφείλει να συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα, εδώ και 2 χρόνια παρά την σημαντική ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας δεν συνεδριάζει παρά τα όσα προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας του και για ενημέρωση - εκτιμήσεις καταστάσεων αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει τίποτα από ελληνικής πλευράς ως προς την αποκατάσταση αξιόπιστης αποτροπής.
Αντιθέτως την εβδομάδα αυτή έχει αποφασιστεί να μεταβεί στην Άγκυρα η ελληνική επιτροπή για την περαιτέρω συζήτηση επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και αυτό παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν και που οδήγησαν ακόμη και στην παραίτηση του επικεφαλής και διευθυντής της διεύθυνσης αμυντικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων
Τότε γιατί το έκτακτο ΚΥΣΕΑ και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που να προκαλεί ερωτήματα αλλά και σενάρια συνωμοσιολογικά για τις σχέσεις με τη Τουρκία;
Επαναλαμβάνουμε, στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια άλλη, άγνωστη εξέλιξη, που να αφορά ακόμη και πληροφορίες για θερμό επεισόδιο που να είναι ιδιαίτερα ισχυρές η απάντηση εκτιμάται πως βρίσκεται στην προεκλογική περίοδο.
Στο γεγονός πως ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο έτοιμοι να υποστούν μια ακόμη, ίσως και πιο ισχυρή ήττα. Και στο πλαίσιο αυτό αναζητούν κάθε δυνατή λύση για να σπρώξουν αλλού τα βλέμματα και να διαμορφώσουν μια νέα πολιτική ατζέντα.
Σε κάθε περίπτωση το να παίζει οποιοσδήποτε με αυτά τα θέματα ειδικά αυτή την περίοδο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή να βρίσκονται στο κόκκινο δεν είναι κάτι απλό. Και φυσικά δεν μπορεί να εντάσσεται ένα προεκλογικό παιχνίδι εντυπώσεων.
ΥΓ. Είναι δεδομένο ότι ουδείς δύναται να φανταστεί πως κάποιος θα σκεφτόταν να επενδύσει στην ένταση με την Τουρκία προκειμένου να διαμορφώσει νέες συνθήκες στο εσωτερικό ώστε να υπάρξει ακόμη και επανεκτίμηση σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών…
*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»