Του Γιάννη Δημητριάδη
Η Αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Shorouk, που πρόσκειται στην υπό διωγμό Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, με πρωτοσέλιδο προχθεσινό της δημοσίευμά υποστήριξε, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα «θα γίνει εντός των προσεχών εβδομάδων».
Από που προέκυψε αυτή η «πληροφορία», που ακόμη και η Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο δεν είχε ιδέα, αλλά και δεν προβλεπόταν (για την ώρα τουλάχιστον) παρόμοιο ζήτημα στην αναμενόμενη, για την πρώτη εβδομάδα επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Κάιρο, μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη;
Στην πραγματικότητα αποτελεί «πληροφορία» που παρείχε στην εφημερίδα η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) μέσω ενός εκ των ανωτάτων στελεχών της Αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας που διαμένουν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς τους έχει παρασχεθεί «πολιτικό άσυλο» από τον Τ. Ερντογάν.
Η «κόντρα» Ερντογάν - Σίσι
Ερωτηματικό δημιουργείται για τους λόγους που προέβη στην κίνηση αυτή η ΜΙΤ. Αυτό όμως προέκυψε σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, λόγω του γεγονότος ότι το Πεκίνο, και δη προσωπικά ο κινέζος Πρόεδρος ΓΙΙΙΙΙ, είχε προσκαλέσει σαν παρατηρητή στη Σύνοδο των G20, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Αυτό προκάλεσε την μήνιν του Ερντογάν που με τον τρόπο αυτό θέλησε να δημιουργήσει ένα πρόβλημα στις Αιγυπτό-Ελληνικές σχέσεις, χωρίς όμως όπως φάνηκε να το επιτύχει.
Η αποτυχία οφείλεται πράγματι σε μια Αιγυπτιακή προσωρινή απόφαση, πράγματι να αναγνωρίσει την ΑΟΖ με την Ελλάδα, κάτι που είναι εν γνώσει του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Άλλωστε, σχετικές δηλώσεις είχε κάνει ο Πρόεδρος κ. Σίσι και κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.
Όμως υπάρχει ένα ζήτημα που η Αθήνα εξετάζει προσεκτικά και με πολλές επιφυλάξεις. Αυτό, γιατί η Αίγυπτος επιθυμεί να αναγνωρίσει την ΑΟΖ μερικώς, στα σημεία εκείνα που βρίσκονται τα «οικόπεδα» που διαφαίνεται να έχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και επιθυμεί να τα εκμεταλλευθεί. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να έχει πριν συμφωνία με την Ελλάδα.
Για την Ελλάδα όμως διανοίγεται ένα ζήτημα. Γιατί το τμήμα της ΑΟΖ που η Αίγυπτος φέρεται διατεθειμένη να αναγνωρίσει, δεν καλύπτει την «ευθεία» του Καστελόριζου, για την οποία η Άγκυρα έχει εκφράσει την άποψη ότι της ανήκει.
Το θέμα λοιπόν, προς το παρόν, δεν έχει λήξει οριστικά γι'' αυτό και καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες να επιλυθεί πριν τα τέλη του μήνα.
Η Τουρκία βάζει «νάρκες»!
Καθώς η Άγκυρα επιθυμεί να βρει λύση και ν' αντιμετωπίσει τις κακές διμερείς σχέσεις της με την Αίγυπτο, δεν σταματά να επιχειρεί συνεχώς να υποβαθμίσει και να σαμποτάρει την πολιτική του Προέδρου Σίσι. Έτσι, με νέο κυριακάτικο δημοσίευμά της η εφημερίδα Al-Shorouk ισχυρίζεται ότι «η Θάσος ανήκει στην Αίγυπτο»!
H εφημερίδα παρουσίασε δημοσίευμα με τίτλο: «Λεπτομέρειες για τα δικαιώματά μας στα βακούφια της Καβάλας και της “Tashoz” [Θάσου] στην Ελλάδα», στο οποίο ο Dr. Ibrahim El-Bayioumi Ghanem, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Σύμβουλος του Αιγυπτιακού Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών και Εγκληματολογικών Ερευνών και συγγραφέας του βιβλίου «Τα βακούφια και η πολιτική στην Αίγυπτο» (1η έκδοση το 1998), παραθέτει τις απόψεις και τους ισχυρισμούς του για την κατάσταση των βακουφιών της Καβάλας, αλλά και για το κυριαρχικό καθεστώς ολόκληρης της νήσου Θάσου.
Ο Dr. Ghanem, επιθυμώντας να «διαφωτίσει» την αιγυπτιακή κοινή γνώμη και ειδικότερα τους νέους, υποστηρίζει τα εξής:
«* Ισχυρίζεται ότι ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄ παραχώρησε στον Μωχάμετ Αλή Πασά δια του σχετικού φιρμανιού, τη νήσο Θάσο κατά πλήρη ιδιοκτησία. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι το φιρμάνι αυτό αποτελεί το βασικό έγγραφο στην αγωγή που πρέπει να ασκήσει η Αίγυπτος, για να απαιτήσει την ανάκτηση της νήσου και την επιβολή επ' αυτής των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, κατ' εφαρμογή των διεθνών κληρονομικών διατάξεων και της αρχής θρησκευτικής ιδιαιτερότητας.
* Ασκεί δριμεία κριτική στους υπευθύνους για τα βακούφια Αιγυπτίους αξιωματούχους, τους πρώην και τους νυν, συμπεριλαμβανομένου και του νυν Υπουργού βακουφιών, ο οποίος κατά τον συντάκτη, δεν γνωρίζει ούτε ότι η Καβάλα είναι πόλη και όχι νησί, ούτε ξέρει αν το νησί όπου βρίσκεται η περιουσία για την οποία είναι υπεύθυνος, ονομάζεται Χίος ή Θάσος, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του.
* Καταγγέλλει ότι οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι διαχρονικά αντιμετώπισαν τα βακούφια σαν να ήταν κάποιο βάρος από το οποίο θα έπρεπε να απαλλαχθούν. Με αποτέλεσμα, στη συμφωνία που υπεγράφη με την Ελληνική Κυβέρνηση το 1984, να απαλλοτριωθούν 4 οικόπεδα στην Καβάλα και να περιορισθούν τα υπόλοιπα σε 14 μόνο, τα οποία αμέσως μετά ο Οργανισμός Βακουφίων βάλθηκε να τα πουλήσει. Στην καταστροφική δε, κατά τον συντάκτη, συμφωνία του 1986 συμψηφίσθηκαν τα ποσά από την πώληση των βακουφίων, με τις αποζημιώσεις Ελλήνων παροίκων που εγκατέλειψαν την Αίγυπτο μετά τις εθνικοποιήσεις του 1960 και με την κάλυψη του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, που ήταν υπέρ της Ελλάδας. Έτσι κατόρθωσε η ελληνική πλευρά να συνδέσει το αντίτιμο πώλησης των βακουφίων σε Καβάλα και Θάσο, με τις αποζημιώσεις των Ελλήνων που έφυγαν από την Αίγυπτο και με το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο !!
* Διερωτάται για τη σκοπιμότητα αποστολής της αιγυπτιακής αντιπροσωπίας για τα βακούφια, που ανακοινώθηκε ότι θα ταξιδεύσει στην Ελλάδα. Ο ίδιος «συνιστά» τη δημιουργία μιας Ειδικής Επιτροπής που θα αποτελείται από Ειδήμονες του Διεθνούς Δικαίου, Αρχαιολόγους, Ιστορικούς και ειδικούς στα θέματα Βακουφιών και τουρισμού, με στόχο τη λήψη πρακτικών μέτρων για την απαίτηση ανάκτησης του νησιού στην Αιγυπτιακή κυριαρχία, πρώτα δια της διπλωματικής οδού και αν χρειασθεί δια της διαμεσολάβησης, της διαιτησίας ή και της δικαστικής οδού.
* Ζητά να δικασθούν όλοι οι Αιγύπτιοι υπουργοί Βακουφιών και οι Πρόεδροι του Οργανισμού Βακουφιών, που συμμετείχαν στις λανθασμένες, κατά τον ίδιο, πράξεις διαχείρισης των βακουφιών αυτών. Ακόμη και όσοι εξ αυτών απεβίωσαν, να δικασθούν και να καταδικασθούν συμβολικά, χάριν της ιστορικής αλήθειας!!
* Ζητά επίσης να ανοίξει η Αίγυπτος δίαυλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ώστε να έχει πρόσβαση η πρώτη στην πλειονότητα των πρωτότυπων εγγράφων που αφορούν το καθεστώς της Θάσου και ακριβή αντίγραφα για τα βακούφια στην Καβάλα, για να τα χρησιμοποιήσει η Αίγυπτος ως αποδεικτικά στοιχεία στις απαιτήσεις της για υπαγωγή του νησιού στην αιγυπτιακή κυριαρχία.
* Υποστηρίζει δε ότι Αίγυπτος και Τουρκία έχουν κοινά και επιβεβαιωμένα συμφέροντα να ανοίξουν αυτό το ζήτημα, με νόμιμο και πιστοποιημένο τρόπο. Κατά τον Dr. Ghanem , αυτό θα είναι πιο επωφελές για την Αίγυπτο και τα συμφέροντα της, τόσο κατά την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της με τους γείτονές της, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όσο και για την ανάκτηση των δικαιωμάτων της, αλλά και για την διαφύλαξη του κύρους της και της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Όλη αυτή η φιλολογία φυσικά δεν έχει ίχνος πραγματικότητας κι αποτελεί φαντασίωση, αλλά ο λόγος της εμφάνισής του, δεν είναι τυχαίος. Γιατί, επιχειρεί να πείσει την Αιγυπτιακή κοινή γνώμη ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι, «ξεπουλά» τα συμφέροντα της Αιγύπτου, όπως έκανε με την επιστροφή πέρυσι τον Δεκέμβριο, τριών μικρών νησιών στην είσοδο της Ερυθράς στη Σαουδική Αραβία που όμως… της ανήκαν. Επρόκειτο για τρεις νησίδες που η Σ. Αραβία είχε ζητήσει από την Αίγυπτο να φυλάξει για μια μεγάλη περίοδο, λόγω της ευρύτερης κρίσης στην περιοχή μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.
Τότε στο Κάιρο ξεσηκώθηκε θόρυβος κάτι που η ΜΙΤ επιχειρεί να κάνει ξανά με στόχο τον άνθρωπο που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μισεί θανάσιμα ο Ερντογάν.
Για την Ελλάδα ζήτημα δεν υπάρχει εκτός από το γεγονός πως η Άγκυρα επιχειρεί, μετά από πέντε εβδομάδες χαμηλών τόνων, να δημιουργήσει και πάλι προβλήματα με καλούς φίλους μας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
*Ο κ. Γιάννης Δημητριάδης είναι δημοσιογράφος