Τον οδικό χάρτη της τουρκικής κυβέρνησης για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο και την «αποδυνάμωση του ατού της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο» μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία παρουσίασε η Hurriyet.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αρχικά η σύντομη χειραψία μεταξύ του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι «βοήθησε να ξεπεραστεί ένα τεράστιο εμπόδιο μεταξύ των δύο χωρών και τώρα οι επαφές θα είναι πιο έντονες και γρήγορες».
Στην επικοινωνία τους, συνεχίζει, οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν μόνιμα τις σχέσεις και το επόμενο βήμα είναι να συναντηθούν επισήμως οι Υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι είχαν διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο ορισμένων διεθνών συναντήσεων στο παρελθόν. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν ήταν επίσημες συνομιλίες. Τώρα, αναμένεται επίσημη συνάντηση των δύο υπουργών μαζί με τις αντιπροσωπείες, προσθέτει.
Μετά, σημειώνει, θα οριστούν αμοιβαίοι πρεσβευτές. Οι δύο χώρες εκπροσωπούνται επί του παρόντος σε επίπεδο επιτετραμμένου στις πρωτεύουσες.
Ο νέος Τούρκος πρέσβης στην Αίγυπτο θα παρουσιάσει τη διαπιστευτική επιστολή που του Προέδρου Ερντογάν. Με αυτό το βήμα, θα περάσει η πλήρης ομαλοποίηση, συμπληρώνει.
«Η αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας άλλος στόχος. Πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου δεν επηρέασε το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Αυτός ο όγκος συναλλαγών θα αυξηθεί περαιτέρω με την πλήρη εξομάλυνση», αναφέρει και προσθέτει ότι η Arçelik, μια από τις μεγαλύτερες μάρκες στην Τουρκία, ετοιμάζεται για μια σημαντική επένδυση στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με την Hurriye, ότι οι τουρκικές επενδύσεις έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας για 60 χιλιάδες άτομα στην Αίγυπτο που βρίσκεται σε οικονομική κρίση.
Τέλος, «οι δύο χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν μια ενεργειακή συμφωνία, η οποία έχει μελετηθεί διεξοδικά στο παρελθόν, με πλήρη εξομάλυνση. Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι εάν υπογραφεί συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, το ατού της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποδυναμωθεί».