Η Αθήνα σιωπά, ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος δηλώνει άγνοια, αλλά ο κ. Ζάεφ υποστήριξε χθες σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι πράγματι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έχει στείλει επιστολή στις δύο κυβερνήσεις ζητώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Πάντως ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι η συζήτηση στην Βουλή που ξεκινά την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία των συνταγματικών αλλαγών στις 12 Ιανουαρίου, οπότε αμέσως μετά η σκυτάλη περνάει στην Ελληνική κυβέρνηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή.
Η «Καθημερινή» είχε δημοσιεύσει την Τετάρτη πληροφορίες για την ύπαρξη επιστολής για την οποία η ελληνική πλευρά σιωπά (και διπλωματικές πηγές διαψεύδουν την ύπαρξη της), προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα, ενώ ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι οι δυο πλευρές μπορούν να ολοκληρώσουν την διαδικασία ακόμη και πριν από το τέλος Φεβρουαρίου ,χρονοδιάγραμμα που θέτει ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε ακόμη ότι με την επιστολή του ο κ .Στόλτενμπεργκ θέλησε να ενθαρρύνει και την ελληνική πλευρά για την Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θέλει σύντομα τις θετικές αποφάσεις των κοινοβουλίων των δυο χωρών επειδή το ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις δικές του διαδικασίες (σχετικά με το Πρωτόκολλο Ένταξης) στα μέσα Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα μάλιστα με τα δημοσιεύματα των σκοπιανών ΜΜΕ, ο κ. Ζαεφ υποστήριξε ότι το Πρωτόκολλο Ένταξης θα έχει συνταχθεί ήδη από τον Ιανουάριο και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα το επικυρώσει.
Ο κ. Ζάεφ αν και δήλωσε ότι μόνο όταν γίνει η ψηφοφορία θα φανεί εάν υπάρχει η ενισχυμένη πλειοψηφία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθούν ακόμη και περισσότεροι από τις 80 ψήφους στην Βουλή καθώς όλοι ακόμη και το BESA το μικρότερο αλβανικό κόμμα της αντιπολίτευσης δίνουν προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.