Photo by Frontex
Υπό την απειλή του Ταγίπ Ερντογάν ότι εάν δεν ανταποκριθεί η Ευρώπη στις δεσμεύσεις της η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει την Συμφωνία για το μεταναστευτικό, η Ε.Ε. πρέπει εντός ολίγων εβδομάδων να αναζητήσει λύσεις σε κρίσιμα θέματα όπως η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τα 78 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, αλλά και το άνοιγμα των διαπραγματευτικών Κεφαλαίων, θέματα για τα οποία υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Η απειλή του κ. Ερντογάν έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, καθώς η Άγκυρα, αφού επέδειξε διάθεση πλήρους συνεργασίας τα πρώτα εικοσιτετράωρα ανακόπτοντας για μερικές ημέρες τις προσφυγικές ροές και αποδεχομένη σχεδόν 200 μετανάστες από την Ελλάδα, στέλνει το μήνυμα ότι η στρόφιγγα, με την οποία μπορεί να πλημμυρίσει και πάλι η Ελλάδα με χιλιάδες μετανάστες και να δημιουργηθούν και πάλι συγκρουσιακές συνθήκες στο εσωτερικό της Ε.Ε., παραμένει στα χέρια της Τουρκίας.
Η κ. Μέρκελ σπεύδει στην Τουρκία για να διασώσει την Συμφωνία και το επόμενο Σάββατο θα εγκαινιάσει με τον Α. Νταβούτογλου στο Κιλίτς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ένα σχολείο και ένα νοσοκομείο που χρηματοδότησε η Ε.Ε. για τις ανάγκες των χιλιάδων Σύρων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί.
Το Βερολίνο σε μια ακόμη κίνηση καλής θέλησης προς την Άγκυρα διέταξε δικαστική έρευνα εναντίον του Γερμανού κωμικού Γιαν Μποχμερμαν, για να διαπιστωθεί εάν διαπράχτηκε το αδίκημα της προσβολής της προσωπικότητας του Ταγίπ Ερντογάν με το γνωστό σατιρικό τραγούδι που δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα σατιρικό τραγούδι που έσπευσε να αποδοκιμάσει και προσωπικά η Γερμανίδα καγκελάριος, που παρά το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που άρχει και στην Γερμανία για την εικόνα μιας Ευρώπης που υποχωρεί και κάνει τα στραβά μάτια στις αυταρχικές έκτροπες του Τ. Ερντογάν, προκειμένου να εξασφαλίσει την συνεργασία της στο μεταναστευτικό, παίζει το τελευταίο χαρτί της σε ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα όχι μόνο για την Γερμανία αλλά συνολικά για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Παρά το γεγονός ότι οι ροές προς τα ελληνικά νησιά ήταν ιδιαίτερα μειωμένες τις τελευταίες ημέρες, (απόδειξη ότι όλα εξαρτώνται από την διάθεση των τουρκικών αρχών), η κατάσταση στην χώρα μας παραμένει ασφυκτική.
Στον Πειραιά η κυβέρνηση κατόρθωσε να αδειάσει την Πύλη 3 και να μεταφέρει τον καταυλισμό στην… Πύλη 1, στην Σάμο εκατοντάδες μετανάστες έσπασαν τον κλοιό και διαμαρτυρηθήκαν στο Λιμάνι, στην Χίο αντιδρούν όσοι επρόκειτο να επιστραφούν στην Τουρκία, στην Λερό ο δήμαρχος καταγγέλλει ότι εξαπατήθηκε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, καθώς βλέπει ξαφνικά να μεταφέρονται στο νησί του και στις πρόχειρες υποδομές μετανάστες από άλλα νησιά.
Στην Ειδομένη οι δυνάμεις ασφαλείας βρέθηκαν χθες αντιμέτωπες με γυναικόπαιδα που έβαλαν μπροστά οι χιλιάδες μετανάστες που παραμένουν στον καταυλισμό, πιέζοντας για άνοιγμα των συνόρων, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει ακόμη κλειστή δημιουργώντας μείζονος σημασίας πρόβλημα για τις πολυεθνικές που, μέσω του λιμανιού του Πειραιά, μεταφέρουν τα προϊόντα τους προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Και ενώ την Τέταρτη αποτράπηκε την τελευταία στιγμή προσπάθεια μεταφοράς μεταναστών στην Πλατεία Συντάγματος και ενώ σχεδόν όλοι όσοι φθάνουν στην χώρα εκφράζουν πρόθεση να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου, είναι προφανές ότι ένα «αόρατο» χέρι κατευθύνει όλες αυτές τις κινήσεις, που μοναδικό στόχο έχουν την υλοποίηση των αρχικών εξαγγελιών και μανιφέστων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όλο αυτό το σκηνικό όμως δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να εκμεταλλευθεί άμεσα τις δυνατότητες που προσέφερε η Συμφωνία με την Τουρκία, η οποία δεν είναι καθόλου δεδομένο πλέον ότι θα εφαρμοστεί απερίσπαστα.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμη πονοκέφαλο. Η άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο το επόμενο Σάββατο, πέραν της προφανούς σημασίας που έχει, καθώς ευαισθητοποιεί την παγκόσμια κοινή γνώμη για το δράμα των προσφύγων, έχει προκαλέσει και ανησυχία καθώς το Βατικανό δεν έχει κρύψει τις ενστάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. και οι ευρωπαίοι ηγέτες χειρίζονται το προσφυγικό. Κάθε τέτοιου είδους αιχμηρή αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου μάλλον πρόσθετα προβλήματα θα δημιουργεί στην Αθήνα αλλά και στην κ. Μέρκελ.
Σήμερα πάντως η κυβέρνηση φέρνει στην Αθήνα δυο υπουργούς και τέσσερις υφυπουργούς εξωτερικών κρατών-μελών της Ε.Ε., για μια συνάντηση η οποία δεν έχει κανένα απολύτως περιεχόμενο, παρά μόνο την γενική έκφραση αλληλεγγύης, ενώ φυσικά το ΥΠΕΞ παρέλειψε να ενημερώσει ότι οι «αλληλέγγυοι» υπουργοί και υφυπουργοί αύριο μετά την Αθήνα θα μεταβούν και στην Τουρκία για να εκφράσουν και εκεί την «αλληλεγγύη» τους. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τους υπουργούς εξωτερικών της Ολλανδίας και της Σλοβακίας (τρέχουσα και επόμενη Προεδρία της Ε.Ε.) Μπερτ Κέντερς και Μίροσλαβ Λάτσακ και οι υφυπουργοί της Γαλλίας Χαρλεμ Ντεζιρ, της Ιταλίας Σαντρο Γκόζι, της Πορτογαλίας Μαργαριτα Μάρκες και της Μάλτας Ιαν Μποργκ.
Το ενδιαφέρον βεβαίως είναι ότι από το πρόγραμμα των προσκεκλημένων του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος φαίνεται να έχει έρθει πολύ κοντά στον πρωθυπουργό συνοδεύοντάς τον σε όλα τα ευρωπαϊκά συμβούλια, απουσιάζει κάθε επαφή η συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά…