Παράθυρο για προώθηση των σχέσεων με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ βρίσκει στο μεταναστευτικο η σκοπιανή ηγεσία, την ώρα που ο Νίκολα Γκρουεφσκι κάνει νέα επίδειξη αδιαλλαξίας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση.
Το μεταναστευτικο και η ασφυκτική πίεση που ασκεί στις κυβερνήσεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης η όλο και πιο αντιμεταναστευτικών αισθημάτων, κοινή γνώμη, οδηγεί μέρος των χωρών της Ε.Ε. να αναζητήσουν «σανίδα σωτηρίας» στα Σκόπια, τα οποία είναι έτοιμα να την προσφέρουν έναντι όμως σοβαρών ανταλλαγμάτων.
Μετά την Τουρκία η οποία με άκομψο τρόπο εκβιάζει την Ε.Ε. για το προσφυγικό, η πΓΔΜ εμφανίζεται με ευρωπαϊκό προφίλ και προωθεί την εικόνα του μοναδικού αξιόπιστου και αποτελεσματικού εταίρου της Ε.Ε. στην περιοχή.
Την Δευτέρα αναμένεται να συναντηθούν οι ηγέτες των χωρών του Visegrad (Πολώνια, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) οι οποίοι θα καθορίσουν την στάση τους για την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου αναμένεται να ζητήσουν το κλείσιμο των συνόρων της πΓΔΜ προς την Ελλάδα, ως ανάχωμα στις προσφυγικές ροές. Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς την πρωτοβουλία αυτή ανησυχεί και η Αυστρία.
Την προετοιμασία της «Μακεδονίας» ώστε να μπορέσει να ανακόψει την είσοδο μεταναστών στο έδαφός της καθώς είναι η πρώτη χώρα μετα την Ελλάδα που μπορεί να αντιμετωπίσει τους μετανάστες ζήτησε ο αυστριακός υπουργός εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Σκόπια όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Νίκολα Πόποσκι.
Ο κ. Κουρτζ υποσχέθηκε να προσφέρει στα Σκόπια όχι μόνο αστυνομικούς και στρατιώτες άλλα και εξοπλισμό, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Αλλά προειδοποίησε ότι η Αυστρία το επόμενο διάστημα προσεγγίζει τον ανώτατο αριθμό μεταναστών που μπορεί να δεχθεί και αυτό θα την υποχρεώσει να κλείσει τα σύνορά της και συνεπώς αυτή η απόφαση θα έχει αλυσιδωτές παρενέργειες σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής Διαδρομής, όπως η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η πΓΔΜ.
Ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα του συνδέονται με αποφάσεις που λαμβάνονται στην Γερμανία, την Αυστρία και τις άλλες χώρες που αποτελούν τον τελικό προορισμό των μεταναστών.
Και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ουσιαστικά προανήγγειλε ότι τα Σκόπια θα κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα δηλώνοντας ότι θα ληφθούν μέτρα στα σύνορα για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης και της καταγραφής όσων μπορούν επιλεγούν ως αιτούντες ασύλου σε κάποια από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Και πολύ σωστα για την χώρα του ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι ο αριθμός των μεταναστών που θα εισέρχονται από την Ελλάδα στα Σκόπια θα εξαρτάται από τον αριθμό εκείνων που θα έχουν γίνει δεκτοί από τα κράτη της Ε.Ε.. Οι υπόλοιποι, που θα ανέρχονται σε χιλιάδες θα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα….
Με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο ώστε να μην προκαλεί, η σκοπιανή πλευρά δεν χάνει την ευκαιρία να εύχεται την επίλυση του προβλήματος στα ελληνοτουρκικά σύνορα ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει δια του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Ποποσκι ότι δεν περίμενε σχεδιασμούς και χρηματοδότηση, προκειμένου να λάβει μέτρα και να ελέγξει η ίδια την ροη μεταναστών και προσφύγων που αλλιώς θα κατέληγαν στα σύνορα της Αυστρίας και της Γερμανίας ή της Ουγγαρίας και της Τσεχίας…
Με την τροπή που έχει πάρει το μεταναστευτικό η πΓΔΜ στέλνει έτσι μηνύματα στις Βρυξέλλες ότι μπορεί να αποτελέσει το αναγκαίο ανάχωμα της Ευρώπης στην μεταναστευτική κρίση και αυτό φυσικά έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει δυο κρίσιμων για το σκοπιανό ζήτημα, Συνόδων του επόμενου εξαμήνου. Τον Ιούνιο η Ε.Ε. θα εξετάσει την θετική όπως αναμένεται και νέα έκθεση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την Ε.Ε. και τον Ιούλιο την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, όπου αναμένεται ότι θα επιχειρηθεί εκ νέου να τεθεί θέμα ένταξης της πΓΔΜ έστω και με το προσωρινό όνομα.
