Μετά την Γαλλία και την Ιταλία που καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, την κατηγορηματική του αντίθεση σε όποιες μονομερείς ενέργειες απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου με ανακοίνωσή του.
«Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Στην ανακοίνωση προειδοποιεί ότι το Κάιρο «είναι εναντίον της συνέχισης οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το πρωί πραγματοποιείται στο Κάιρο η 7η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών κρατών της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, με την παρουσία του Αιγυπτίου προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γαλλία και Ιταλία
Χθες, Γαλλία και Ιταλία παρενέβησαν στην τουρκική προκλητικότητα έναντι της Κύπρου και ζήτησαν τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ κάλεσαν τη γείτονα χώρα να απέχει από παράνομες ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολή Μεσόγειο.
«Η Ιταλία ανησυχεί για τις παράνομες επιχειρήσεις από το τουρκικό σκάφος "Γιαβούζ" στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, νότια του νησιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία εκφράζεται η ελπίδα η Τουρκία να στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν. «Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή», τόνιζε στην στην ανακοίνωση του.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήριζε «εχθρική ενέργεια» που θα ενθαρρύνει την κλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο, την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «η άφιξη ενός νέου Τουρκικού πλοίου στην αποκλειστική κυπριακή οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Κύπρου και του διεθνούς δικαίου. Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, η οποία ενδέχεται να ενθαρρύνει την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».