«Από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος», καταγγέλλουν Αμερικανοί βουλευτές - που κατέθεσαν τη διακομματικής τροπολογία κατά της πώλησης των F-16 στην Άγκυρα - με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι θα τα χρησιμοποιούσε για να συνεχίσει τις παραβιάσεις.
«Οι ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και η εχθρική της στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστούν σαφές ότι οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να αναστείλουν σύντομα αυτές τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες», τονίζουν.
Στην επιστολή τους οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν ότι «το καθεστώς του Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου».
Οι γερουσιαστές αναφέρουν ακόμα ότι «η Τουρκία παραμένει υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. Η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να πουλήσει ένα αμυντικό σύστημα πρώτης γραμμής σε μια χώρα που βρίσκεται υπό το καθεστώς των κυρώσεων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο επικεφαλής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Γκρέγκορι Μικς τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύ ισχυρός και στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως ό,τι κάνουμε είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και προς το συμφέρον της ειρήνης και της ευημερίας σε αυτή την περιοχή του κόσμου».
Επίσης, ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Λου Ραπτάκης σημείωσε, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ πως «η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν μας δείχνει ότι είναι καλός γείτονας. Κάθε μέρα βλέπουμε drones, βλέπουμε τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τα ελληνικά σύνορα, το θέμα με την ΑΟΖ της Κύπρου, η γραμμή που έχουν φτιάξει με τη Λιβύη που φτάνει έξι μίλια έξω από την Κρήτη. Αυτό δεν γίνεται».
«Η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία. Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για τον τερματισμό των αποσταθεροποιητικών ενεργειών και των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Λου Ραπτάκης.
«Αν πει η Βουλή όχι, τελείωσε. Αν πει η Γερουσία όχι, τελείωσε. Και ακόμα η Τουρκία δεν έχει δώσει πίσω τους S-400 που το αμερικάνικο κοινοβούλιο επιμένει» ξεκαθάρισε.
Να σημειωθεί ότι δυνητικά η τροπολογία μπορεί να παρακαμφθεί από τον Πρόεδρο Μπάιντεν εφόσον αποδείξει στο Κογκρέσο ότι για τουλάχιστον έξι μήνες, η Τουρκία δεν έχει προβεί σε προκλητικές ενέργειες έναντι συμμαχικής χώρας και πιστοποιήσει ότι η πώληση τους αποτελεί ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμα:
Κογκρέσο: Τροπολογία κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία - Υπογράφουν 10 βουλευτές