Σε κινήσεις «περικύκλωσης» της ελληνικής πλευράς προβαίνει ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Άιντα, καθώς, προβάλλοντας την υποτιθέμενη πρόοδο που έχει γίνει στα άλλα Κεφάλαια, επιχειρεί να εγκλωβίσει Αθήνα και Λευκωσία σε ένα μπαράζ συναντήσεων στην Νέα Υόρκη που δεν μπορεί παρά να έχουν αρνητική κατάληξη για την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο κ. Άιντα συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Κοτζιά, οι όποιοι μετέφεραν την απόλυτη αντίθεση της Αθήνας στην συνέχιση του αναχρονιστικού θεσμού των Εγγυήσεων, ενώ ο Ν. Κοτζιάς διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πολυμερή συνάντηση για τα θέματα ασφαλείας εάν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία επ' αυτών.
Υποκρινόμενος, με την βοήθεια του Ν. Αναστασιάδη, ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στα 4 από τα 6 κεφάλαια, και ότι έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος και στο 4ο (το εδαφικό) ο κ. Άιντα πιέζει την Αθήνα ώστε να δεχθεί εκ των προτέρων την σύγκληση Διάσκεψης με την συμμετοχή των Εγγυητριών δυνάμεων στην Νέα Υόρκη, προκειμένου εκεί να αποσπάσει εκβιαστικά την συναίνεσή τους για μια έστω και επιφανειακή αλλαγή στο καθεστώς των Εγγυήσεων.
Η μεθόδευση αυτή επενδύει στην αγωνιώδη προσπάθεια των δυο πλευρών να μην φορτωθούν το blame game, μια αγωνία που έχει οδηγήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις και τώρα αλλά και στο παρελθόν την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζι και στο περιεχόμενο αλλά και στην μορφή που θα έχει το κείμενο που θα εκδοθεί μετά την συνάντηση, την τελευταία πριν την Νέα Υόρκη στην οποία θα βρίσκονται την επομένη εβδομάδα όλοι οι πρωταγωνιστές του Κυπριακού.
Πιστή στην γνώστη τακτική της η τουρκική πλευρά, αφού επεδίωξε και πέτυχε να συζητηθούν τα θέματα που την ενδιέφεραν στις πρώτες φάσεις της διαδικασίας, άφησε για το τέλος, με την στήριξη του διεθνούς μεσολαβητή τα δυο καυτά θέματα: το Εδαφικό (που συναρτάται άμεσα με το περιουσιακό) και το θέμα της Ασφάλειας-Εγγυήσεων.
Ο κ. Άιντα στις δηλώσεις του στην Αθήνα αποκάλυψε ότι τα δύο αυτά θέματα θα πάνε στο «πολύ τέλος» των διαπραγματεύσεων, κρατώντας έτσι όμηρο την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θα βρεθεί προ εκβιαστικών τετελεσμένων. Καθώς, εάν έχει επιτευχθεί σύγκλιση σε όλα τα άλλα ζητήματα, θα πρέπει να φορτωθεί η ίδια την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών, εάν δεν αποδεχθεί τα τελεσίγραφα της τουρκικής πλευράς για το Εδαφικό και τις Εγγυήσεις.
Είναι αποκαλυπτικό του παιγνιδιού που επιχειρείται να στηθεί εις βάρος της Κύπρου, ότι ο κ. Ακιντζι συνέδεσε το Εδαφικό με την Ασφάλεια, λέγοντας ουσιαστικά ότι στα δυο αυτά κεφάλαια από τα οποία περιμένει η Λευκωσία να αποσπάσει ανταλλάγματα, θα μπουν στο παζάρι: όσες περισσότερες παραχωρήσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό, τόσο θα προσφέρονται ανταλλάγματα σε θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων στην τουρκοκυπριακή…
Ο Άιντα ρίχνει όλο το βάρος του τώρα στην Νέα Υόρκη, οπού με τη στήριξη του Μπαν κι Μουν και της Αμερικανίδας αναπληρώτριας υπουργού εξωτερικών για θέματα Ευρασίας, Βικτόρια Νουλαντ, θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, αλλά όπως είπε θα έχει και συνομιλίες τόσο με την τουρκική ηγεσία (θα είναι παρόντες και ο Ερντογάν και ο Μ. Τσαβούσογλου) αλλά και με την ελληνική πλευρά.
Στόχος του Άιντα είναι να εμφανισθεί ως συμφωνημένο το όλο πλαίσιο στο οποίο έχει υπάρξει σύγκλιση, βάσει της κοινής ανακοίνωσης που θα εκδώσουν οι δυο ηγέτες και έτσι υπό την πίεση που ασκεί και το όλο περιβάλλον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει όλες τις πλευρές σε εκ του σύνεγγυς αρχικά παράλληλες συνομιλίες και μια πρώτη έστω άτυπη πολυμερή συνάντηση για να σπάσει ένα «ταμπού». Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς η οποία θεωρεί ότι υπό όρους ισχύος θα μπορέσει να εξασφαλίσει συρρίκνωση των εδαφικών προσαρμογών και διατήρηση με την μια η την άλλη μορφή του καθεστώτος των Εγγυήσεων.
Δεν πέρασε απαρατήρητη η δήλωση του κ. Άιντα ο όποιος... ζαλισμένος από την σχεδόν τρίωρη διάλεξη του Ν. Κοτζιά (ο οποίος δεν έχει κρύψει την αντιπάθεια του για τον ρόλο που διαδραματίζει ο νορβηγός) και καθώς η ελληνική πλευρά στο θέμα των Εγγυήσεων έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη, δήλωσε ότι για την «αλλαγή, κατάργηση, η υιοθέτηση κάποιας άλλης φόρμουλας» πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ και των τριών εγγυητριών δυνάμεων…
Μεγάλο και σημαντικό ζήτημα το οποίο ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, εφόσον αυτή επιτευχθεί, καθώς υπάρχει ο σοβαρότατος κίνδυνος αφού δρομολογηθεί η μεταπήδηση στο νέο ενιαίο κράτος με τα δυο συνιστώνται κρατίδια, να υπάρξουν υπαναχωρήσεις από τουρκικής πλευράς, ενώ δεν θα υπάρχει δρόμος για την επιστροφή στην προτεραία κατάσταση…
Η αποκάλυψη όμως της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στην Κύπρο ότι η τουρκική πλευρά όσο πλησιάζει στην τελική φάση της η διαδικασία, υπαναχωρεί στο εδαφικό, προκαλεί πραγματική ανησυχία και αγωνία στην ελληνική πλευρά.
Οι απαιτήσεις για περιορισμό στο μικρότερο δυνατό του αριθμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών που θα επιστραφούν και για δημιουργία «ευθείας συνοριακής γραμμής» μεταξύ των δυο συνιστώντων κρατιδίων (που περιορίζει τις εδαφικές προσαρμογές) είναι «τοξικές» για την Λευκωσία, καθώς υπονομεύουν στο εσωτερικό πλήρως την αξιοπιστία της διαπραγματευτικής τακτικής της και εκμηδενίζουν τα περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών σε άλλα ζητήματα.