Ακόμη δύο canadair από τη Γαλλία θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.
«Οι σφοδρές πυρκαγιές στην Ελλάδα δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. Εκτός από την υποστήριξη που παρέχεται ήδη μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, κινητοποιούμε άλλα δύο canadair από τη Γαλλία μέσω του rescEU για να βοηθήσουμε στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ στα καλύτερά της!» σημείωσε ο κ. Λέναρσιτς.
The heavy #wildfires in Greece are not under control yet.
— Janez Lenarčič (@JanezLenarcic) July 27, 2023
In addition to the support already provided via the #EUCivilProtectionMechanism, we are deploying another 2 #rescEU canadairs from France to help put down the flames.
This is #EUsolidarity at its best!
🇨🇵🇪🇺🇬🇷 pic.twitter.com/Ywp2RXxkca
Την απόκτηση έως και 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών δρομολογεί η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να υπογράψει φέτος συμβάσεις για έως και 12 πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα πρώτα που θα της ανήκουν πλήρως, για να βελτιώσει την ικανότητά της να καταπολεμά τις πυρκαγιές που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων του μπλοκ.
Η ΕΕ διπλασίασε τον υφιστάμενο εφεδρικό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών της το περασμένο έτος, αφού οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στη νότια Ευρώπη εξάντλησαν την προηγούμενη χωρητικότητά της με 13 αεροσκάφη.
Ο εν λόγω στόλος περιλαμβάνει 28 αεροσκάφη, τα οποία η ΕΕ πληρώνει για να τα μισθώσει από τους δικούς της στόλους ή από την αγορά, ώστε να αποτελούν ένα προστατευτικό κάλυμμα σε όλο το μπλοκ κατά την περίοδο των πυρκαγιών. Αυτός ο διπλασιασμός του αριθμού αναμένεται να κοστίσει 23 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε η Επιτροπή.
Καθώς όμως η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών πυρκαγιών, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων Τζάνεζ Λέναρσιτς δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να υπογραφούν φέτος συμβάσεις για την αγορά 12 αεροσκαφών που ανήκουν στην ΕΕ, καθώς και άλλα 12 για την ενίσχυση των εθνικών στόλων των χωρών.
"Θα μπορούσαμε να παραδώσουμε τα πρώτα αεροπλάνα δύο χρόνια αργότερα. Και όλος ο στόλος θα ήταν εκεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας", δήλωσε ο Λέναρσιτς στο Reuters.
Η κατασκευάστρια εταιρεία De Havilland Canada έχει συμφωνήσει να ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή των λεγόμενων "Canadair" αεροσκαφών, εάν γίνουν οι παραγγελίες της ΕΕ, δήλωσε ο Λέναρσιτς.
Έξι κράτη μέλη θα υπογράψουν τις συμβάσεις: Η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η ΕΕ θα χρηματοδοτούσε την αγορά των 12 αεροσκαφών για τον δικό της στόλο, ενώ τα κράτη μέλη θα πλήρωναν για τα δικά τους.