Η προαναγγελία του Ταγιπ Ερντογάν για μια «καλή είδηση» που θα ανακοινώσει την Παρασκευή ήταν αρκετή για να τονώσει έστω και για μερικά εικοσιτετράωρα την ευρισκόμενη στα πρόθυρα κατάρρευσης τουρκική οικονομία, με άνοδο της τουρκικής λίρας και του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης, καθώς και των τιμών των μετοχών των κρατικών διυλιστηρίων. Μια είδηση, όμως, που αποκαλύπτει τελικά τη μεγάλη αποτυχία του Τ. Ερντογάν στις παράνομες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Το Bloomberg αποκάλυψε ότι τα «καλά νέα» είναι η ανακάλυψη ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, του οποίου πάντως το μέγεθος, το βάθος και η δυνατότητα αξιοποίησής του δεν είναι γνωστά. Ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο που όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες ακυρώνουν ή παγώνουν σχέδια ερευνών και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λόγω των χαμηλών τιμών και των αρνητικών προβλέψεων της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι πρόκειται για αξιόλογο κοίτασμα σε μια περιοχή, εξάλλου, όπου έχουν υπάρξει εκτεταμένες έρευνες και έχουν εντοπισθεί κοιτάσματα και από τις Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία.
Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμεζ είχε δηλώσει ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih θα αρχίσει γεωτρήσεις στο σημείο Tuna-1 στην τουρκική ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα. Περιοχή στην οποία είχε πραγματοποιήσει έρευνες τον περασμένο χρόνο το Barbaros.
Η Τουρκία, μετά από σειρά παράνομων ερευνών τα τελευταία χρόνια στην κυπριακή ΑΟΖ και με 6 γεωτρήσεις από το 2019, δεν έχει ανακοινώσει οτιδήποτε… Στη Μαύρη Θάλασσα στο σημείο Tuna-1, οι ανακοινώσεις έρχονται μόλις 40 ημέρες από την ανακοίνωση έναρξης της γεώτρησης του Fatih στις 10 Ιουλίου.
Η Τουρκία, έχοντας σπαταλήσει περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια για την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού, από ερευνητικά και γεωτρύπανα μέχρι συνοδευτικά σκάφη, και για την απόκτηση τεχνογνωσίας, βλέπει ότι το μεγάλο σχέδιο να ανακαλύψει κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία κατόπιν θα διαπραγματευθεί για να αποκτήσει πρόσβασή στους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου και στις οδούς μεταφοράς τους προς τις αγορές της Ευρώπης, προς το παρόν αποτυγχάνει.
Ο Τ. Ερντογαν επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτή την αποτυχία και να τη μετατρέψει σε πολιτικό εργαλείο. Ένα ερευνητικό και ένα γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ σε απέλπιδες προσπάθειες εντοπισμού κοιτασμάτων και ένα ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα να προκαλεί , πραγματοποιώντας μάλλον... συμβολικές έρευνες.
Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε χθες ότι «καμιά αποικιοκρατική δύναμη δεν θα αποκλείσει την Τουρκία από τους πλούσιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην περιοχή», (εννοώντας τη Γαλλία), αλλά προφανώς προέχει για τον ίδιο να μπορέσουν τα πανάκριβα και πολυδάπανα ερευνητικά και γεωτρύπανα να βρουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος.
Η ανακάλυψη κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα, ανεξαρτήτως του αν είναι εκμεταλλεύσιμο ή όχι, προσφέρει στον κ. Ερντογάν το όπλο για μια επικοινωνιακή αντεπίθεση σε μια περίοδο που το γόητρο του δέχεται πλήγματα και η κρίση σφίγγει τη θηλιά γύρω από την τουρκική οικονομία. Όμως αυτή η «καλή είδηση» κάθε άλλο παρά μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το αποτυχημένο μέχρι στιγμής πρότζεκτ του Τ. Ερντογάν να αμφισβητήσει το στάτους κβο στην Ανατολική Μεσόγειο ανακαλύπτοντας με παράνομες έρευνες υδρογονάνθρακες σε ξένες θαλάσσιες ζώνες.