Η Ρωσία κλείνει την «τανάλια» γύρω από την Τουρκία, καθώς μετά την διπλωματική διαχείριση της κρίσης των πρώτων ημερών, η Μόσχα μεθοδεύει αργά -και βασανιστικά- όχι μόνο τα οικονομικά αντίποινα, αλλά και τα στρατιωτικά μέτρα που υψώνουν φράγμα σε οποιαδήποτε κρυφή σκέψη της Άγκυρας για επιβολή τετελεσμένων στην Συρία και στο Ιράκ, καλυπτόμενη πίσω από την ισχύ της Συμμαχίας των Προθύμων που επιχειρούν εναντίον του ISIS και των διανέμων του Ασαντ.
Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, η οποία όπως υποστηρίζει η Μόσχα έγινε προμελετημένα, πρόκειται για μια πράξη που για την Ρωσία αποτελεί «εν ψυχρώ δολοφονία» ενός Ρώσου πιλότου και μια μη αποδεκτή προσβολή και πρόκληση εις βάρος του ρωσικού Έθνους.
Όπως και στην περίπτωση του Ισραήλ, ακόμη κι αν οι διπλωματικές επαφές αποκατασταθούν πλήρως, η καχυποψία και η εχθρότητα δεν θα φύγουν ποτέ από τις ρωσοτουρκικες σχέσεις. Κυρίως, όμως, εξανεμίσθηκε κάθε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Τ. Ερντογάν που πλέον γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος όλο και πιο επικίνδυνος.
Η Τουρκία πλέον έχοντας διαρρήξει τις σχέσεις της με το Ιράκ, λόγω της προσπάθειας παρέμβασης στην Μοσούλη, έχοντας συγκρουσθεί με το Ιράν το οποίο ευθέως κατηγόρησε το καθεστώς Ερντογαν για συνεργασία με το ISIS, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα περιβάλλον που η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας την περιορίζει σε ρολό παθητικού παρατηρητή.
Οι ρωσικοί S-300 και S-400 έχουν επιβάλει ουσιαστικά μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων τουρκικών μαχητικών στην Συρία, με δυνατότητα επέκτασης αυτής της ζώνης και στο βόρειο Ιράκ (εφόσον ζητηθεί από την Ιρακινή κυβέρνηση), και η Μαύρη Θάλασσα είναι «επικίνδυνη» θάλασσα πια για την Τουρκία, καθώς η ρωσική υπεροπλία είναι συντριπτική.
Η Ρωσία κάνοντας την «μεγάλη επιστροφή» επιδεικνύει τις νέες στρατιωτικές δυνατότητες που έχει αναπτύξει. Μετά την έκπληξη που επεφύλασσε στους Δυτικούς Συμμάχους με την εκτόξευση πυραύλων Κρουζ από τον στόλο της Κασπίας, που έπληξαν στόχους στην Ρακή, την «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστων, η Μόσχα συνέχισε τις εκπλήξεις.
Μόλις την Τρίτη διέρρευσε η είδηση ότι ένα υπερσύγχρονο ρωσικό υποβρύχιο εντοπίστηκε στα χώρια ύδατα της Συρίας. Λίγες ώρες αργότερα η Ρωσία πραγματοποίησε το πρώτο πλήγμα στόχων στην Συρία με εκτόξευση πυραύλων Κρουζ τύπου Kalibr από ρωσικό υποβρύχιο. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95MS είναι εξοπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενους πύραυλους Raduga Kh-101, που έκαναν το ντεμπούτο τους στην Συρία πριν δυο μήνες
Με την εκτόξευση των πυραύλων από το ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo, η Μόσχα έστειλε το μήνυμα ότι πλέον έχει την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλου Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, κάτι στο οποίο μέχρι τώρα είχαν το μονοπώλιο οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοι τους.
Οι ρώσοι που έχουν πουλήσει υποβρύχια κατηγορίας Kilo στην Κίνα, την Ινδία και το Ιράν, βρίσκουν την ευκαιρία να προβάλλουν τα πλεονεκτήματα του «προϊόντος» αλλά και την αποτελεσματικότητα των πυραύλων Κρουζ με τα οποία μπορούν να εξοπλιστούν. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Πούτιν σε αυτούς τους πυραύλους Kalibr, και στο γεγονός ότι έχουν δυνατότητα να φέρουν εκτός από συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές. Όταν εξέφραζε την ελπίδα ότι δε θα χρειαστούν... πυρηνικά για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας...
Ο Α. Νταβούτογλου, μόλις προέκυψε η κρίση με την Ρωσία, έσπευσε στο Μπακού για να εξασφαλίσει την στήριξη του Αλίγιεφ και να αποσπάσει την δέσμευση για παροχή επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου, εφόσον η σύγκρουση με την Ρωσία φθάσει στα άκρα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Νταβούτογλου έκανε επιθετικές δηλώσεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στοχοποιώντας την Αρμενία.
Δυο ημέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η Ρωσία αποφάσισε να ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία της στην σύμμαχο της Αρμενία. Η Μόσχα έστειλε 14 ελικόπτερα στην Αεροπορική βάση Ερεμπουνι κοντά στο Ερεβάν. Επτά από αυτά είναι επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 και τα υπόλοιπα είναι Mi-8 μεταφορικά ελικόπτερα, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Μόσχας εντος των προσεχών 20 ημερών θα αναπτυχτούν ακόμη 8 ελικόπτερα Mi-24 στην Αρμενία.
Η Ρωσία έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της αεροπορικής βάσης Hmeymim έξω από την Λαττάκεια, που αποτελεί ένα από τα προπύργια του Άσαντ.
Στην βάση αυτή σταθμεύουν 55 ρωσικά αεροσκάφη στα όποια περιλαμβάνονται μαχητικά SU-30 και βομβαρδιστικά SU-24, SU-25 και SU-34, καθώς και επτά ελικόπτερα Mi-24 και πέντε Mi-8.
Η ρωσική βάση έχει πλήρη αντιαεροπορική κάλυψη με συστήματα Pantsir-S1, Buk-M2, S-200, Pechora-2M και συστοιχίες S-400.
Οι ρώσοι έχουν αναπτύξει στην βάση αυτή και την πλατφόρμα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha που μπλοκάρει όλα τα τηλεκατευθυνόμενα συστήματα. Στην ρωσική βάση εδρεύουν επίσης 15 τεθωρακισμένα και 30 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Όπως αποκάλυψε η ισραηλινή ιστοσελίδα DEBKA, η Ρωσία μετέφερε στην Συρία απροσδιόριστο αριθμό υπερσύγχρονων τελευταίας γενιάς τεθωρακισμένων Τ-90. Το «καμάρι» των ρωσικών τεθωρακισμένων με βάρος 46,6 τόνων, με ακτίνα δράσης 380 χιλιόμετρων με ταχύτητα 45 χλμ σε συνθήκες μάχης και 65 χλμ σε κανονικές συνθήκες.
Το Τ-90 διαθέτει τρία αμυντικά συστήματα, το σύστημα Shtora μια «ηλεκτρονική κουρτίνα» που έχει την δυνατότητα να παρεμβληθεί και να αλλοιώσει τα ηλεκτρονικά συστήματα των αντιαρματικών πυραύλων, διαθέτει κανόνι 125 mm και σύστημα τηλεκατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων ΑΤ-11.
Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτές τις ήμερες μεγάλη αεροναυτική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας, με εκτόξευση και πυραύλων με την συμμετοχή όλης της ρωσικής αρμάδας που πλέει στην περιοχή στην οποία κυριαρχεί το πυραυλοφορο αντιτορπιλικό MOSKVA. Tο ενδιαφέρον είναι ότι οι περιοχές που έχουν δεσμευθεί εκτείνονται σε όλη την θαλάσσια περιοχή ανοικτα των συριακών ακτών, αλλά και μέχρι το βόρειο άκρο της Κατεχόμενης Καρπασίας, όπου η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάγεται στην δικαιοδοσία του ψευδοκράτους.