Την πρόταξη της «πολιτικής ισότητας» με τρόπο που να ισοδυναμεί με βέτο της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε κάθε βαθμίδα λειτουργίας του κράτους, θέτει η Τουρκοκυπριακή πλευρά ως προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας συνομιλιών για το Κυπριακό, θέλοντας να οδηγήσει κάθε νέα προσπάθεια σε ακραία συνομοσπονδιακό μοντέλο.
Ένα μοντέλο που όχι μόνο η εξουσία θα διαμοιράζεται στις δυο οντότητες αλλά η οντότητα που εκπροσωπεί την μικρότερη κοινότητα θα αποκτήσει τον έλεγχο με την μορφή βέτο σε κάθε θεσμό λήψης αποφάσεων στο υποτιθέμενο ομοσπονδιακό κράτος.
Χθες η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζειν Χολ Λουτ είχε συναντήσεις στην Κύπρο με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μ. Ακιντζί, αλλά όπως όλα δείχνουν η τουρκική πλευρά δεν έχει διάθεση να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαδικασία σύντομα, καθώς υπάρχουν οι μετεκλογικές εκκρεμότητες στην Τουρκία και αναμένεται η συζήτηση για το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιούνιο.
Οι ιδέες που ανέπτυξε ο κ. Αναστασιάδης είχαν να κάνουν κυρίως με την αποκέντρωση εξουσιών, ενώ επανήλθαν και ιδέες που είχαν πέσει στο παρελθόν όπως το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης.
Όπως δήλωσε ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης ο κύπριος πρόεδρος επανέλαβε με απόλυτα σαφή τρόπο ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα, όπως του είχε ζητηθεί από τα ΗΕ και όπως καταγράφεται την έκθεση του ΓΓ, αλλά αποδέχεται επίσης και την έννοια της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση, αλλά και τη θετική ψήφο εκεί και όπου οι περιστάσεις είναι τέτοιες που αφορούν αποφάσεις θεσμικών οργάνων που ενδέχεται να επηρέαζαν αρνητικά τα συμφέροντα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Για να υπάρξει συζήτηση όμως σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός υπέρβασης των αδιεξόδων και βεβαίως αυτή η θετική ψήφος θα αφορά μόνο τις συγκεκριμένες αποφάσεις και όχι όλες τις αποφάσεις όπως επιδιώκει η Τουρκοκυπριακή πλευρά.
Για τους «όρους αναφοράς» που αποτελεί νέα... ορολογία στο Κυπριακό και αφορά την σύγκλιση επί των σημείων επί των οποίων θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και ήδη έχει υπάρξει εμπλοκή από τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η τουρκική πλευρά εκλαμβάνει το Πλαίσιο Γκουτιέρες του Κραν Μοντάνα, φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος
Ο «Υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους και εκλεκτός της Άγκυρας Κ. Οζερσάι έσπευσε να απορρίψει τις ιδέες Αναστασιάδη ενώ ακόμη ήταν σε εξέλιξη στα Κατεχόμενα η συνάντηση της κ Λουτ με τον Μ. Ακιντζί.
«Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης βάζει στο τραπέζι μπαγιάτικες ιδέες που είχαν εξετασθεί και στην περίοδο Ντάουνερ και απορρίφθηκαν επειδή αλλοίωναν την αρχή της πολιτικής ισότητας» ήταν η αναφορά του κ. Οζερσάι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για ιδέες που απλώς συμβάλουν στην διαιώνιση του Κυπριακού.
Την επόμενη Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ελληνοτουρκική συνάντηση με αντικείμενο τόσο τα ΜΟΕ στο Αιγαίο αλλά και το Κυπριακό.
Η Άγκυρα επιχειρεί να συνδέσει την συζήτηση περί Εγγυήσεων και Ασφάλειας με τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού και κυρίως την «πολιτική ισότητα» και την γενικευμένη «θετική ψήφο» των Τουρκοκυπρίων σε κάθε απόφαση. Η Αθήνα επιμένει ότι δεν μπορεί να συζητηθούν από τις Εγγυήτριες Δυνάμεις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού και επιμένει στην θέσπιση μηχανισμού εφαρμογής της λύσης, κατάργηση των Εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων.
Οι συνομιλίες της κ. Λούτ χθες στην Κύπρο συνέπεσαν με την συμπλήρωση 15 ετών από το ιστορικό διάγγελμα του αείμνηστου Τάσου Παπαδόπουλου ,με το οποίο καλούσε τους ελληνοκυπρίους να απορρίψουν στο Δημοψήφισμα το Σχέδιο Ανάν.
Η φράση του «παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα» σφραγίζει έκτοτε την διαπραγματευτική γραμμή της Λευκωσίας, καθώς η μεν Τουρκική πλευρά προχωράει όλο και πιο μπροστά από όσα της προσέφερε το Σχέδιο Ανάν και η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι δεσμευμένη και από το Δημοψήφισμα να μην υποχωρήσει σε όσα προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν.
N.M.