Με το Βερολίνο, την Βιέννη, την Χάγη, την Βουδαπέστη, την Πράγα και αρκετές ακόμη χώρες να γνωρίζουν ότι τα Σκόπια είναι αυτά που συγκρατούν, έστω και κλείνοντας τα σύνορα με την Ελλάδα, το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη, θα είναι πολύ δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί την πίεση που θα ασκηθεί για να δοθεί ένα «αντάλλαγμα» σε ότι αφορά τουλάχιστον την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων …
Βεβαίως η στάση των Σκοπίων έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα, καθώς πάρα το γεγονός ότι ακόμη φαίνεται ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες βρίσκουν δίοδο προς την Βαλκανική Διαδρομή, το αποτελεσματικότερο σφράγισμα των ελληνοσκοπιανών συνόρων, με την επίβλεψη μάλιστα δυνάμεων από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θα εγκλωβίσουν στην Ελλάδα έναν σημαντικό αριθμό μεταναστών, που αναμένεται να εκτιναχθεί τους επόμενους μήνες λογω της καλυτέρευσης του καιρού, άλλα και της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην Συρία.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μένει "φορτωμένη" με την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο κ.Κοτζιας για βελτίωση των διμερών σχέσεων μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με την επίσκεψη του κ. Ποποσκι στην Αθήνα κ.α., που τελικά λειτούργησαν περισσότερο προς όφελος των Σκοπίων, καθώς εξωράισαν την εικόνα των διμερών σχέσεων και καθιστούν ακόμη πιο παράλογη για την διεθνή κοινότητα την συνέχιση της διαφοράς για το όνομα.
Όμως πάρα τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στην Αθήνα για το θέμα της ονομασίας η συνέντευξη του κ. Γκρουεφσκι στο Βήμα, προσγειώνει ακόμη και τους πιο αισιόδοξους.
Ο κ. Γκρουέφσκι που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο νικητής των εκλογών στα Σκόπια έστειλε σαφές μήνυμα στην Αθήνα, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε τίποτα, ενώ απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά σε εξεύρεση νέας σύνθετης ονομασίας, επιμένοντας στο συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι μοναδικές «παραχωρήσεις» που έδειξε διατεθειμένος να κάνει ηταν να δεσμευθεί ..εγγράφως ότι δεν έχει διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας και δεν θα έχει αντίρρηση οπως είπε να χρησιμοποιεί και η Ελλάδα το όνομα Μακεδονία!
Στα υπόλοιπα θέματα ο κ. Γκρουέφσκι ξέκοψε κάθε συζήτηση προδιαγράφοντας την απόλυτη σκλήρυνση της γραμμής που θα ακολουθήσει, ενθαρρυμένος προφανώς και από την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας του στην ανάσχεση του μεταναστευτικού ρεύματος.
Ο κ. Γκρουέφσκι δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί οτιδήποτε θα θίγει την «Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα» και θα θέτει σε κίνδυνο τον «Μακεδονικό λαό και την υπόσταση του μακεδονικού λαού», ενώ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του συντάγματος που θα αλλάζει το συνταγματικό όνομα. Η αλλαγή του Συντάγματος ώστε να προσφέρει συνταγματικό κύρος στο νέο όνομα, αποτελεί την μοναδική ίσως εγγύηση εφαρμογής της όποιας συμφωνίας για νέα ονομασία κοινής αποδοχής που θα ισχύει έναντι όλων. Και δεν θα εκφυλίζει την όποια συμφωνία σε λύση διπλής ονομασίας οπως παγίως επιδιώκουν τα Σκόπια (όπου απλώς η νέα ονομασία θα αντικαταστήσει το FYROM στις σχέσεις με την Ελλάδα και με ορισμένους διεθνείς οργανισμούς).
Και φυσικά την όποια συμφωνία ο κ. Γκρουέφσκι δηλώνει ότι θα την θέσει σε δημοψήφισμα…