Αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών που καθιστούν ευάλωτες τις υπό κατασκευή υπεράκτιες εγκαταστάσεις στην Ισραηλινή ΑΟΖ, έχει ξεκινήσει το Ισραήλ καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, έχει ήδη εκδηλωθεί μια πρώτη προσπάθεια επίθεσης σε πλατφόρμα φυσικού αερίου.
Καθώς την επόμενη τριετία θα υπάρξει πραγματικός «οργασμός» σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η εξασφάλιση των κατάλληλων μέσων και δυνατοτήτων σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και η δημιουργία πλαισίου συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χώρων της περιοχής, αποκτά κρίσιμη σημασία για την προστασία των εγκαταστάσεων άντλησης των τεράστιων ποσοστών του φυσικού αερίου.
Ο Γιόσι Κοεν πρώην επικεφαλής του Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ και Επικεφαλής πλέον της Μοσάντ, καταθέτοντας στην ειδική επιτροπή της Κνεσέτ, θέλοντας να δικαιολογήσει το μεγάλο κόστος προστασίας των εγκαταστάσεων άντλησης φυσικού αερίου, αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι του 2014 τρομοκρατική οργάνωση (η Χαμάς) επιχείρησε να προκαλέσει σαμποτάζ σε παράκτια πλατφόρμα του Ισραήλ, αλλά ο πύραυλος που χρησιμοποίησε δεν ηταν αρκετά εξελιγμένος ώστε να επιτύχει τον στόχο του.
Ο επικεφαλής της Μοσάντ παραδέχτηκε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν πλέον πρόσβαση σε πολύ εξελιγμένα οπλικά συστήματα που καθιστούν ευάλωτο ακόμη και το Ισραήλ.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος κάλεσε την Κνεσετ να αντιληφθεί την ανάγκη κατάστρωσης σχεδίου αντιμετώπισης των απειλών, που δεν θα αφορούν μόνο την αμυντική θωράκιση των εγκαταστάσεων, αλλά και την ανάπτυξη των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες «ιδιαίτερα την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία».
Η αποκάλυψη του ισραηλινού αξιωματούχου «ομολογεί» τις εσπευσμένες κινήσεις του Ισραήλ για να εξασφαλίσει τα αναγκαία αμυντικά μέσα που θα προστατεύουν τις ισραηλινές εγκαταστάσεις, μέχρι ότου παραληφθούν το 2019 τα νέα πολεμικά σκάφη που έχουν παραγγελθεί στην Γερμανία.
Σε μια πρώτη κίνηση οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν το περίφημο αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome στα ισραηλινά σκάφη, ώστε να μπορεί αποτελεσματικά να επιτηρεί μια θαλάσσια περιοχή 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μέχρι να παραδοθούν τα τέσσερα σκάφη που έχουν παραγγελθεί στην Γερμανία, τύπου “Saar 6” που θα φέρουν πύραυλους Barak-8, την προστασία των εγκαταστάσεων έχουν αναλάβει σκάφη τύπου “Saar 5” εξοπλισμένα με το αντιπυραυλικό σύστημα Barak 1.
Το ισραηλινό ναυτικό έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμές για την εγκατάσταση πυραύλων από συστοιχίες Iron Dome στα σκάφη Saar 5. Το σύστημα αυτό, που χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάσχεση ρουκετών που εκτοξεύονται από την Γάζα και τον Λίβανο εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ, έχει σημαντικά ποσοστά επιτυχίας που φθανουν το 90%.
Σύμφωνα με την Hareetz, το Ισραηλινό ναυτικό απλώνει και «δίχτυ» συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικής επιτήρησης και, στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, θα αγοράσει χρόνο από ιδιωτικούς δορυφόρους για να αυξήσει τις δυνατότητές του στον τομέα αυτό.
Η αποτελεσματική άμυνα όμως και η αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών στις υπεράκτιες εγκαταατάσεις δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αποτελεσματική συνεργασία με την Κύπρο και, τελικά, και με την Αίγυπτο, καθώς οι εγκαταστάσεις στην πλήρη ανάπτυξή τους θα απλώνονται στις ΑΟΖ και των τριών χωρών και μάλιστα, σε μερικές περιοχές, σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Επίσης όποια επιλογή γίνει τελικά για την εξαγωγή του φυσικού αερίου, θα είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός περιφερειακού συστήματος προστασίας των εγκαταστάσεων, των αγωγών, των σταθμών LNG ή ακόμη και των πλωτών μονάδων FLNG, του οποίου ο δυτικός πυλώνας θα είναι η Ελλάδα.