Κιλιτσντάρογλου: Yπέρ της συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά ζητάει αποστρατικοποίηση των νησιών
AP
AP

Κιλιτσντάρογλου: Yπέρ της συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά ζητάει αποστρατικοποίηση των νησιών

Ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που στις κρίσιμες εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία απειλεί σοβαρά να απομακρύνει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την εξουσία, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, δηλώνει υπέρμαχος της συνεργασίας με την Ελλάδα. Την ίδια ώρα ωστόσο, δεν διστάζει να ζητήσει αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Ο Ερντογάν δεν έκανε τίποτα για τα νησιά»

Την ίδια ώρα πάντως, ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, καταλογίζοντας μάλιστα στον Ερντογάν ότι δεν έκανε τίποτα για το ζήτημα.

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τα νησιά που στρατιωτικοποιεί η Ελλάδα» τονίζει ο Κιλιτσντάρογλου σε βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του, όπου αναλυτικά αναφέρει:

«Εδώ, έφτασαν στο σημείο, την άμυνα και τον στρατό του λαού να τα κάνουν όργανο της προεκλογικής τους προπαγάνδας. Εσείς έχετε ξαναδεί ποτέ τέτοια εκλογική προπαγάνδα; Έχετε ποτέ ξαναδεί να έχει χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο η αμυντική μας βιομηχανία;

Πρέπει όμως να προσθέσω κάτι: Αυτοί που συνέχεια μας συκοφαντούν, έχουν κάνει τίποτα για τα νησιά που στρατιωτικοποιεί η Ελλάδα; Όλα είναι αρλούμπες, αγαπητέ μου λαέ. Όλα είναι ψέματα. Αλλά κάντε λίγη υπομονή, το κράτος θα ξαναγίνει κράτος και όλα τα κόμματα θα ξέρουν τα όρια τους».

 

Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», ο Κιλιτσντάρογλου δηλώνει πως επιθυμεί σταθερότητα και κατανόηση στις σχέσεις με την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως οι μοίρες των δύο χωρών είναι κοινές.

«Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αλληλένδετες είναι οι μοίρες μας ως Ελλάδας και Τουρκίας», δήλωσε, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος: «Επιθυμούμε να αναβιώσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες, αλλά και να βελτιώσουμε τα νομικά και ρυθμιστικά πρότυπα καθώς και να εισαγάγουμε σταθερότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση στις σχέσεις μας».

O επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και προεδρικός υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, πρόταξε την ανάγκη συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή συνεργασίας. «Θα συνεργαστούμε για το νερό, για την ειρήνη. Πρέπει να συνεργαστούμε. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες αδελφοί και αδελφές μου έχουν αισθανθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πιο ζεστά καλοκαίρια, όλο και περισσότερες πυρκαγιές, αλλάζουν τα πάντα. Το αισθανόμαστε και εδώ στην άλλη όχθη του Αιγαίου. Αυτά τα προβλήματα θα επιδεινώνονται περισσότερο όσο περνάει ο καιρός εάν δεν ενεργήσουμε αμέσως» δήλωσε.

Παράλληλα δεσμεύτηκε για την επιστροφή του δόγματος «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο» στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Όπως εξήγησε, «αυτό το αξίωμα σημαίνει ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας μας εξαρτάται από τις εξελίξεις στη γειτονιά καθώς και στον κόσμο, ευρύτερα».