Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Χωρίς ίχνος κινδυνολογίας αλλά με ρεαλιστική προσέγγιση αισθάνομαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω το ερώτημα που έχουμε θέσει και σε προηγούμενα άρθρα στο liberal.gr «Έρχονται μεγαλύτερες ήττες στα ελληνοτουρκικά;». Τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε μετά τα χθεσινά δυσάρεστα γεγονότα μιας και για κάποιους από εμάς δεν ήταν έκπληξη αλλά μία αναμενόμενη κλιμάκωση.
Ήλθε η ώρα να αφήσουμε τις… αυταπάτες και τις ευφραντικές φαντασιώσεις περί ομαλών σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Erdogan στην Ελλάδα όπως προσπάθησε να μας πείσει το δίδυμο Τσίπρα – Κοτζιά! Ήλθε η ώρα να αντιληφθούμε την σκληρή πραγματικότητα όπως δυστυχώς την διαμορφώνει η κλιμακούμενη Τουρκική επιθετικότητα. Ο εδώ και 15 ημέρες ουσιαστικός ναυτικός αποκλεισμός των Ιμίων, με την Ελληνική Κυβέρνηση να παρακολουθεί με παραλυτική αμηχανία, κατέληξε στον εμβολισμό του ολοκαίνουργιου σκάφους «090» του Λιμενικού μας Σώματος από το σχεδόν διπλάσιο σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής «UMUT» εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα απλό σκηνικό έντασης στα Ίμια που ίσως και να «ξέφυγε» από τον έλεγχο, αν η Τουρκική προκλητικότητα δεν αποκορυφωνόταν με τις άκρως απειλητικές χθεσινές δηλώσεις Erdogan. Ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματός αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο και έκλεισε την ομιλία του αποθεωμένος από τους Βουλευτές του τονίζοντας ότι «Προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς». Δηλαδή... να μην τολμήσει Ελλάδα και Κύπρος να ασκήσουν τα νόμιμα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Το μεσημέρι μάλιστα με ένα εξυπνακισμό κάλεσε την Ελλάδα να… «παραδειγματιστεί» και να μην πηγαινοέρχεται στα Ίμια για να μην μπαίνουμε «σε μπελάδες» και αργότερα το βράδυ ενώ την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο το Τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του χαρακτήρισε τα Ίμια τουρκικά.
Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι νομίζουν ότι η Τουρκία ενεργεί έτσι λόγω ανασφάλειας και νευρικότητας. Η εκτίμηση μας μετά απ' όλα αυτά που συμβαίνουν και λέγονται από τους Τούρκους στο τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ότι μάλλον βρισκόμαστε στην αρχή μίας σχεδιαζόμενης από την Άγκυρα κρίσης κάτι που αποτελεί στρατηγική της επιλογή. Αν και η περιοχή των Ιμίων έχει τον ειδικό συμβολισμό και το «παιχνίδι των εντυπώσεων» παίζεται εκεί μην εκπλαγούμε αν εξυφανθεί νέα Τουρκική «πονηρή» πρόκληση σε κάποια άλλη αμφισβητούμενη από τους Τούρκους περιοχή του Αιγαίου.
Ας έχουμε υπόψη μας ότι το κλίμα έντασης και κρίσης που χωρίς αμφιβολία καλλιεργεί η Τουρκία συνδέεται και με την κάθοδο το επόμενο διάστημα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο του γεωτρύπανου που πρόσφατα απέκτησε για δημιουργία προσθέτων τετελεσμένων όπως και η προ ημερών πειρατική παρεμπόδιση του Ιταλικού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το ζήτημα που προκύπτει είναι πόσο προετοιμασμένη και επαρκής είναι η Ελληνική Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και κυρίως με ποια διαθέσιμα μέσα, ένα τουρκικό γεωτρύπανο στα 8-10 ΝΜ ΝΑ του Καστελόριζου (Η Τουρκία αρνείται ότι έχει υφαλοκρηπίδα όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου) με τον μισό Τουρκικό Στόλο πέριξ αυτού. Τέλος δεν ξεχνάμε ότι η Τουρκία αναζητά διέξοδο στα τραγικά της αδιέξοδα στην Συρία προς τα «Δυτικά».
