Νέο «σήμα» περιθωριοποίησης της χώρας στην Ε.Ε. και ακύρωσης του όποιου ηγετικού ρόλου είχε διατηρήσει στα Βαλκάνια, συνιστά η συνάντηση η οποία πραγματοποιείται σήμερα στο Δυρράχιο της Αλβανίας με την συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπό την παρουσία κοινοτικών αξιωματούχων, εκπροσώπων της Γαλλικής και της Ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και του προεδρεύοντος του Visegrad, στο πλαίσιο της Γερμανικής πρωτοβουλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 4 Ιουλίου, της Διάσκεψης που αποκτά πλέον θεσμοθετημένο χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Κομισιόν, την Γερμανία, την Αυστρία, την Γαλλία, την Ιταλία αλλά και τις χώρες του Visegrad με μοναδικό αποκλεισμένο την Ελλάδα - την άλλοτε «ατμομηχανή» των Βαλκανίων.
Η Αθήνα -με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να έχει παραδώσει στο Βερολίνο τις τύχες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζια (ανεξήγητα) απόντα τις τελευταίες εβδομάδες- δεν έχει διεκδικήσει καν την πρόσκληση της Ελλάδας σε αυτή την Διαδικασία, αποδεχόμενη πλήρως την περιθωριοποίηση της χώρας, ακόμη και απέναντι στους Βαλκάνιους γείτονες.
Η Βαλκανική Διάσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία της Α. Μέρκελ, ξεκίνησε με την Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο πριν δυο χρόνια και συνεχίσθηκε με την Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης του 2015, με το Παρίσι να παίρνει φέτος την σκυτάλη.
Στην συνάντηση του Δυρραχίου θα συμμετέχουν οι υπουργοί εξωτερικών της Αλβανίας, της πΓΔΜ, της Βόσνιας, του Μαυροβουνίου, του Κοσσόβου, Ντ. Μπουσάτι, Ν. Πόποσκι, Ι. Τσρναντακ, Ι. Λουκσιτς εκπρόσωπος της Σερβίας, ο Επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση Γ.Χάν, ο υπουργός εξωτερικών της Σλοβακίας Λ. Ζαοραλεκ που προεδρεύει του Visegrad ο γ.γ. του Ιταλικού ΥΠΕΞ Β. Αμέντολα (η Ρώμη θα φιλοξενήσει την Σύνοδο Κορυφής του Φόρουμ το 2017) και ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γαλλικού ΥΠΕΞ Χ.Ντεζίρ, ενώ δεν είναι γνωστό σε τι επίπεδο θα εκπροσωπηθεί το Βερολίνο.
Στην ατζέντα της σημερινής Διάσκεψης στο Δυρράχιο είναι η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων η περιφερειακή συνεργασία, με έμφαση σε προγράμματα διασύνδεσης, μεταφορών, η ενεργειακή ασφάλεια αλλά το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι το προσφυγικό και η «περιφερειακή συνεργασία στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο σκοπιανός ΥΠΕΞ Ν. Πόποσκι έσπευσε να δικαιολογήσει το κλείσιμο των συνόρων λέγοντας ότι οι αποφάσεις που έχει πάρει η χώρα του «δεν είναι μονομερείς αλλά συνάδουν με τις αποφάσεις της Ε.Ε.»…
Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι στην Διάσκεψη του Δυρραχίου κλήθηκε και συμμετέχει ο προεδρεύων του Visegrad, της ομάδας χωρών που έχει ηγηθεί της προσπάθειας κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας και εγκλωβισμού στην χώρα μας των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην Διάσκεψη υποστηρίζουν την πΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας και μάλιστα στο ανακοινωθέν της Βιέννης τον Αύγουστο του 2015 γίνονταν λόγος για «ξεπέρασμα των ιστορικών διαφορών μεταξύ των χωρών της περιοχής και για επίλυση όλων των 'εκκρεμών διμερών διαφορών'»...