Τη «σοβαρότατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» καταγγέλλει η Λευκωσία, καταδικάζοντας την «επιχειρούμενη εκ μέρους της Τουρκίας γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης /υφαλοκρηπίδας» της χώρας.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:
«Η Κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει την επιχειρούμενη εκ μέρους της Τουρκίας γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης /υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την ανεύρεση υδρογονανθράκων. Η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας συνιστά σοβαρότατη, κατά το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο, παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το κυπριακό, αλλά και εξηγεί γιατί η Άγκυρα απέρριψε την πρόταση για άτυπη συνάντηση σε σχήμα Κρανς Μοντανά για συζήτηση του κυπριακού. Ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε πρόσφατα την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας επίγνωση των προθέσεων της Τουρκίας, προέβηκε και προβαίνει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών και ως Κράτος που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ήταν σε αυτό το πλαίσιο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα Συμπεράσματα του Μαρτίου 2018, είχε καλέσει την Τουρκία «να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο», υπενθυμίζοντας παράλληλα «την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Περαιτέρω, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας το Μάρτιο 2019, η ΕΕ και τα 28 Κράτη Μέλη κάλεσαν την Τουρκία να "αποφεύγει τις όποιες παράνομες ενέργειες στις οποίες η ΕΕ θα αντιδράσει κατάλληλα, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο".
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, έχουν ήδη τροχοδρομηθεί ενέργειες σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»