Η Γερμανική άποψη για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.

Η Γερμανική άποψη για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων Μ. Ροθ, η επικράτηση της ειρήνης στη γηραιά ήπειρο και η πρόοδος των χωρών μελών είναι η στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι' αυτό θα πρέπει να γίνει στόχευση και για τη Σερβία και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που επιδιώκουν την ένταξή τους στην Ε.Ε.

Την προοπτική αυτή, ανέπτυξε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Βελιγραδίου μιλώντας στους φοιτητές για την προοπτική ένταξης της Σερβίας, υποστηρίζοντας πως ένα πρώτο βήμα είναι να ξεπεράσουν παλιές εχθρότητες και να πιστέψουν ότι έχουν ένα κοινό μέλλον με αυτούς που χθες είχαν σαν αντιπάλους, καθώς η ΕΕ δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα ειρήνης ή κοινής αγοράς, αλλά μια «ένωση αξιών», που για το λόγο αυτό είναι στο επίκεντρο της διαδικασίας αξιολόγησης που προηγείται της ένταξης.

Η Γερμανία, συνέχισε, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων των οποίων η Σερβία αποτελεί σημαντικό κρίκο, όπως άλλωστε διακήρυξε και η Συμφωνία των Παρισίων το περασμένο καλοκαίρι. Όμως, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η διεύρυνση, που τόσο θέλει η ΕΕ, έχει διαδικασία κι αυτή η διαδικασία έχει αποδειχθεί ότι εκδηλώνει «σημάδια κούρασης».

Η απόφαση για το Brexit αλλά κυρίως η οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η ΕΕ δημιούργησαν ερωτήματα για το αν θα πρέπει πριν προχωρήσουμε στην ένταξη νέων χωρών θα πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ήδη. Θεωρούμε πριν καλέσουμε τις νέες χώρες να ενταχθούν, να έχουμε επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Μια άλλη διάσταση αφορά τις ίδιες της χώρες που επιθυμούν τη συμμετοχή τους στην ΕΕ. Έχοντας μάθει από το παρελθόν έχουμε αποφασίσει να μην δεχθούμε καμιά χώρα που πρώτα δεν έχει επιλύσει όλα τα προβλήματά της. Δεν θα κάνουμε σε καμιά περίπτωση «ειδικές εκπτώσεις», όπως συνέβη στο παρελθόν. Η καλή γειτονία, ο σεβασμός του νόμου και οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν παζαρεύονται.

Τα προαναφερόμενα είναι προς το συμφέρον της Σερβίας να γίνουν σεβαστά, όχι για το δικό μας, των χωρών της ΕΕ. Η Σέρβικη κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για αλλαγές που δεν είναι πάντα αγαπητές αλλά είναι αναγκαίες. Αυτή η πολιτική, θεωρώ πως στηρίχθηκε από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών που ανέδειξαν σε νικητές αυτούς που επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ.

Τα θέματα που έθιξε ο Γερμανός υπουργός, αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα που η Σερβία λιγότερο και τα άλλα κράτη των Δ. Βαλκανίων αντιμετωπίζουν και αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα και τη δικαιοσύνη, όπου οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς           .

Ακολούθως ο κ. Ροθ προέτρεψε τους Σέρβους να επιλύσουν τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις τους με το Κόσοβο. «Είναι απόλυτα αναγκαίο να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις σας με το Κόσοβο. Χωρίς αυτή την ομαλοποίηση, για την οποία γνωρίζω πως και οι δυο πλευρές αντιμετωπίζουν δυσκολίες, η ένταξη δεν είναι δυνατή».

Μια άλλη παράμετρος αφορά την Σέρβικη Εξωτερική πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Η Ένωση δεν έχει μέλη που επιλέγουν μόνον ό,τι τους αρέσει. Η Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ένωσης θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή και να στηρίζεται θετικά, διαφορετικά ο στόχος της ένταξης απομακρύνεται κι αυτό φυσικά αφορά όλους τους τομείς που η Ένωση καλύπτει.

Δεν σημαίνει φυσικά ότι η Σερβία θα πρέπει να ξεχάσει το σύνολο των ιστορικών, πολιτικών ή άλλων δεσμών με τη Ρωσία, αλλά η συμμόρφωσή της με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές είναι αναγκαία.

Κατανοούμε πως η Σερβία έχει τη δική της παράδοση και κουλτούρα. Στην Ευρώπη κάθε χώρα έχει αντίστοιχα παραδείγματα αλλά όλοι μαζί πρέπει ν αποδεχθούμε τη διαφορετικότητα που φέρνουν μαζί τους τα μέλη της Ένωσης. Γι' αυτό υποστηρίζουμε μια πολιτική διαφορετικότητας. Για παράδειγμα η Ένωση, υποστηρίζει τους Ρομά και τους αναγνωρίζει δικαιώματα και έκφραση της διαφορετικότητάς τους. Κι αυτό πρέπει να κάνει και η Σερβία.

Το ίδιος συμβαίνει με τους ομοφυλόφιλους, μπαϊσέξουαλ, κ.ά. Μαζί με όλους αυτούς, οι χώρες-μέλη καλούνται να στηρίξουν τις ΜΚΟ, την «κοινωνία των πολιτών» που αγωνίζονται για ανθρώπινα δικαιώματα, περιβαλλοντικά ζητήματα ή μειονότητες.

Παίρνοντας παράδειγμα από τη φιλία δυο μακροχρόνια εχθρών, της Γαλλίας και της Γερμανίας, περιμένουμε, δήλωσε ο κ. Ροθ, οι χώρες της Βαλκανικής να δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, ξεπερνώντας παλιές αντιπαλότητες.

Ο λόγος του Γερμανού υπουργού, ήρθε ως απάντηση για τα στοιχεία εκείνα στη Σερβία που επιμένουν ότι μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ, χωρίς να μεταβάλουν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας ή να παραμείνουν ουδέτεροι έναντι των διαφορών που η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί με χώρες όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία, αλλά και σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα. την ενέργεια.

Γ. Δημητριάδης