Του Νίκου Μελέτη
Η προσπάθεια δραματοποίησης των εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά από την κυβέρνηση με την χθεσινή έκτακτη και «εσπευσμένη» σύγκληση του ΚΥΣΕΑ σε συνδυασμό με την αμάσητη αναπαραγωγή στο διαδίκτυο «ειδήσεων» και δηλώσεων ακόμη και του τελευταίου τούρκου αξιωματούχου, δημιουργούν ένα εντελώς αρνητικό περιβάλλον που υπονομεύει την διαμόρφωση πλαισίου αποτελεσματικής αντιμετώπισης της όποιας τουρκικής απειλής.
Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δημιουργείται η εντύπωση ότι επιστρατεύονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επιθετική πολιτική της Τουρκίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο εσωτερικό προεκλογικό σκηνικό.
Το ΚΥΣΕΑ έπρεπε να είχε ήδη συγκληθεί καθώς οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, δεν προέκυψαν παραμονή του Αγίου Πνεύματος και θα έπρεπε να έχουν ήδη αξιολογηθεί και να έχουν διαμορφωθεί τα εναλλακτικά σχέδια αντίδρασης της Αθήνας.
Και έτσι εμφανίσθηκε το ΚΥΣΕΑ στην έκτακτη συνεδρίαση του να εξετάζει την… «προετοιμασία του εδάφους, την επόμενη βδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης»...
Ακόμη κι όταν αυτό επιχειρηθεί, η απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία δεν πρέπει να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες καθώς δεν είναι δεδομένο ότι όλοι οι εταίροι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση.
Η Λευκωσία ελπίζει ότι η συζήτηση για κυρώσεις θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την Τουρκία στην αποστολή του δεύτερου γεωτρύπανου, ώστε να μην κατευθυνθεί νότια του νησιού. Βεβαίως μια Τουρκία που δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τις επαπειλούμενες κυρώσεις εκ μέρους της Ουάσιγκτον μάλλον δύσκολα θα πτοηθεί από μια ανάλογη απόφαση της Ε.Ε..
Ο κ. Τσίπρας χθες μετά το ΚΥΣΕΑ «προειδοποίησε ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες» και προσπάθησε επίσης να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα στην κοινή γνώμη, αλλά ο τρόπος που διέκοψε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα και επέστρεψε στην Αθήνα ανακοινώνοντας κυριακάτικα την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, έδωσαν δραματοποιημένη μορφή, ενώ πρακτικά δεν φαίνεται να έχει προκύψει κάποιο νέο δεδομένο.
Και παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν ότι επίκειται παρέμβαση της Τουρκίας στο Καστελόριζο ή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη προς το παρόν. Κι αν υπήρχαν άκρως απόρρητες πληροφορίες στην διάθεση της κυβέρνησης, θα όφειλε ήδη να έχει ενημερώσει διακριτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τουλάχιστον τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ώστε να μην εμπλακεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα στις προεκλογικές μυλόπετρες.
Η Τουρκία με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα εδώ και μήνες δηλώνει ότι θα «υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τα δικά της στην Ανατολική Μεσόγειο», ότι το γεωτρύπανο Fatih θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στο σημείο που η Τουρκία θεωρεί τουρκική υφαλοκρηπίδα, αν και είναι σαφές ότι βρίσκεται εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε μη οριοθετημένη ΑΟΖ.
Επίσης η Τουρκία προετοιμάζει το δεύτερο γεωτρύπανο που έχει αποκτήσει το Yavuz το οποίο έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει για έρευνες στις περιοχές που έχουν (παράνομα) παραχωρήσει στην τουρκική ΤΡΑΟ οι Τουρκοκύπριοι και αφορούν τον κόλπο της Καρπασίας αλλά και το τμήμα της οριοθετημένης Κυπριακής ΑΟΖ νότια του νησιού.
Το τελευταίο διήμερο έγινε είδηση μια δήλωση του κ. Τσαβούσογλου, που μεταδόθηκε ως ανακοίνωση της έναρξης της γεώτρησης ενώ απλώς ο τούρκος υπουργός δήλωνε ότι ενώ πριν η Τουρκία δεν είχε την δυνατότητα, τώρα έχει πάρει ερευνητικά σκάφη και κάνουν έρευνες, έχει πάρει γεωτρύπανο το οποίο κάνει γεώτρηση και θα στείλει και το άλλο γεωτρύπανο για γεώτρηση.
Επίσης ένα δημοσίευμα (του κυπριακού Φιλελεύθερου) ότι υπάρχουν ενδείξεις για έναρξη της γεώτρησης στο σημείο που είναι αγκυροβολημένο το Fatih, ήταν τα νέα στοιχεία. Όμως είναι προφανές ότι οι Τούρκοι δεν αγόρασαν το Fatih ούτε επένδυσαν σε αυτό, για να το στείλουν στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, να ρίξει... πετονιά.
Παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην Τουρκία η τακτική της Κύπρου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τα πληρώματα του γεωτρύπανου και των συνοδευτικών σκαφών Τουρκία με κάθε τρόπο θα «τρυπήσει» τον βυθό της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Είτε μπορέσει να φθάσει στα 2χλμ βάθος είτε στα 100 μέτρα.
Συνεπώς ακόμη κι αν το τρυπάνι άγγιξε τον βυθό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως είδηση η οποία ανατρέπει τα δεδομένα..
Επίσης ακόμη και όταν φθάσει στην Κύπρο το δεύτερο γεωτρύπανο) χωρίς να είναι γνωστό ακόμη που θα στοχεύσει η Τουρκία), η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος δεν έχουν δυνατότητα στρατιωτικοποίησης της κρίσης και για τον λόγο αυτό εξάλλου έχει επιχειρηθεί η επιστράτευση του πιο ισχυρού όπλου που διαθέτει η Λευκωσία, η Αλληλεγγύη των εταίρων, η στήριξη χωρών όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ που πέραν της στρατηγικής επιλογής για παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν και δικές τους εταιρίες με συμφέροντα στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Σε ό,τι αφορά την Γαλλία αυτό εκφράσθηκε στο υψηλότερο επίπεδο με την δήλωση Μακρόν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Μάλτας και από την Ουάσιγκτον με την επανάληψη της δήλωσης του Στ. Ντιπαρτμεντ.
Για την Κύπρο μάλιστα είναι δυνατό χαρτί το γεγονός ότι την ώρα που η Τουρκία δείχνει να ταυτίζεται με την Ρωσία, εμφανίζεται με την παρέμβαση της στην Κυπριακή ΑΟΖ να υπονομεύει ένα από τα στρατηγικά σχέδια της Ουάσιγκτον για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία, μέσω των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.