Με την συμφωνία της επανεισδοχης μεταναστών στην Τουρκία να καρκινοβατεί, με τον αριθμό εκείνων που φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά να υπερκαλύπτεται από τον αριθμό εκείνων που επιστρέφουν στην Τουρκία, με μαζικές υποβολές αιτήσεων για άσυλο που βραχυκυκλώνουν την διαδικασία και με το κλίμα στην Ευρώπη να γίνεται όλο και πιο αρνητικό, η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με δραματικό αδιέξοδο και στο μεταναστευτικό.
Μετά τις πανηγυρικές επιστροφές 200 μεταναστών την Δευτέρα, το σύστημα που εξ ανάγκης υιοθέτησε η Ε.Ε. προκειμένου να συνεργαστεί με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού έχει βραχυκυκλώσει, αναδεικνύοντας εκτός των άλλων ότι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης είναι η πλήρης διακοπή των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.
Όμως προς το παρόν ούτε η Τουρκία έχει δείξει τέτοια διάθεση, ούτε η Νατοϊκή Δύναμη μπόρεσε (όπως όλοι είχαμε προβλέψει) να συμβάλει στην ανακοπή των ροών.
Ενώ το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο αρνητικό στην Ευρώπη, σήμερα θα βρίσκονται στην Αθήνα δυο από τους κλασσικούς εκπροσώπους της πολιτικής των «κλειστών συνόρων», ο Σλοβάκος υπουργός εξωτερικών Μίροσλαβ Λάτζεκ και ο αυστριακός υπουργός άμυνας Χανε Πετερ Ντοσκοζιλ.
Ο κ. Καμμένος θα έχει συνομιλίες και δηλώσεις με τον Αυστριακό ομόλογο του, ενώ αντιθέτως ο κ. Κοτζιάς προτίμησε να αποφύγει τις δηλώσεις με τον Σλοβάκο, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερώσει για τις προτεραιότητες της χώρας του που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε., αλλά είναι προφανές ότι η συζήτηση θα εστιασθεί στο προσφυγικό, μια και η Σλοβακία είναι από τις χώρες εκείνες (όπως και οι υπόλοιπες του Visegrad) που πρωτοστατούν στην πολεμική εναντίον της Ελλάδας.
Όμως και ο κ. Ντοσκοζιλ είναι από τις πιο σκληρές φωνές στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και έχει ηγηθεί πολλών πρωτοβουλιών που στοχοποιούν την Ελλάδα. Την περασμένη Παρασκευή συγκάλεσε στην Βιέννη συνάντηση με οκτώ ακόμη ομολόγους του από τα Βαλκάνια και την Visegrad, όπου συζήτησαν την ίδρυση μιας πολιτικό-στρατιωτικής αποστολής για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και στην Ελλάδα(!) και, εάν οι μεταναστευτικές ροές ξεφύγουν, τότε η δύναμη αυτή να αναπτυχθεί σε άλλα σύνορα, της Βουλγαρίας η της πΓΔΜ, προκειμένου να μείνει κλειστός ο Βαλκανικός διάδρομος.
Βεβαίως μια τέτοια πρόταση που ο κ.Ντοσκοζιλ δεσμεύθηκε να παρουσιάσει εκ μέρους όλων στην κ. Μογκερινι, αποτελεί casus belli για την Ελλάδα καθώς ουσιαστικά προβλέπει την παράδοση των εξωτερικών συνόρων της χώρας σε μια πολυεθνική δύναμη και μάλιστα προβλέπει και την μεταφορά των ευρωπαϊκών συνόρων στα... ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η Αυστρία και ο ίδιος ο κ.Ντοσκοζιλ είναι από τους σθεναρούς υποστηρικτές των Σκοπίων και από εκείνους που στην Βιέννη και σε άλλες πρωτεύουσες πιστεύουν ότι τα Σκόπια πρέπει να προχωρήσουν στην ευρωατλαντικη πορεία τους ανεξαρτήτως της διαφοράς για το όνομα.
Καθοριστικό πάντως για τις επόμενες κινήσεις της Ευρώπης στο μεταναστευτικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται κυρίως στην Γερμανία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός (CDU/CSU) στην τελευταία δημοσκόπηση κινείται στα ιστορικά χαμηλά του 33%, ενώ χθεσινή δημοσκόπηση δείχνει να περιορίζεται σημαντικά η υποστήριξη της κοινής γνώμης στην Ζώνη Σένγκεν και στην Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα.
