Ο Γιάννης Μουζάλας απορροφημένος στην προώθηση της υποψηφιότητας του για την θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Νίκος Τόσκας αφοσιωμένος στην παρακολούθηση του ευτελισμού του κράτους, από Ρουβίκωνες και Αλληλέγγυους στα Εξάρχεια, και στην πλήρη υποβάθμιση των αστυνομικών αρχών, προφανώς αγνόησαν τις αναφορές και προειδοποιήσεις του Βερολίνου για τα προβλήματα στους ελέγχους στα αεροδρόμια.
Η αναστολή εφαρμογής των κανόνων Σένγκεν και η επαναφορά ελέγχων για τους προερχόμενους από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Οι επίσημες προειδοποιήσεις είχαν φθάσει ήδη από τον Οκτώβριο και ενώ ήδη η κατάσταση στα νησιά γίνονταν απελπιστική και χαοτική προσφέροντας την ευκαιρία σε πιθανούς τρομοκράτες να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.
Ο ίδιος ο Ν. Τόσκας παραδέχθηκε χθες ότι είχε επικοινωνήσει με τον Γερμανό υπουργό εσωτερικών και είχε ενημερωθεί για την επιβολή των ελέγχων. Βεβαίως τώρα ο κ. Τόσκας υποστηρίζει ότι είχε διαβεβαιώσεις ότι οι έλεγχοι θα είναι επιλεκτικοί, θα γίνονται διακριτικά και θα διεξάγονται εντός της περιοχής ελέγχου Σένγκεν στα αεροδρόμια (και όχι σε άλλους χώρους). Όροι που όπως ανέφερε χθες το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν τηρήθηκαν και για αυτό εξέφρασε την ..δυσφορία του ο Ν. Τοσκας.
Τα στοιχεία που επικαλούνται οι Γερμανοί, για σχεδόν 1000 περιπτώσεις προσώπων που χωρίς νόμιμα δικαιολογητικά έφθασαν από την Ελλάδα στην Γερμανία από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, οδήγησαν ουσιαστικά στην απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών για ελέγχους στους επιβάτες από την Ελλάδα μέχρι τον Μάιο του 2018 (με δυνατότητα παράτασης τους)
Μια κίνηση που υποβαθμίζει την εικόνα της χώρας διεθνώς, ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες που ταξιδεύουν προς την Γερμανία και συνιστά φυσικά μια ταπεινωτική για τους Έλληνες κατάσταση.
Γιατί οι έλεγχοι που εδώ και καιρό έχουν ενεργοποιηθεί στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, Δανίας και Νορβηγίας δεν έχουν σχέση με αυτό που συμβαίνει με την Ελλάδα. Καθώς οι έλεγχοι στις πτήσεις που φθάνουν από την Ελλάδα αναδεικνύουν την αδυναμία των ελληνικών Αρχών να επιβλέψουν και ελέγξουν το ποιοι επιβιβάζονται στις πτήσεις προς Γερμανία, και όχι γενικώς την προσπάθεια κάποιου να περάσει στην Γερμανία είτε οδικώς είτε σιδηροδρομικώς (όπου φυσικά δεν προηγούνται έλεγχοι) από μια γειτονική ευρωπαϊκή χώρα.
Το πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη και στην Γερμανία, ειδικά μετά τις εκλογές είναι γνωστό και δεδομένο. Μετά το «σφράγισμα» της βαλκανικής διαδρομής από το Βερολίνο και την Βιέννη, που η Ελλάδα αποδέχθηκε, (με τις γνωστές συμφωνίες του κ. Τσίπρα το φθινόπωρο του 2015) να γίνει ο χώρος υποδοχής και διαχείρισης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων σήμερα τα νησιά εγκαταλείπονται στην τύχη τους και η γενικευμένη χαλαρότητα σε θέματα ασφάλειας και τάξης επηρεάζει φυσικά και την κατάσταση στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας.
Με την κατάρρευση του ISIS στην Συρία και στο Ιράκ όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι Ευρωπαϊκές Μυστικές Υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ότι μεγάλο μέρος των μαχητών του ISIS θα κατευθυνθεί και προς την Ευρώπη με σκοπό να επιχειρηθούν νέα τρομοκρατικά πλήγματα.
Αυτό και μόνο προσέφερε την νομιμοποιητική βάση για το Βερολίνο προκειμένου να επιβάλλει τους ελέγχους στην Ελλάδα, που λόγω και των αδυναμιών και παραλείψεων της κυβέρνησης, έχει μετατραπεί σε αδύναμο κρίκο της Συνθήκης Σένγκεν.
Η Γερμανία και κάθε χώρα μέλος του Σένγκεν έχει δικαίωμα επαναφοράς ελέγχων στα σύνορα της για λόγους ασφαλείας και η Γερμανία έχει ενημερώσει την Κομισιόν ότι οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι και δεν θα επηρεασθεί παρά σε μικρό βαθμό, η ελεύθερη μετακίνηση εντός της Σένγκεν.
Η Κομισιόν, με αίτημα της Ελλάδας αλλά και με παρέμβαση του Δ. Αβραμόπουλου έχει καλέσει σε διαβούλευση Ελλάδα και Γερμανία. Αλλά ειδικά σε μια στιγμή που η Γερμανία είναι ακέφαλη και το ένα από τα δυο θέματα που έχουν οδηγήσει στην πολιτική κρίση είναι το μεταναστευτικό, θεωρείται απίθανο να υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή στάσης.
Και πριν το παράδειγμα της Γερμανίας ακολουθήσουν και άλλες χώρες, θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι στην Αθήνα ότι η μεταναστευτική κρίση και η διασφάλιση της ισότιμης και πλήρους συμμέτοχης της Ελλάδας στην Συνθήκη Σένγκεν είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται με όρους Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και να ανατίθεται στους κ. Μουζάλα και Τόσκα…
Ν.Μ.
Φωτογραφία: Sooc