Το υπουργείο Εξωτερικών απευθυνόμενο περισσότερο στους συγκυβερνώντες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και λιγότερο στους πολίτες που αδιαφορούν πλήρως για τις αναλύσεις του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, με χθεσινή ανακοίνωσή του προσπαθεί να πείσει για το «έργο» του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Το αποτέλεσμα φτωχό ως και αδιάφορο, καθώς επιχειρεί να χρεώσει στην κυβέρνηση Τσίπρα «επιτυχίες» όπως η τριμερής συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και διμερώς με το Ισραήλ ή την Αίγυπτο, κατευθύνσεις που είχε ήδη λάβει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Όλα αυτά όμως ως «εισαγωγή», για να αναλύσει τους στόχους της φιέστας που ετοιμάστηκε να πραγματοποιήσει στη Ρόδο από σήμερα, με προσκεκλημένους υπουργούς Εξωτερικών και «υψηλούς αξιωματούχους» από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιταλία, την Κροατία, τη Σλοβακία και την Αίγυπτο, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Λιβύη και την Τυνησία.
Ως χθες βράδυ, τρεις εξ αυτών είχαν ακυρώσει την άφιξή τους. Οι δυο (Αλγερία, Τυνησία) λόγω συμμετοχής τους σε αιφνιδιαστική σύγκλιση του Αραβικού Συνδέσμου και ο της Κροατίας για λόγους απόρριψης των Ελληνικών πρακτικών, καθώς το Ζάγκρεμπ φέρεται να είναι δυσαρεστημένο, γιατί η Αθήνα δεν συμπεριέλαβε την Πρόεδρο της Κροατίας στη αυριανή Διάσκεψη Κορυφής.
Η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, στη Ρόδο, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, η λεκάνη της Μεσογείου θα βρεθεί στο επίκεντρο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, μιας πρωτοβουλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Για πρώτη φορά κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής θα συναντηθούν για να συζητήσουν για τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου, μιας νευραλγικής περιοχής γεωπολιτικής σημασίας, που χειμάζεται από πολέμους και μακραίωνες διαμάχες.
Ωστόσο, όπως το «non paper» εξηγεί, δεν θα συνομιλήσουν για τη Συρία και την Τουρκία, που είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τα όσα συμβαίνουν εκεί. (Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις σχέσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς το επίκεντρο της συζήτησης να είναι το Ισραήλ, η Παλαιστίνη ή η Τουρκία).
Στη συνέχεια το κείμενο του Υπ. Εξωτερικών αναφέρει ότι «Τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν αφορούν τις περιφερειακές προκλήσεις για ασφάλεια ευρύτερης περιοχής Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, συνέργειες και πρωτοβουλίες (πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές) που μπορούν να αναληφθούν για να σταθεροποιηθεί η περιοχή». Δηλαδή όλα εκείνα που λίγο πιο πάνω λέει πως δεν θα συζητηθούν.
Μπορεί ο «διχασμός» του Ν. Κοτζιά να αφορά την προσπάθειά του να μην «τραυματίσει» τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά οι Άραβες καλεσμένοι του ενδιαφέρονται απολύτως για το τι θα συμβεί στη Συρία, καθώς μετά την ανακοίνωση του Τ. Ερντογάν ότι σχεδιάζει εισβολή μαζί με τις ΗΠΑ εναντίον της πρωτεύουσας των Ισλαμιστών, Ράκα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για ένα νέο πολύ μεγάλο πόλεμο στη Μ. Ανατολή.
Στη σημερινή του αρχική εισήγηση μαθαίνουμε ότι σχεδιάζει να κάνει ένα μάθημα διεθνών σχέσεων στους καλεσμένους του, που όμως είναι αμφίβολο κατά πόσον θα εκτιμηθεί, ενώ ακούγεται (χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί) ότι ενδεχομένως θα απαιτηθεί να τους εγκαταλείψει για λίγες ώρες και να επιστρέψει στην Αθήνα για την υποδοχή των Ευρωπαίων αρχηγών της Συνόδου Κορυφής).
Από χθες, οι μετέχοντες στη Διάσκεψη πρέσβεις προσπαθούν να ολοκληρώσουν με συνεχείς προσθέσεις και διαγραφές κειμένου, την πρόταση που θα κατατεθεί για να υπάρξει μια κοινή δήλωση, που επιθυμούν να ονομάσουν «Διακήρυξη της Ρόδου», που θα περιλαμβάνει ασφαλείς και μη ουσιαστικές προτάσεις και εκκλήσεις για την Ασφάλεια της περιοχής, αντίστοιχη εκείνων των πολύ παλιών διακηρύξεων αγαθών αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης που σηματοδοτούσαν τους δήμους τους σαν «αποπυρηνικοποιημένες ζώνες».
Τέλος, απόψε το βράδι, ο υπουργός θα προσφέρει δείπνο στο φωταγωγημένο τοπίο του κάστρου της Λίνδου, σ' ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού με την ελπίδα, να μείνουν τουλάχιστον με «καλές αναμνήσεις»…
Γιάννης Δημητριάδης