Με μια διπλή πρόκληση στο Κεντρικό Αιγαίο και στην υφαλοκρηπίδα της Ρόδου απάντα η Τουρκία στις κινήσεις καλής θέλησης της ελληνικής κυβέρνησης και στην στήριξη που της προσέφερε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η Αθήνα έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Άγκυρα.
Συγκεκριμένα χθες η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 226/16 με την οποία αναγγέλλει ότι το ερευνητικό σκάφος TGC CESME θα πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες από τις 21Μαρτιου έως τις 8 Απριλίου στα "διεθνή ύδατα", που επικαλύπτουν όμως ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας του Κεντρικού Αιγαίου.
Πρόκειται μάλιστα για περιοχές που έχουν δεσμεύσει παράνομα οι τουρκικές αρχές για διάστημα μάλιστα ενός χρόνου για την πραγματοποίηση ασκήσεων, κίνηση που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας με την επίδοση διαβημάτων διαμαρτυρίας και την αντίστοιχη δέσμευση περιοχών για ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Είχε προηγηθεί επίσης η έκδοση κι άλλης τουρκικής NAVTEX για έρευνες του TGC CESME στην ίδια περιοχή (από 16-28 Φεβρουαρίου ) της οποίας όμως δεν έκανε χρήση η τουρκική πλευρά.
Την ίδια στιγμή όμως η Τουρκία ενεργοποίησε την NAVTEX 201/16 και από την Πέμπτη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος R/V TUBITAK MARMARA πραγματοποιεί ωκεανογραφικές έρευνες που έχουν προγραμματισθεί για το διάστημα 15-25 Μαρτίου και ήδη πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Στην ίδια περιοχή μέχρι και νοτίως της Κρήτης πραγματοποιεί εργασίες πόντισης καλωδίων το εξειδικευμένο σκάφος CS TELIRI για τις οποίες είχε εκδώσει παράνομη NAVTEX(141/16) η Τουρκία . Όμως μετά από ελληνικά διαβήματα το σκάφος ζήτησε την έκδοση NAVTEX και από τις ελληνικές αρχές η οποία και εκδόθηκε ,χωρίς όμως η Τουρκία να αποσύρει την δική της αναγγελία με την οποία βεβαίως συντηρεί την διεκδίκηση της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.