Την ανάγκη άμεσης διακοπής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον «ακήρυχτο» πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στην Νοτιοανατολική Τουρκία με στόχο τους Κούρδους και το ΠΚΚ ζήτησαν από την τουρκική κυβέρνηση τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπαιντεν όσο και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., που συμμετείχαν στην συνάντηση Ε.Ε. -Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα.
Στην Άγκυρα όμως σοβαρότατο προβληματισμό προκαλεί και η απόρριψη του όρου που έχει θέσει για αποκλεισμό των Κούρδων της Συρίας του YPG στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Συρία, καθώς η Τουρκική πλευρά θεωρεί την οργάνωση αυτή ως τρομοκρατική… Το YPG συνδέεται στενά με το ΠΚΚ και η αναγνώριση τους ως παράγοντα συνδιαχείρισης των μελλοντικών εξελίξεων στην Συρία, αποτελεί εφιάλτη για την Τουρκία καθώς οι περιοχές που ελέγχει το YPG βρίσκονται στα σύνορα με τις Νοτιοανατολικές επαρχίες που κυριαρχεί το Κουρδικό στοιχείο και δραστηριοποιείται το ΠΚΚ
Ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου έσπευσε στις δηλώσεις του με τον Τ. Μπαιντεν να συμπεριλάβει το YPG στις τρεις κυρίες απειλές στην Συρία ,ταυτίζοντας δηλαδή τους Κούρδους με το ISIS.
Όμως η ψυχρολουσία για την Άγκυρα ήρθε σε ότι αφορά την μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει εναντίον του ΠΚΚ, αλλά και όλων των αυτοδιοικητικών δομών των Κούρδων στην Νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο Τ. Μπαιντεν που επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το ΠΚΚ τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε όμως ιδιαίτερα ανήσυχος για την πρόσφατη έκρηξη της βίας στην Νοτιοανατολική Τουρκία και ζήτησε την έναρξη διάλογου «με όλες τις κοινότητες της χώρας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης».
Θέμα όμως με την κατάσταση στο τούρκικο Κουρδιστάν ήγειραν και οι ευρωπαίοι επίτροποι οι όποιοι βρέθηκαν στην Άγκυρα στο πλαίσιο της συνάντησης και του στρατηγικου διαλόγου Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η Φ. Μονγκερίνι εξέφρασε την ανησυχία της στον υπουργό εξωτερικών και στον υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων κ. Τσαβουσογλου και Μποζκίρ, σχετικά με την κατάσταση στην Νοτιοανατολική Τουρκία δηλώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ζήτησαν «την άμεση εκεχειρία, καταδικαζόταν όλες τις πράξεις τρομοκρατίας και επέμειναν στην ανάγκη υπότροφης των δυο πλευρών στις ειρηνευτικές συνομιλίες».
Ο επίτροπος Χαν μάλιστα πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εργασθεί με την Τουρκία σε μια νέα ειρηνευτή διαδικασία με τους αντάρτες του ΠΚΚ, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή όχι μόνο για την Ε.Ε. άλλα και για την ίδια την Τουρκία..