Μεγάλη άσκηση με την συμμετοχή ισραηλινών ελικοπτέρων πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες δυο εβδομάδες στην χώρα μας, σε σενάρια που προέβλεπαν και επιχειρήσεις σε ορεινές δύσβατες περιοχές, όπου τα ισραηλινά και ελληνικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν ακόμη και στις κορυφές του Ολύμπου.
Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση που αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ στον αμυντικό τομέα καθώς, παρά το γεγονός ότι αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, το Τελ Αβίβ παραμένει επιφυλακτικό έναντι του καθεστώτος του Τ. Ερντογάν. Στο παρελθόν και πριν την κρίση του Μαβή Μαρμαρά η ισραηλινή αεροπορία ασκούνταν στην Τουρκία, ενώ ανάλογες ασκήσεις των ελικοπτέρων σε ορεινό τερέν γίνονταν στην Τουρκία.
Τα ισραηλινά ελικόπτερα Sikorsky CH-53 και UH-60 Black Hawks (που στον ισραηλινό στρατό είναι γνωστά με το όνομα "Yasour" και "Yanshuf") επέστρεψαν στο Ισραήλ την περασμένη Πέμπτη και όπως έγινε γνωστό, στην άσκηση πήραν μέρος και ένα ισραηλινό Hercules και ελαφρά αεροσκάφη τύπου Beechcraft King Air, ενώ στην Ελλάδα είχαν φθάσει και εφεδρικά πληρώματα ώστε να εκπαιδευθεί το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ισραηλινών πιλότων και πληρωμάτων.
Η πτήση των ελικοπτέρων από και προς το Ισραήλ διήρκεσε 7 ώρες και η Χαρετζ φιλοξενεί δηλώσεις του διοικητή της 124ης Μοίρας ελικοπτέρων του Ισραήλ ο οποίος δήλωσε ότι οι συνθήκες της άσκησης ήταν εξαιρετικές, καθώς στην Ελλάδα «υπήρχαν βουνά και τερέν που προσομοιάζουν με το έδαφος χωρών στις οποίες κάποια ημέρα ίσως χρειασθεί να επιχειρήσουν τα ισραηλινά ελικόπτερα…».
Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η συνεργασία των αεροπορικών δυνάμεων των δυο χώρων είναι πλέον διευρυμένη και ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος έκανε λόγο για «στρατηγική» συνεργασία, καθώς οι δυο χώρες έχουν αμοιβαία στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα».
Η Ελλάδα προσέφερε στο Ισραήλ το στρατηγικό βάθος το οποίο είχαν ανάγκη οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις και η ισραηλινή αεροπορία, για να ασκηθούν σε σενάρια εξουδετέρωσης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, κυρίως μετά το ρήγμα που προκάλεσε στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις το επεισόδιο του Μαβή Μαρμαρά, καθώς μέχρι τότε η Τουρκία αποτελούσε τον στενότερο στρατιωτικό σύμμαχο του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή.