Επεκτείνεται στην ΑΟΖ η στρατιωτική συμφωνία Κύπρου - Γαλλίας

Επεκτείνεται στην ΑΟΖ η στρατιωτική συμφωνία Κύπρου - Γαλλίας

Κεκλεισμένων των θυρών αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα οι Κύπριοι βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών για τις πρόνοιες της συμφωνίας που καλείται να κυρώσει η Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας για συνεργασία σε θέματα άμυνας.

Όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, το κυρωτικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στην κυπριακή Βουλή στις 20/2/2018 ως απόρρητο. Η Βουλή καλείται να θέσει σε εφαρμογή την εν λόγω συμφωνία που υπογράφηκε στις 4/4/2017 στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Χριστόφορου Φωκαΐδη και Jean-Yves Le Drian. Ουσιαστικά, αποτελεί επικαιροποίηση και αναβάθμιση της συμφωνίας που υπέγραψαν στις 28/2/2007 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Michele Alliot-Marie, η οποία ήταν διάρκειας 10 ετών με πρόνοια για ανανέωση για άλλα 10 χρόνια. 

Γίνεται λόγος για αναβάθμιση της συμφωνίας καθώς επεκτείνεται σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως στην ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, στην πειρατεία, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων καθώς και στην τρομοκρατία.

Η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Γαλλίας-Κύπρου κρίνεται άκρως σημαντική, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο όπου εντείνεται ολοένα και περισσότερο η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οφέλη από αυτή τη συμφωνία αποκομίζει και η Γαλλία. Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις απέκτησαν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν, οποιαδήποτε στιγμή, τα στρατιωτικά λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

H συμφωνία για αμυντική συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας προβλέπει την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας σε τομείς όπως έρευνες στρατιωτικού, τεχνικού χαρακτήρα, σε τομείς εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας, στην εκπαίδευση προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων κ.ά. 

Αλλαγές με τη λύση του Κυπριακού

Στη συμφωνία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και δη σε περίπτωση που επιτευχθεί συνολική λύση.

Σε αυτή την περίπτωση, προβλέπονται τα εξής: «η παρούσα συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί με τη γραπτή από κοινού συγκατάθεση των δύο μερών, ιδιαίτερα σε σχέση με τα μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». 

Προβλέπεται, επίσης, ότι τα δύο μέρη μπορούν να τερματίσουν την παρούσα συμφωνία κατόπιν κοινής γραπτής απόφασης ή κατόπιν αίτησης ενός μέρους υπό την αίρεση προειδοποίησης έξι μηνών.

 

Φωτογραφία: AP