Τα 2/3 των Γερμανών υποστηρίζουν την κατάργηση της Σένγκεν ενώ σύμφωνα με την ιδία δημοσκόπηση της Ifop το ποσοστό αυτό στην Ιταλία είναι 60% και στην Γαλλία φθάνει το 72%.
Ο επικεφαλής ερευνών της Ifop Ζερομ Φουρκέτ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες εμπέδωσαν την αίσθηση ότι η κατάσταση φεύγει εκτός έλεγχου και επίσης το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί μονομερώς έλεγχοι σε εσωτερικά σύνορα χωρίς να υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις, αποδυνάμωσε το επιχείρημα ότι η κατάρρευση της Σένγκεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση όλη την Ε.Ε.
Στην Γερμανία επίσης το 47% δηλώνει ότι πλέον η χώρα δεν έχει την δυνατότητα να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, με τα ποσοστά αυτά στην Ιταλία και στην Γαλλία να φθάνουν το 60%.
Οι Γερμανοί έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την οικονομία της χώρας τους θεωρώντας το 61% ότι είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, ενώ το ποσοστό στην Γαλλία και στην Ιταλία πέφτει δραματικά στο 28% και 24% αντίστοιχα.
Δραματικά υψηλά είναι και τα ποσοστά όσων πιστεύουν ότι μεταξύ των προσφύγων βρίσκουν κάλυψη και τρομοκράτες καθώς στην Γερμανία φθίνει το 79%, στην Γαλλία το 80% και στην Ιταλία το 84%, ποσοστά τα οποία εξηγούν έτσι και το αυξανόμενο κύμα ξενοφοβίας άλλα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
Στην Γερμανία, όπου η Αγκελα Μερκελ έχει δεχθεί τα πιο ισχυρά πλήγματα λόγω της πολιτικής της των «ανοικτών συνόρων», έχει ακόμη να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές αντιδράσεις ακόμη και στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU) ζήτησε δημόσια από την κ. Μέρκελ να υποστηρίξει την προσπάθεια της Αυστρίας να επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της με την Ιταλία, προκειμένου να αποτραπεί η λειτουργία ενός νέου εναλλακτικού προς τον (κλειστό) βαλκανικό διάδρομο.
Καθώς οι ροές που έφταναν στην Γερμανία μέσω του Βαλκανικού διαδρόμου και της Αυστρίας έχουν μειωθεί σημαντικά μετα το κλείσιμο των ελληνοσκοπιανων συνόρων, η κ. Μέρκελ μπόρεσε να αποκρούσει την πίεση που δεχόταν για να αλλάξει πολιτική και να προχωρήσει και η Γερμανία σε κλείσιμο των συνόρων.
Όμως υπάρχει ήδη ανησυχία ότι οι ροές μεταναστών και προσφύγων που θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ιταλία, από την Βόρειο Αφρική, θα αυξηθούν σημαντικά στην διάρκεια του καλοκαιριού και έτσι η πίεση θα στραφεί και πάλι προς την Αυστρία, η οποία έτσι αποτελεί άτυπο ανάχωμα για την ίδια την Γερμανία. Και στο πλαίσιο αυτό ασκείται πίεση στην Γερμανίδα Καγκελάριο να στηρίξει την Αυστρία τουλάχιστον στην πολιτική των ελέγχων που έχει επιβάλει στα εξωτερικά σύνορα της.
Οι χώρες του Visegrad πάντως συνεχίζουν απροκάλυπτα να ενισχύουν με κάθε τρόπο τα Σκόπια στην επιλογή του κλεισίματος των συνόρων με την Ελλάδα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα και η Τσεχία προχώρησε σε μια ακόμη τέτοια κίνηση, καθώς ο Τσέχος πρέσβης στα Σκόπια υπέγραψε με τον υπουργό εσωτερικών Ολιβερ Σπασόφσκι συμφωνία για χορήγηση 740.000 ευρώ για την προμήθεια 25 οχημάτων για τις ανάγκες των αρχών ασφαλείας που θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Η Τσεχία έχει προσφέρει και υλικό αξίας 125.000 ευρώ για τις ανάγκες των χωρών φιλοξενίας μεταναστών, ενώ ήδη στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα περιπολούν και 27 Τσέχοι αξιωματικοί.