«Πρέπει σε αυτές τις εκλογές να δώσουμε ένα μάθημα στις ΗΠΑ» δήλωσε την Κυριακή ο Ερντογάν εννοώντας ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί ο «εκλεκτός» των ξένων δυνάμεων και των ΗΠΑ: Ο αντίπαλος του ο Κ. Κιλιτσντάρογλου.
Και πολύ άντεξε ο Τ. Ερντογάν. Το ήπιο προφίλ που υιοθέτησε μετά τους σεισμούς, που δημιούργησε σε πολλούς προσδοκίες ότι μπορεί ο τούρκος ηγέτης να μετριάσει την αντιδυτική στάση του, είναι μάλλον παρελθόν μετά την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Αμερικανού προέδρου Τ. Μπάιντεν και του Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα Τ. Φλέικ. Κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο για την Τουρκία την προώθηση της συμφωνίας για τα F-16.
Η αφορμή για το νέο ξέσπασμα του Ερντογάν ήταν η συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρεσβευτής με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κ. Κιλιτσντάρογλου η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας «ήταν μέρος των συνεχιζόμενων συζητήσεων με τα τουρκικά πολιτικά κόμματα σχετικά με θέματα αμοιβαίου συμφέροντος.».
Χθες μιλώντας στην ακροδεξιά οργάνωση «Λέσχη Ιδεαλιστών» που υποστηρίζονται από τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και κυβερνητικό εταίρο του Μπαχτσελί, ο Ερντογάν αποφάσισε να ξαναπιάσει το προσφιλές προεκλογικό χαρτί: την επίθεση στην Δύση και στις ΗΠΑ.
«Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε και τώρα βλέπετε τι κάνει ο πρεσβευτής του εδώ. Επισκέφθηκε τον Κιλιτσντάρογλου. Είναι κρίμα. Είστε πρεσβευτής και πρέπει να ξέρετε πώς να ενεργείτε. Θα πρέπει να ασχοληθείτε με τον Πρόεδρο όχι με τον Κιλιτσντάρογλου» δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:
«Αναρωτιέμαι αν θα ντραπεί να ζητήσει ραντεβού από το γραφείο μου. Αλλά του λέω τώρα. Οι πόρτες μας είναι κλειστές γι 'αυτόν από τώρα και στο εξής επειδή δεν ξέρει τη θέση του…».
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά ήταν ανέφελες ακόμη και πριν από αυτό. Ο κ. Ερντογάν αναφέρονταν στις δηλώσεις του Τ. Μπάιντεν λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντα του ως 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια συνέντευξη του στους New York Times στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυβε την αντιπάθεια του για τον πρόσωπο του Ερντογάν. Και προχωρούσε ένα βήμα παραπάνω. Έθετε το πλαίσιο για το πως θα μπορούσε να τελειώσει το αυταρχικό καθεστώς του.
«...Χρειαζόμαστε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση …Μπορούμε να υποστηρίξουμε εκείνα τα στοιχεία στην τουρκική αντιπολίτευση, να τα ενθαρρύνουμε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τον Ερντογάν», δήλωσε ο Μπάιντεν, «όχι με πραξικόπημα, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας».
Ο Μπάιντεν και ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε επαφές με την τουρκική αντιπολίτευση και μάλιστα είχε συναντήσει κατά την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη και δημοσιογράφους και ακτιβιστές που στρέφονταν εναντίον του Ερντογάν…
Ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε τελευταία φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 16 Μαΐου 2017 προσκεκλημένος του Ν. Τραμπ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια περιμένει ματαίως μια πρόσκληση από τον Μπάιντεν που δεν έρχεται και οι δυο συναντήσεις που είχαν ήταν στο περιθώριο διεθνών φόρουμ (Ρώμη 2021 και Μαδρίτη 2022).
Οι αντιπαραθέσεις πολλές. Η φιλορωσική στάση του Ερντογάν, η στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Β.Συρίας, ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, η εκκρεμότητα της πώλησης και αναβάθμισης των F-16, η παρουσία του Φ. Γκιουλέν στην Πενσυλβάνια, η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αλλά και οι θεωρίες συνωμοσίας βρέθηκαν στην εργαλειοθήκη του Προέδρου Ερντογάν ήδη από την επόμενη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 το οποίο απέδωσαν σε αμερικανικό δάκτυλο. Η βαθιά καχυποψία στις σχέσεις των δυο χωρών έφθασαν στο σημείο να αρνηθεί ο υπουργός εσωτερικών Σ. Σοϊλού βοήθεια από τις ΗΠΑ στην διάρκεια των σεισμών, ενώ δεν δόθηκε άδεια σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο να προσεγγίσει την Αλεξανδρέττα ώστε να προσφέρει βοήθεια και πόσιμο νερό καθώς τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «σχέδιο εισβολής» στην Τουρκία…
Ο πρέσβης Φλέικ είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης όταν μαζί με άλλους πρέσβεις την Άγκυρα αποφάσισαν την αναστολή λειτουργίας των πρεσβειών λόγω «ανησυχιών για την ασφάλεια τους».
Το αντιαμερικανικό χαρτί έτσι επιστρέφει στην προεκλογική καμπάνια του Τ. Ερντογάν και θα είναι χρήσιμο: να αποδοθεί η κρίση στην Οικονομία στην Ουάσιγκτον που καθοδηγεί το «λόμπι των επιτοκίων». Να φορτωθεί στον Κιλιτσντάρογλου η συνεργασία με τις ξένες δυνάμεις που θέλουν τον διαμελισμό της Τουρκίας με τη στήριξη στους Κούρδους, να δικαιολογηθεί ο αποκλεισμός των ΗΠΑ από τα σύγχρονα αμερικανικά εξοπλιστικά προγράμματα. Και κυρίως να συσπειρωθεί το ακραίο εθνικιστικό κοινό, καθώς πια καμιά ψήφος δεν περισσεύει και δεν πρέπει να χαθεί, σε μια εκλογική αναμέτρηση που είναι περισσότερο από αβέβαιη. Μένει απλώς να δούμε πότε ο κ. Ερντογάν θα κάνει και το επόμενο βήμα, επιτιθέμενος στις ΗΠΑ για τη στήριξη που προσφέρουν σε Ελλάδα και Κύπρο…
Διαβάστε ακόμα:
Κογκρέσο: Η ένταση Τουρκίας - Ελλάδας θα επηρεάσει την απόφαση για τα F-16