Κρίσιμο crash-test στην κυπριακή ΑΟΖ - Αποκλεισμό του Οικοπέδου 3 επιβάλει η Τουρκία

Κρίσιμο crash-test στην κυπριακή ΑΟΖ - Αποκλεισμό του Οικοπέδου 3 επιβάλει η Τουρκία

Του Νίκου Μελέτη 

«Νεκρή Ζώνη» επιχειρεί να επιβάλλει με πειρατικό τρόπο η Τουρκία γύρω από το Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιήσει γεώτρηση για λογαριασμό της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI/TOTAL το γεωτρύπανο Saipem 12000, το οποίο παραμένει κινητοποιημένο 15 μίλια μακριά από τον προορισμό του, μετά την παρέμβαση τουρκικών πολεμικών σκαφών.



Η Τουρκία ανήσυχη και από τις «καλές ειδήσεις» που ήρθαν την προηγουμένη εβδομάδα από την γεώτρηση της ΕΝΙ στο Οικόπεδο 6, επιδιώκει να διακόψει εμπράκτως το πρόγραμμα έρευνας και αξιοποίησης φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ, με απειλές τόσο προς την Κύπρο όσο και στις ξένες εταιρίες, με τρόπο μάλιστα που αμφισβητούν την ίδια την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου είναι σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με την κυπριακή κυβέρνηση να ενημερώνει την Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον, ενώ είναι σε ανοικτή γραμμή με την Ρώμη. Αναμένεται, μάλιστα, η έκβαση των διαβουλεύσεων της ιταλικής πλευράς με την τουρκική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ δήλωσε πάντως ότι το πλοίο παραμένει στο σημείο μέχρις ότου αντιμετωπισθεί η κατάσταση, ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης συνιστά ψυχραιμία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρενοχλούνται σκάφη που πραγματοποιούν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά το συγκεκριμένο επεισόδιο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σημειώνεται τη στιγμή που υπάρχουν θετικές ειδήσεις από τις έως τώρα έρευνες. Η Άγκυρα σε μια αλλαγή τακτικής επιλέγει να δοκιμάσει τις αντοχές των ξένων πετρελαϊκών εταιριών και των κυβερνήσεων τους, με την ελπίδα ότι θα επιβάλλει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.



Η έκβαση του επεισοδίου αυτού είναι κρίσιμη για την Κύπρο και το ενεργειακό πρόγραμμα της, καθώς ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ΕΝΙ θα στείλει αρνητικό μήνυμα και στις άλλες πετρελαϊκές εταιρίες που έχουν εμπλακεί στην κυπριακή ΑΟΖ και προγραμματίζουν ερευνητικές δραστηριότητες η γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα. Βεβαίως το πλήγμα θα είναι και για την ίδια την ΕΝΙ, η οποία καθώς δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές του κόσμου θα εμφανισθεί να υποχωρεί και να είναι ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις και απειλές από αυτές που διατυπώνονται σε πολλά σημεία του κόσμου, όπου είναι συχνές οι αμφισβητήσεις θαλασσίων ζωνών και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στις γεωτρήσεις που είχε πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα η ΕΝΙ στα Οικόπεδα 6 και 11 είχαν υπάρξει δηλώσεις εκ μέρους της Τουρκίας και παράνομες δεσμεύσεις περιοχών αλλά δεν είχε επιχειρηθεί η ματαίωση των γεωτρήσεων.



Ειδικά μάλιστα για το Οικόπεδο 6 είναι γνωστό ότι η Τουρκία αυθαίρετα και μονομερώς υποστηρίζει ότι επικαλύπτει μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, βάσει της θεωρίας την οποία και πρόσφατα υποστήριξε ο τούρκος Υπουργός εξωτερικών M. Cavusoglu (σε συνέντευξή του στην Καθημερινή). Σύμφωνα με αυτή τα ελληνικά νησιά και η Κύπρος έχουν θαλάσσιες ζώνες μονο όσο και τα χωρικά ύδατα τους και συνεπώς η υφαλοκρηπίδα της Μεσογείου θα πρέπει να διαμοιρασθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Όμως οι δηλώσεις Cavusoglu, ο οποίος έσπευσε συγχρόνως να αμφισβητήσει και την συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους και στην οποία στηρίζεται ο καθορισμός των Οικοπέδων τόσο την κυπριακή όσο και στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Καΐρου.

Η Λευκωσία πάντως αποφεύγει να οξύνει τους τόνους, γιατί η Τουρκία δείχνει να επιδιώκει την κλιμάκωση και την στρατιωτικοποίηση της κρίσης , ώστε έτσι να στριμώξει την Κύπρο στη... γωνία.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, τα τουρκικά πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή έχουν ζητήσει και από ξένα εμπορικά σκάφη που έπλεαν στην περιοχή, να απομακρυνθούν, θέλοντας να αποκλείσουν εντελώς την περιοχή στην βάση της παράνομης NAVTEX που έχει εκδώσει η Αττάλεια (0217/18).

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, που παραβλέπουν τα αναπαλλοτρίωτα  δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού».

Η Άγκυρα δηλώνει ότι « όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου στο πλαίσιο της στήριξής μας στην τουρκοκυπριακή πλευρά». Και αφού επιρρίπτει ευθύνες για το αδιέξοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Λευκωσία, που όπως ισχυρίζεται «υπονομεύει με ανεύθυνο τρόπο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου», εκτοξεύει απειλές στις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες αναφέροντας ότι «οι εταιρείες που εδρεύουν σε τρίτες χώρες θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, στον τομέα των υδρογονανθράκων, σε αυτή την καθόλου εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Διαβάστε ακόμα:

- ΥΠΕΞ: Η Τουρκία αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα στην Κύπρο

Φωτογραφία: APImages