Της Κύρας Αδάμ
Η Γερμανία προωθεί στην σημερινή Σύνοδο της υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ την πρόταση δημιουργίας συντονισμένων επιχειρήσεων νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. από τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη.
Η πρόταση αυτή της Γερμανίας, που ασκεί αυτό το εξάμηνο τον συντονισμό των νατοϊκών δυνάμεων, έχει ήδη συζητηθεί σε επίπεδο SACEUR και είναι σε γνώση και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Στόλεμπεργκ.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ναυτική νατοϊκή δύναμη θα αποτελείται από κράτη- μέλη της Συμμαχίας, που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτήν, για ανθρωπιστικές αποστολές στο Αιγαίο, με στόχο την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την αποτροπή μετακίνησης μεγάλων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη από την Τουρκία, καθώς και την επιστροφή στην Τουρκία των μεταναστευτικών ροών.
Τη διοίκηση αυτής της ναυτικής δύναμης θα αναλάβει κατά το παρόν εξάμηνο κατά πάσα πιθανότητα η Γερμανία, που έχει και τον συντονισμό των νατοϊκών δυνάμεων. Το επόμενο εξάμηνο όμως, τον συντονισμό αυτόν αναλαμβάνει η Τουρκία, κάτι που θέλει να αποτρέψει η Αθήνα. Γι' αυτό και προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να παραιτηθούν από κοινού από την ανάληψη των εξαμηνιαίων συντονισμών των νατοϊκών δυνάμεων, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μελλοντικές προστριβές στους κόλπους της Συμμαχίας.
Αυτή την στιγμή στους κόλπους της Συμμαχίας συζητείται, ύστερα και από επιμονή της Ελλάδας (που ήδη εκφράστηκε από τον κ Τσίπρα στην τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Μέρκελ), η νατοϊκή αυτή δύναμη να έχει δύο διακριτές αποστολές.
Η μία νατοϊκή αποστολή να διαφυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., (board patrol) δηλαδή τα 6 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων και στην οποία θα μετέχουν πέραν της Ελλάδας, νατοϊκές χώρες πλην Τουρκίας. Και η δεύτερη νατοϊκή αποστολή να περιπολεί στις τουρκικές ακτές (coast patrol) με δικαίωμα έρευνας και διάσωσης SAR στο Αιγαίο, στην οποία θα μετέχουν πέραν της Τουρκίας, νατοϊκές δυνάμεις, πλην της Ελλάδας.
Αυτή την στιγμή η Ελλάδα πληρώνει την επιπολαιότητα της κυβέρνησης να αποδεχθεί τον περασμένο Νοέμβριο χωρίς πολύ σκέψη ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είναι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.
Διότι από την στιγμή που η Αθήνα έχει αποδεχθεί ότι τα θαλάσσια σύνορα της χώρας είναι μόνον τα 6 ν.μ. γύρω-γύρω από τα νησιά της, έχει αποδεχθεί και το ότι οι αρμοδιότητες κυριαρχίας και έρευνας και διάσωσης περιορίζονται εντός των συνόρων των 6 ν.μ. γύρω-γύρω από τα νησιά της. Με αποτέλεσμα στη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου η Τουρκία να μπορεί να διεκδικήσει μόνον αυτή αρμοδιότητες θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης.
Αυτό ακριβώς επιχειρείται τώρα με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η ναυτική δύναμη που θα εκτελεί, μαζί με την Τουρκία, περιπολίες ακτοφυλακής θα έχει και το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, κάτω από τουρκικό έλεγχο, γεγονός που στερείται η Αθήνα, που παραμένει εγκλωβισμένη στα «εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», στα 6ν.μ.
Όμως στην περίπτωση που υπερισχύσει η πρόταση που διακινεί αυτή την ώρα ο SACEUR για να αναλάβει η STANΑC FORMED (δηλαδή η υπάρχουσα νατοϊκή ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο) το θέμα του προσφυγικού, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει, ο διοικητής αυτής της ναυτικής δύναμης να είναι Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, διότι μόνον έτσι η Αθήνα θα έχει το επιχειρησιακό έλεγχο και της αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης στα όρια του FIR Αθηνών.
Διαφορετικά, η Τουρκία και με Νατοϊκή κάλυψη παίρνει το Αιγαίο...