Photo by United States Mission Geneva, CC BY-ND 2.0.
Του Βασίλη Κοψαχείλη*
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέλεξε ομόφωνα, στα πλαίσια μιας γρήγορης διαδικασίας, τον νέο γενικό γραμματέα που θα διαδεχθεί τον Ban Ki-moon στο τιμόνι του Οργανισμού. Ο Πορτογάλος Antonio Guterres αναμένετε να είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας, αφού εκκρεμεί και η τυπική έγκριση της επιλογής του, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το άρθρο 97 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας διορίζεται από τη Γενική Συνέλευση μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κανένας υποψήφιος που έχει επιλεγεί μέχρι σήμερα από το Σ.Α. δεν έχει απορριφθεί από τη Γενική Συνέλευση.
Με τη λήξη της θητείας του σημερινού Γ.Γ. στο τέλος του τρέχοντος έτος, ο νέος Γ.Γ. θα αναλάβει τα ηνία του Οργανισμού στις αρχές του 2017 και για τα επόμενα πέντε έτη θα ηγείται του ΟΗΕ.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο νέος Γ.Γ. είχε μακρά θητεία, από τον Ιούνιο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2015, ως UN High Commissioner για τη Μετανάστευση, το πλέον καυτό ζήτημα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή τον πλανήτη.
Ποιος είναι ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ
Ο Antonio Guterres γεννήθηκε στη Λισσαβόνα στις 30 Απριλίου του 1949. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, υπήρξε επίκουρος καθηγητής στη θεωρία συστημάτων και τηλεπικοινωνιών στο πανεπιστήμιο.
Με την πολιτική ασχολήθηκε ενεργά μετά το 1974 με το Σοσιαλιστικό κόμμα της Πορτογαλίας. Υπηρέτησε τη χώρα του από διάφορες πολιτικές θέσεις και για ένα διάστημα υπήρξε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 1995 έως το 2002.
Καυτά ζητήματα και υψηλές προσδοκίες
Η επιλογή του κ. Guterres στο τιμόνι του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση του μεταναστευτικού από τον ΟΗΕ, είναι άριστος γνώστης της κατάστασης που επικρατεί παγκοσμίως. Επίσης γνωρίζει πολύ καλά τα περιθώρια που έχει ο Οργανισμός για να κινηθεί ανάλογα πάνω σε αυτό το καυτό ζήτημα.
Στο παρελθόν από τη θέση του Επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης, ο κ. Guterres αντιμετώπισε ευαίσθητα ζητήματα που αφορούσαν τις αποστολές του ΟΗΕ για την προστασία μεταναστών και προσφύγων, τόσο σε επίπεδο εσωτερικών προβλημάτων του Οργανισμού και καταγγελιών, όσο και σε επίπεδο περιφερειακών μεταναστευτικών κρίσεων.
Το ζήτημα της μετανάστευσης –είτε για λόγους ασφάλειας, είτε για λόγους επιβίωσης– εξελίσσεται σε μείζον θέμα στην εποχή μας. Ως παγκόσμιο πρόβλημα έχει τη δυναμική να αλλάξει τον παγκόσμιο πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό χάρτη στον πλανήτη.
Έτσι, η επιλογή του νέου Γ.Γ. προκαλεί αυξημένες προσδοκίες και απαιτήσεις σχετικά με ένα παγκόσμιο και πιεστικό πρόβλημα που χρειάζεται απαραίτητα αποτελεσματική και ευαίσθητη διαχείριση.