Η Ελλάδα θύμα της σύγκρουσης της Δύσης με τον Ερντογάν

Η Ελλάδα θύμα της σύγκρουσης της Δύσης με τον Ερντογάν

Ρόλο πάτρωνα της Ε.Ε. που θα καθοδηγεί τις πολιτικές εξελίξεις στην γηραιά Ήπειρο με όπλο το προσφυγικό, επιδιώκει να αναλάβει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καθημερινά χαράσσει όλο και πιο βαθιά την διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Ευρώπης και της νέας Τουρκίας που έχει την σφραγίδα του.

Η απειλή του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμασθεί για το ενδεχόμενο να ανοίξει ο ίδιος τις πόρτες σε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες δεν αφορά μόνο στην εξασφάλιση κάποιων οικονομικών ανταλλαγμάτων η ακόμη και σε αυτή την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες.

Η αμήχανη και φοβική στάση των ευρωπαίων έναντι της Τουρκίας, η ανοχή που επέδειξαν στην αυταρχική εκτροπή του καθεστώτος Ερντογάν, με την απλή και μόνο προσδοκία ότι θα ευαρεστηθεί ο τούρκος ηγέτης να σεβαστεί βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την εταιρική συμμαχική σχέση με την Δύση, απλώς αποθράσυναν τον Ταγίπ Ερντογάν.

Απροκάλυπτα πλέον απειλεί και εκβιάζει την Ευρώπη γνωρίζοντας ότι με το όπλο του μεταναστευτικού μπορεί πλέον όχι απλώς να «επαιτεί» βοήθεια από την Ευρώπη, αλλά αποκτά την δύναμη να διαμορφώνει ακόμη και τις πολιτικές εξελίξεις στην τελευταία γωνιά της Ευρώπης.

«Εάν το τραβήξετε κι άλλο τότε οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν» απείλησε ο Ερντογάν στέλνοντας και το μήνυμα: «Μην ξεχνάτε ότι η Ευρώπη είναι που έχει ανάγκη την Τουρκία…».

Το μεταναστευτικό κατά κύριο λόγο σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν προκαλέσει τις τεκτονικές αλλαγές στο εκλογικό σώμα των ευρωπαϊκών χωρών, τροφοδοτώντας τις συντηρητικές και αντισυστημικές δυνάμεις που υπονομεύουν  την ενότητα και συνοχή της Ευρώπης και τροφοδοτούν κινήματα ξενοφοβικά, αντιευρωπαϊκά και ρατσιστικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνειδητοποιώντας πλέον ότι δεν ταιριάζει ούτε στην ίδια την Τουρκία το «κουστούμι» της Ε.Ε., επιχειρεί να επιβάλλει εκβιαστικά μια νέου τύπου ειδική σχέση η οποία θα προσαρμοσθεί στα μέτρα του αυταρχικού καθεστώτος το οποίο σταδιακά προωθεί στην χώρα του.

Ακόμη και αυτή την στιγμή που το κλίμα είναι βαρύ, λόγω του απροκάλυπτου πογκρόμ εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του, με τις φυλακίσεις δημοσιογράφων, τις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπάλληλων και τον ανοικτό πόλεμο εναντίον των κούρδων στην Νοτιοανατολική Τουρκία, ο κ. Ερντογάν θέλει να οδηγήσει στα όρια της την ανοχή που επιδεικνύει απέναντι του η Ε.Ε. ευτελίζοντας τελικά τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία (που δεν είχε πρακτικό αποτέλεσμα) εξόργισε τον Ερντογάν ο οποίος καθημερινά πλέον ξεσπάει εναντίον της Ευρώπης.

Μετά την νέα αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, ο κ. Ερντογάν χθες επανέλαβε απαντώντας στις παροτρύνσεις του πλήθους που παρακολουθούσε τις καθημερινές πια ομιλίες του ότι θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής, κάτι που όμως θα οδηγήσει αυτόματα στο τέλος των ευρωτουρκικών σχέσεων και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τις τελευταίες ημέρες ο Ερντογάν έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα με ερώτημα εάν οι τούρκοι πολίτες θέλουν την σχέση με την Ε.Ε., έχει δηλώσει ότι η εναλλακτική της Ε.Ε. είναι η ένταξη στους «Πέντε της Σαγκάης» ενώ μόλις χθες δήλωσε ότι θα επανέλθει βελτιωμένος ο νομός που προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή καθώς προέβλεπε την αθώωση των βιαστών ανηλίκων εφόσον νυμφεύονταν το θύμα τους.

Μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Γυναικών και Δικαιοσύνης που οργανώθηκε από την οργάνωση Women and Democracy Association (KADEM), της οποίας αντιπρόεδρος είναι η κόρη του, Σουμεγιέ Ερντογάν, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο επίμαχος νόμος «δεν είχε προετοιμασθεί καλά, αλλά θα πρέπει να επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση αφού εξασφαλισθεί ευρύτερη συναίνεση».

Κομβικό σημείο στην ρήξη των σχέσεων με την Ευρώπη ήταν φυσικά η απόφαση του καθεστώτος να οδηγήσει στην φυλακή όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του HDP που εκφράζει μεν τους κούρδους αλλά και ένα μεγάλο μέρος της μετριοπαθούς αριστεράς.

Το Βερολίνο που έχει αναλάβει ουσιαστικά ρόλο «κατευνασμού» της Άγκυρας έσπευσε να κατεβάσει τους τόνους.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαβσάν Σέμπλι προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να μην παγώσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διότι αυτό θα πλήξει περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη, και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας ούτε της Ευρώπης».

Η εκπρόσωπος της Καγκελαρίου, Ούλρικε Ντέμερ δήλωσε ότι οι απειλές κατά της συμφωνίας ΕΕ–Τουρκίας δεν οδηγούν πουθενά. «Θεωρούμε τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κοινή επιτυχία και τη συνέχιση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών... Απειλές και από τις δύο πλευρές δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ντέμερ.

Όμως το πρώτο μεγάλο θύμα αυτής της σύγκρουσης της Δύσης με τον Ερντογάν, θα είναι η Ελλάδα, καθώς με κλεισμένο ερμητικά τον Βαλκανικό διάδρομο, οι μεταναστευτικές ροές που απειλεί να στρέψει προς την Ευρώπη ο Ερντογάν θα εγκλωβισθούν στο ελληνικό έδαφος προκαλώντας έκρηξη, αρχικά στα νησιά και μετά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και έτσι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσχερή θέση να πρέπει να υποστηρίξει τα εθνικά συμφέροντα έναντι της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα από τον φόβο της υλοποίησης της απειλής του κ. Ερντογάν, να εμφανίζεται ως υποστηρικτής του ερντογανικού καθεστώτος στις Βρυξέλλες.

Ν. Μ.