Η Ελλάδα σπάνια βρίσκονταν σε τόσο δεινή θέση. Εγκαταλειμμένη απ' όλους, όσους σπεύδουν τώρα να τσιμεντώσουν τα σύνορά τους με την χώρα μας, έχει να διαχειριστεί τους δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που φθάνουν καθημερινά ανεξέλεγκτα στα νησιά. Και η Ευρώπη προσφέρει κάποια χρήματα και... εμπειρογνώμονες, ενώ η Τουρκία βρίσκει την ευκαιρία από θέση ισχύος να επιτίθεται στην Ευρώπη και να αμφισβητεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, που βρίσκεται στα όρια της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι θλιβερό και επικίνδυνο.
Ο (σχεδόν) θρίαμβος που παρουσίασε ο Αλ.Τσίπρας την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, δεν χρειάστηκε περισσότερο από 48 ώρες για να ξεφουσκώσει θορυβωδώς, βουλιάζοντας την χώρα ακόμη πιο βαθιά στην μεταναστευτική κρίση, καθώς αποδείχθηκε πόσο επιφανειακή και ευκαιριακή ήταν η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί αμαχητί ό,τι ζήτησε η κ. Μέρκελ και πόσο επικίνδυνη συγχρόνως, καθώς οι εμπνεύσεις της κ. Μέρκελ εξαντλούνταν απλώς, σε κινήσεις καλής θέλησης προς το καθεστώς Ερντογάν.
Έτσι τώρα η Αθήνα υφίσταται την πίεση της Άγκυρας την στιγμή που η Κομισιόν και επισήμως ανακοίνωσε χθες ότι οι 54.000 θέσεις για μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, μεταφέρονται στην Τουρκία, συνεπώς κανένας πρόσφυγας από όσους είναι στην Ελλάδα δεν θα μετεγκατασταθεί στην Ευρώπη, και θα παραμένει σε ελληνικό έδαφος μέχρι ότου αποφασίσει να τον δεχθεί η Τουρκία - ενώ συγχρόνως η Αθήνα έχει αναλάβει την υποχρέωση για δημιουργία 20.000 θέσεων στα νησιά τόσο σε κλειστού τύπου δομές για τους παράτυπους μετανάστες όσο και σε ανοικτού τύπου για τους αιτούντες άσυλο. Και όλα αυτά ενώ η Άγκυρα συνεχίζει να κρατά ανοικτή την «κάνουλα» της μεταναστευτικής ροής, υποχρεώνοντας την Αθήνα επί ματαίω να ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν…
Τα πρώτα δείγματα γραφής είχαν έρθει εγκαίρως. Η Αθήνα, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας αλλά και ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος πανηγύριζαν για την «επιτυχία» της έλευσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (που ήταν αμιγώς τουρκική πρόταση με τις γερμανικές ευλογίες), που μοναδικό αποτέλεσμα είχε μέχρι στιγμής την έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και το «γκριζάρισμα», με νατοϊκό μάλιστα καπέλο, τουλάχιστον του μισού Αιγαίου. Και αυτή η πολυδιαφημισμένη Αποστολή, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει το παραμικρό, μια και οι δουλέμποροι δεν πτοούνται από την παρουσία κάποιων μεγάλων νατοϊκών σκαφών στο Αιγαίο, ενώ οι τουρκικές αρχές είναι προφανές ότι αδιαφορούν στα όσα σήματα φθάνουν από τα νατοϊκά πλοία που εντοπίζουν διακινητές…
Όμως η Τουρκία δεν σταματά τους διακινητές, ούτε όμως αφήνει τους πιλότους της να «σκουριάζουν». Έτσι χθες όπως και όλες σχεδόν τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξε μπαράζ παραβάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, παραβάσεων εντός FIR Αθηνών. Τρεις σχηματισμοί από 2 αεροσκάφη (σύνολο 6 αεροσκάφη), και ένα μεμονωμένο CN-235 πραγματοποίησαν 6 παραβάσεις στο FIR Αθηνών και 24 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε όλο το μήκος του Αιγαίου. Από τα τουρκικά αεροσκάφη τα 4 ήταν οπλισμένα και έτσι για μια ακόμη φορά υπήρχε υψηλός κίνδυνος επεισοδίου όταν τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά.
Η πρώτη εμπλοκή σημειώθηκε το μεσημέρι, νοτιοδυτικά των Ψαρρών, όπου ζεύγος ελληνικών μαχητικών αναχαίτισε ζεύγος οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών, ενώ λίγα λεπτά αργότερα το ελληνικό ζεύγος αναχαίτιζε το δεύτερο ζεύγος των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών που είχαν εισέλθει σε ελληνικό εναέριο χώρο νοτίως της Χίου. Οι εμπλοκές αυτές ουσιαστικά έγιναν πάνω από τα Νατοϊκά σκάφη που έπλεαν στην περιοχή στο πλαίσιο της Νατοϊκής Αποστολής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος.
Όπως αποκάλυψε το Liberal.gr η Τουρκία φρόντισε τις προηγούμενες ημέρες να προβάλλει την διεκδίκηση της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα την Παρασκευή την ώρα όπου ο κ. Τσίπρας αντάλλασσε χαμογέλα και χειραψίες με τον Α. Νταβούτογλου, η Τουρκία ανακοίνωνε έρευνες του ωκεανογραφικού TGC Cesme στο κέντρο του Αιγαίου μεταξύ Αη Στράτη, Σκιάθου και Εύβοιας, ενώ την ίδια στιγμή έστελνε το άλλο ερευνητικό σκάφος Tubitak Marmara στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Ρόδου. Το Tubitak Marmara χθες είχε φθάσει μέχρι και νοτιοανατολικά της Καρπάθου, αμφισβητώντας ουσιαστικά όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην κρίσιμη περιοχή του Καστελόριζου άλλα και αυτής ακόμη της Κρήτης.