Στο βασανιστικό ερώτημα του αναγνώστη μας για το αν υπάρχει ενδεχόμενο πολέμου απαντώ ανενδοίαστα ότι η Άγκυρα, είτε κεμαλική είτε ερντογανική, δεν επιθυμεί και δεν επιδιώκει μία γενικευμένη πολεμική σύγκρουση. Δεν την συμφέρει για πολλούς λόγους ενώ η ιστορία μας λέει ότι θα προχωρούσε σε κάτι τέτοιο μόνο αν ήταν εξασφαλισμένη 100% η επιτυχία της. Όμως με την διαρκή απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας θα συνεχίσει αυξητικά να πιέζει την χώρα μας για να καλλιεργεί φοβικά σύνδρομα στην πολιτική της ηγεσία αλλά και στην ελληνική κοινή γνώμη προκειμένου να μην ασκηθούν νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα και έτσι ταυτόχρονα η ίδια να προωθεί τον αναθεωρητισμό της. Το ίδιο και στην Κύπρο. Δεν μπορεί όμως να αποκλεισθεί στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, μία κρίση ακόμα και υψηλής εντάσεως που θα μπορούσε να καταλήξει σε θερμό επεισόδιο και σε μετέπειτα ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα οδηγούσαν σε νέα δυσάρεστα τετελεσμένα. Επισημαίνεται ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να εμπλέκονται μεν στην Συρία και στην ΝΑ Τουρκία και να μην έχουν αποκαταστήσει όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος αλλά εκτιμάται ότι έχουν σήμερα τις δυνατότητες να αναλάβουν συγκεκριμένες στρατιωτικές δράσεις σε βάρος της χώρας μας.
Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με την οποία ουσιαστικά μας λέει «βρείτε τα» επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία με την δημιουργία έντασης και κλίματος κρίσης αλλά και τον κίνδυνο γενικότερης αστάθειας βάζει στο «παιχνίδι» τις ΗΠΑ που παίρνει ουσιαστικά θέση σε βάρος μας. Ταυτόχρονα διαλύεται και ο μύθος που καλλιεργήθηκε σχετικά με την στρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας και την απομόνωση της Τουρκίας. Για να μην φοβούνται όμως οι Αμερικανοί ας συγκρατήσουν τους «απέναντι» και ας αφήσουν την τακτική του Ποντίου Πιλάτου.
Η προχειρότητα και η ελαφρότητα με την οποία εδώ και τρία χρόνια χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποθράσυνε την τουρκική προκλητικότητα που έφθασε στον σημερινό ανησυχητικό σημείο. Φραγμός στην επιθετικότητα και στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας δεν μπαίνει με τις συνεχείς επικλήσεις των υφισταμένων συνθηκών, των «ευρωπαϊκών κεκτημένων και του Διεθνούς Δικαίου! Θα πρέπει να είμαστε σε θέση εμείς οι ίδιοι να επιβάλουμε το Δίκαιο με όλα τα μέσα που διαθέτουμε και με αξιόπιστη αποτροπή. Είναι αδήριτη ανάγκη να χαραχθεί από μηδενική βάση μία νέα συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική χωρίς φοβικά σύνδρομα αλλά και ανόητους λεονταρισμούς, με προσδιορισμένα αυτά που ονομάζομαι εθνικά συμφέροντα και με πρωταρχικό πλέον στόχο την εθνική μας επιβίωση. Εκτός και αν τελικά σκοπός είναι να παρασυρθούμε ως παθητικοί παρατηρητές και αγόγγυστα από τις όποιες εξελίξεις, έτσι όπως θα παράσερνε και ο άνεμος την Ελληνική σημαία στα Ίμια…