Του Νίκου Μελέτη
Συνεπής στην γνωστή πρακτική των τελευταίων ετών και μέσα στο κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η διαρκής αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων η Τουρκία προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής στην δέσμευση τριών μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο για πραγματοποίηση ασκήσεων για όλο σχεδόν το 2019.
Με την NAVTEX 1368/18 δεσμεύεται μεγαλη περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης- Θάσου -Αγίου Όρους -Λήμνου ,με την 1369/18 περιοχή μεταξύ Άη Στράτη και Σκύρου και με την 1370/18 περιοχή μεταξύ της Ικαρίας της Νάξου και της Αμοργού για ασκήσεις για ολόκληρο το 2019 έκτος ορισμένων μικρών χρονικών διαστημάτων.
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιμένει στην τακτική της έντασης αλλά και αμφισβήτησης ελληνικών αρμοδιοτήτων ,καθώς είναι οι Ελληνικές Αρχές που έχουν το δικαίωμα της έκδοσης NAVTEX στην περιοχή αλλά συγχρόνως υποκρύπτουν και αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή της δέσμευσης περιοχών και μάλιστα για ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που είναι αδόκιμο σε σχέση και με την διεθνή πρακτική.
Με τις δεσμεύσεις αυτές φυσικά η Τουρκία θέλει να στείλει και το μήνυμα ότι έχει και η ίδια λόγο μέχρι και το μέσο του Αιγαίου εκεί που φθάνει η σταθερή παράνομη διεκδίκηση της για μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα ειδικών συνθηκών που και η ίδια έχει αρχικά δικαιοδοσία μέχρι του 25ου μεσημβρινού και συνεπώς κυριαρχικά δικαιώματα επι της υφαλοκρηπίδας μέχρι το μέσο του Αιγαίου.
Με την έκδοση των NAVTEX αυτών η Τουρκία επιδιώκει επίσης να στείλει το μήνυμα αποκοπής των ελληνικών νησιών του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου από τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας ώστε να εγκλωβίζονται σταδιακά σε ζώνη αρμοδιότητας της ίδια της Τουρκίας.
Ο τρόπος με τον οποίο βεβαίως έχουν σχεδιασθεί αυτές οι περιοχές για τις τουρκικές ασκήσεις, οδηγούν υποχρεωτικά σε ένταση καθώς οι πτήσεις από και προς τις περιοχές αυτές από τα τουρκικά μαχητικά προκαλούν το μεγάλο πλήθος των παραβιάσεων του ελληνικού Εναέριου Χώρου και των παραβάσεων εντός του FIR Αθηνών.
Οι NAVTEX αυτές μάλιστα παραβιάζουν και το Μνημόνιο Παπούλια Γιλμάζ(1988) καθώς προβλέπουν την πραγματοποίηση ασκήσεων και στην διάρκεια των εθνικών και θρησκευτικών εορτών και όλο το καλοκαίρι που βάσει των ΜΟΕ αποφεύγονταν οι ασκήσεις στην διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Τα προηγούμενα δυο χρόνια όταν η Τουρκία εξέδιδε ανάλογες NAVTEX γίνονταν διαβήματα από την Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα και δεσμεύονταν αντίστοιχες περιοχές στο Αιγαίο από τις Ελληνικές Αρχές για στρατιωτικές ασκήσεις .
Χθες όμως η Τουρκία συνέχισε την τακτική αυτή της συντήρησης της έντασης αναγγέλλοντας άσκηση με πραγματικά πυρά στις 24 ,26 ,29,31 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου σε περιοχή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ νότια της Λεμεσού και άσκηση με πραγματικά πυρά την παραμονή των Χριστουγέννων στην θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου στο όριο του 28ου Μεσημβρινού ,που αποτελεί το δυτικότερο σημείο αναφοράς το οποίο έχει καταθέσει μονομερώς στον ΟΗΕ η Τουρκία ως άκρο της υφαλοκρηπίδας της «μέχρι τον ορισμό του νοτιότερου σημείου της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου».
Τις τελευταίες ημέρες με τρόπο που δεν αρμόζει στην ανάγκη σοβαρής διαχείρισης της κατάστασης που διαμορφώνει επί του πεδίου η Τουρκία ,καταβάλλονται προσπάθειες να υποτιμηθεί η τουρκική στρατιωτική ισχύς και δυνατότητα ,με δηλώσεις όχι μόνο όπως αυτές του κ. Καμμένου αλλά και με διαρροές περί «αδυναμίας της Τουρκίας να πραγματοποιήσει ασκήσεις για τροπή σε φυγή του Τουρκικού Ναυτικού» κ.α.
Αυτή η προσέγγιση δείχνει τελικά αδυναμία αντίληψης των κινήσεων και των στόχων της Τουρκίας και χρήση του πιο κρίσιμου και σοβαρού θέματος της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της χώρας για εσωτερικά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα...