Σε μια διπλή πρόκληση η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο κέντρο του Αιγαίου, στέλνοντας χωρίς την έκδοση NAVTEX το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» συνοδεία της κορβέτας «Μποντρούμ» ενώ συγχρόνως αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιεί ασκήσεις στην «καρδιά» του Αιγαίου.
Συμφώνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το τουρκικό σκάφος «Τσεσμέ» πλέει από την Παρασκευή στο Αιγαίο, πέρασε από τον Αη Στράτη και κινήθηκε ανάμεσα στην Λέσβο και τη Χίο συνοδευόμενο από την κορβέτα «Μποντρούμ» με νότια πορεία, με μικρή ταχύτητα όπως όταν διεξάγονται έρευνες. Τα δυο πλοία παρακολουθεί από κοντά η κανονιοφόρος «Αήττητος».
Το τουρκικό σκάφος πλέει σε διεθνή ύδατα, αλλά επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δεν έχει ζητήσει άδεια από τις ελληνικές αρχές ώστε να εκδώσουν άδεια για την πραγματοποίηση υδρογραφικών ερευνών αλλά ούτε οι τουρκικές αρχές έχουν εκδώσει(παράνομη) NAVTEX για έρευνες.
Την Πέμπτη η Τουρκία, μετά από ένα τριήμερο έντονης παράνομης αεροπορικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, κάλεσε την Ελλάδα να τροποποιήσει το σχέδιο άσκησης στο Κεντρικό Αιγαίο ή διαφορετικά να ακυρώσει την άσκηση επειδή επικαλύπτει περιοχή που έχει δεσμεύσει από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο η Τουρκία για ασκήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, εντός του FIR Αθηνών.
Με τις ΝΟΤΑΜ Α5567 και Α5563 η Τουρκία επιμένει προκλητικά στην διατήρηση του πεδίου βολής στο κέντρο του Αιγαίου ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει εντονότατη αντιπαράθεση και στους κόλπους του ΝΑΤΟ την περασμένη Άνοιξη αλλά θέτει και μια σειρά ακόμη ζητήματα. Η Άγκυρα χαρακτηρίζει παράνομη κάθε άσκηση που διεξάγει η Ελλάδα με σενάρια που περιλαμβάνουν τον Αη Στράτη καθώς παραβιάζεται όπως αναφέρει η υποχρέωση της Ελλάδας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων» (1913) και της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ΝΟΤΑΜ αυτές εκδίδονται την ίδια ημέρα και την επομένη, της θερμής συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Ν. Κοτζιάς και ο τούρκος ομόλογος του Μ. Τσαβούσογλου.
Η Ελληνική άσκηση αφορούσε την περιοχή μεταξύ της Αλοννήσου, της Σκύρου και της νησίδας Πιπέρι δυτικά του Αη Στράτη και θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.
Η Τουρκία παρά τις αντιδράσεις της Αθήνας έχει δεσμεύσει μια πολύ μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου για διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο, θέλοντας να επιβάλλει τετελεσμένα στην συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου θα απαιτήσει να υπάρξει ταυτόχρονη κατάργηση και ενός ελληνικού πεδίου βολής προκειμένου να άρει την δέσμευση της περιοχής αυτής.
Η δέσμευση περιοχών σε τόσο ευαίσθητες περιοχές για τόσο μεγάλο διάστημα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες και δίνουν βεβαίως την αίσθηση περί «ειδικού καθεστώτος» του Αιγαίου όπως ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα.
Συγχρόνως όμως η επιβολή της ιδέας για ίσα δικαιώματα στην χρήση του Αιγαίου ακόμη και για στρατιωτικές ασκήσεις, είναι εις βάρος της Ελλάδας η οποία δεν έχει δυνατότητα σκάσης της Πολεμικής Αεροπορίας της σε άλλες περιοχές ενώ αντίθετα η Τουρκία διαθέτει το απαραίτητο στρατηγικό βάθος για την άσκηση της πολεμικής αεροπορίας. Με την «αμοιβαία» κατάργηση πεδίων βολής ,ο μόνος που βλάπτεται είναι το αξιόμαχο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ συγχρόνως «γκριζάρει» μεγάλο μέρος του Αιγαίου.