Στα διεθνή fora φέρνει η Ελλάδα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας προκειμένου να διαμορφώσει ένα ισχυρό διπλωματικό μέτωπο με συμμάχους και εταίρους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει το συγκεκριμένο θέμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη Πέμπτη ενώ σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην ημερήσια διάταξη θα βρεθεί υπογραφή του παράνομου μνημονίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην ακολουθήσει το κλίμα έντασης που δημιουργεί η Άγκυρα με αλλεπάλληλες εμπρηστικές κινήσεις τον τελευταίο καιρό, ωστόσο όπως έχει επισημανθεί από όλους τους αρμόδιους η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χωρίς να κάνει καμία παραχώρηση. Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα θα κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες της για διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι μιλώντας από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «άκυρο κείμενο» αναφερόμενος στο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρας για θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν θα κυρωθούν και γνωστοποίησε ότι το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι «η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας που υπερασπίζεται τα δίκαια κυριαρχικά της δικαιώματα».
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών εκεί θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Κυριακή χαρακτήρισε κενή περιεχομένου τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ενώ υποστήριξε ότι η αφρικανική χώρα εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να την υπογράψει σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα ετοιμάσει σχετική νότα και θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Ξεκάθαρος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, ώστε η υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη να μην έχει καμία ισχύ και αξία στη διπλωματική σκηνή.
Με χθεσινή του ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι το μνημόνιο που υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος με τη Λιβύη, δεν έχει καμία αξία. «Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το "μνημόνιο" που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία», επισημαίνει χαρακτηριστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τ. Ερντογάν ο οποίος είχε Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίξει «μνημόνιο» Τουρκίας - Λιβύης απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο.
Δίαυλος επικοινωνίας με Λιβύη
Την ίδια στιγμή η Αθήνα προσπαθεί να εδραιώσει δίαυλο επικοινωνίας με την αντιπολίτευση της Λιβύης. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα θα επισκεφτεί την Αθήνα την επόμενη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ως επίσημος προσκεκλημένος του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Κώστα Τασούλα.
Υπενθυμίζεται πως με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, έχει ζητήσει την καταδίκη του επίμαχου μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς το «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».
Νέα εστία διπλωματικής έντασης
Την ένταση που πυροδοτεί η Τουρκία στις σχέσεις με την Ελλάδα κατέδειξε και μία ακόμα ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αυτή τη φορά με αφορμή αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στης γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Με γλώσσα που κάθε άλλο αρμόζει στην διπλωματική πρακτική η Άγκυρα ανέφερε ότι η «ελληνική ηγεσία δεν μπορεί να ξεχάσει ότι οι Έλληνες έπεσαν στη θάλασσα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της Τουρκίας», αναφορά που παραπέμπει ευθέως στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δια του εκπροσώπου του, Αλέξανδρου Γεννηματά, ανέφερε ότι «η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση».
Σε κάθε περίπτωση γίνεται φανερό ότι η Άγκυρα έχει επιλέξει την οδό της έντασης, κάτι που ωστόσο δεν βρίσκει ανέτοιμη την Αθήνα, που είχε αναγνώσει έγκαιρα τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς.