Σε Βατερλό μετατρέπεται τελικά η Ειδομένη, καθώς στις λάσπες της ακριτικής περιοχής βουλιάζουν ο ανθρωπισμός, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, οι μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης και πρώτο απ' όλα το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση από ανικανότητα, επιπολαιότητα, και πιθανόν από «κουτοπόνηρους» σχεδιασμούς άφησε τους αγρούς της Ειδομένης να μετατραπούν στον Γολγοθά χιλιάδων αθώων ψυχών, τις οποίες υποτίθεται θέλει να βοηθήσει, εκθέτοντας την Ελλάδα και δημιουργώντας συνθήκες σύγκρουσης στα Βαλκάνια, όπως έδειξαν και τα χθεσινά γεγονότα με την πΓΔΜ.
Αρχικά η ανοικτή πύλη της Ειδομένης ήταν το «κάλο χαρτί» της κυβέρνησης που εξασφάλιζε ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που έφθαναν στα ελληνικά νησιά καθημερινά, στο πλαίσιο της πολιτικής «ανοικτών θυρών» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα πέρναγαν μέσα σε δυο έως τρία εικοσιτετράωρα τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα με κατεύθυνση προς βορρά. Είναι όλοι εκείνοι που «εξαφανίζονταν» οπως έλεγε και η Τασία.
Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που οι αφίξεις στην Αυστρία, την Γερμανία και τις άλλες Βορειοευρωπαικές χώρες έφτασαν τα όριά τους και ήρθε η στιγμή για το κλείσιμο, των συνόρων και της βαλκανικής Διαδρομής.
Η Ειδομένη μετατράπηκε αυτομάτως στο βουλωμένο στόμιο της υπερθερμασμένης «χύτρας ταχύτητας» όπου οι μεταναστευτικές ροές έβρισκαν απέναντί τους, φράκτες και κλειστές πύλες.
Το φιλόδοξο σχέδιο για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και η Συμφωνία συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας στηρίχτηκαν ακριβώς στην ύπαρξη κλειστών συνόρων στα βόρεια της χώρας μας, ώστε να αποτραπεί η έλευση νέων προσφύγων και μεταναστών. Με το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου οι μετανάστες και πρόσφυγες δεν θα είχαν λόγο να έρθουν στην Ελλάδα και στο κλείσιμο των συνόρων, υπό αυτή την έννοια, έχει συμπράξει και η Αθήνα.
Όμως η εξίσωση αυτή δεν έχει δουλέψει μέχρι στιγμής, καθώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν πείθονται εύκολα ότι είναι προτιμότερο να μείνουν στην Τουρκία περιμένοντας την συμφωνία με την Ευρώπη, ώστε μέσω ποσοστώσεων ένας αριθμός να επανεγκατασταθεί στις ευρωπαϊκές χώρες και συνεχίζουν να ρισκάρουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά με κατάληξη στην Ειδομένη, όπου οι τραγικές εικόνες με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ασκούν πίεση προς την Ευρώπη και δημιουργούν προσδοκίες ότι «κάτι στο τέλος θα αποφασίσει η Ε.Ε.».
Η κυβέρνηση έχοντας αναλάβει από τον Οκτώβριο την υποχρέωση για δημιουργία τουλάχιστον 50.000 θέσεων φιλοξενίας, και έχοντας αποδεχθεί, (παρά τις δημόσιες κορώνες και διαμαρτυρίες) το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, δεν μπορεί την ίδια στιγμή να αναθέσει στις κρατικές δομές την εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης στην Ειδομένη.
Έτσι άφησε το πεδίο ελεύθερο σε ΜΚΟ, ακτιβιστές, τυχοδιώκτες και κυκλώματα κάθε είδους που δημιούργησαν ένα μικρό Καλαί στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Η συγκέντρωση των χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων στα χωράφια της Ειδομένης σε άθλιες συνθήκες και οι εικόνες που εκπέμπονταν από εκεί αποτελούσαν ένα επικοινωνιακό «όπλο» για την κυβέρνηση.
Όμως η πίεση άρχισε να στρέφεται προς την Ελλάδα τελικά, και έτσι η κυβέρνηση όφειλε να βρει τρόπους αποσυμφόρησης της Ειδομένης.
Από την περασμένη Πέμπτη διέρρευσε σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ η είδηση ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την εκκένωση της Ειδομένης. Όμως αυτό δεν είναι απλό εγχείρημα. Η κυβέρνηση δεν προσέφερε ούτε νερό στους εγκατεστημένους στις πρόχειρες σκηνές στον λασπότοπο της Ειδομένης, διαφήμισε, με φυλλάδια που μοιράστηκαν, ότι η Βαλκανική Διαδρομή είναι και θα μείνει κλειστή (αυτό που κατήγγειλε δημοσίως), κι όμως χιλιάδες άνθρωποι παρέμεναν εκεί.
Η εκκένωση της Ειδομένης είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να γίνει ούτε με αστυνομικά μέσα ούτε πολύ περισσότερο με την συνδρομή του Στρατού, ιδέα με την οποία ορισμένοι στην κυβέρνηση φλέρταραν αρχικά
Έτσι ηταν πολύ βολική η δράση που ανέλαβαν οι διάφοροι ακτιβιστές, με σύνθημα «ρίχνουμε τους φράκτες και τα σύνορα», που θα μπορούσαν να «σπρώξουν» κάποιους από τους πρόσφυγες και μετανάστες μέσω «παρακαμπτήριων» οδών προς τα Σκόπια, ώστε εάν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή να έχει ήδη απαλλαγεί η Ελλάδα από έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών .
Όμως τα χθεσινά γεγονότα μπορεί να ευαισθητοποιούν για το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα των Σκοπίων να ανταποκριθούν στον ρόλο που τους ανέθεσε η Βιέννη και καμιά δεκαριά ακόμη ευρωπαϊκές χώρες για ερμητικό κλείσιμο των Ελληνοσκοπιανών συνόρων.
Ένα ρόλο από τον οποίο ο πιο ωφελημένος είναι η ίδια η Γερμανία και η Α.Μερκελ. Και ας μη το φωνάζουν…
Και η χώρα μας συνεχίζει να στιγματίζεται από την Ειδομένη που στην πραγματικότητα είναι το Βατερλό όχι της Ελλάδας, αλλά της ιδεοληπτικής κυβέρνησης της…