Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση και ο "Θεσμικός Ακτιβισμός"

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση και ο "Θεσμικός Ακτιβισμός"

Του Στέλιου Φενέκου*

Η ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου σήμερα για την μη έκδοση των 8 Τούρκων φυγάδων, είναι Σταθμός, Φάρος και Παρακαταθήκη για τους θεσμούς και τους νομικούς στη χώρα μας και για όλον τον κόσμο.

Δεν διακυβευόταν μόνο η ζωή τους, αλλά και η αξιοπρέπεια και ακριβοδικία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, το ελεύθερο φρόνημά της, η ανεξαρτησία από πολιτικές παρεμβάσεις, από συμφέροντα και από συναλλαγές. Οι δικαστές τίμησαν το λειτούργημά τους και επέτυχαν μια μεγάλη νίκη για τις ανθρώπινες αξίες στη χώρα στην οποία γεννήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όμως θα σταθώ στον «Θεσμικό Ακτιβισμό» που ενάσκησαν όλοι όσοι προσπάθησαν με θεσμικούς και θεμιτούς τρόπους να ενεργοποιήσουν τις συνειδήσεις και να ενισχύσουν τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ως «Θεσμικό Ακτιβισμό» προσδιορίζω κάθε δράση πολιτών οι οποίοι με βάση τις θεσμικές προβλέψεις, διεκδικούν μία καλύτερη λειτουργία των εξουσιών, κάθε δράση που ελέγχει την υποβάθμιση, την ακύρωση και την καταστρατήγησή τους, κάθε δράση και ρεαλιστική πρόταση για βελτίωση και εκσυγχρονισμό των θεσμών και της κοινωνικής ζωής του τόπου, ή οποία εκφράζεται θεσμικά, θεμιτά, με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Στη λογική αυτή, ένα νέο παράδειγμα υπευθυνότητας του πολίτη ξεπήδησε από αυτή την πρωτοβουλία (που σκόπευε στο να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης), με μπροστάρη τον Απόστολο Δοξιάδη και όσους συνέβαλλαν με τις αποτελεσματικές τους προσπάθειες. Το παράδειγμα του υπεύθυνου, ενεργού πολίτη ο οποίος δεν ενδιαφέρεται μόνο για το δικό του στενό ατομικό συμφέρον, αλλά ανησυχεί, πάσχει και δραστηριοποιείται για την καλή θεσμική λειτουργία της κοινωνίας μας.

Εκφράζεται γλαφυρά στη φράση του Απόστολου Δοξιάδη με αφορμή την υπόθεση των 8: «Σεβασμός στη Δικαιοσύνη είναι για τους πολίτες αυτό που είπε ο Ηράκλειτος: να μαχόμαστε υπέρ του νόμου σα να υπερασπίζουμε τα ίδια τα τείχη της πόλης μας....….να μη λέμε "ωχ αδελφέ", "δε βαριέσαι", "άσε τώρα", "έτσι γίνεται στην Ελλάδα", αλλά να καταγελούμε την όποια προσπάθεια παρέμβασης στην ανεξαρτησία της και στην απρόσκοπτη λειτουργία της. Στην Ελλάδα γίνεται έτσι μόνο επειδή το επιτρέπουμε εμείς οι πολίτες. Εσείς που με διαβάζετε. Εγώ που γράφω».

Και όπως γράφει συγκλονιστικά ο Albert Camus: «Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα». 

*Ο Κ. Στέλιος Φενέκος είναι πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών.