Σε μια τελευταία εξέλιξη -και ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην «επόμενη ημέρα» του Δημοψηφίσματος- λίγο μετά το μεσημέρι έφθασε στο τουρκικό λιμάνι της Μεσογείου Tasucu, απέναντι από την Κατεχόμενη Κύπρο, τουρκικό ερευνητικό σκάφος, κλιμακώνοντας την πίεση που θέλει να ασκήσει η Άγκυρα στην Κύπρο αλλά και στις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες που υπέγραψαν συμβόλαια με την Κυπριακή Δημοκρατία για την εκμετάλλευση Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ.
Η Τουρκία αποδεικνύει εμπράκτως ότι η πολιτική της σε ό,τι αφορά την Κύπρο αλλά και την Μεσόγειο και τις εξελίξεις στα Ενεργειακά δεν διαταράσσεται από τις εσωτερικές διεργασίες και αναταράξεις.
Η Τουρκία συστηματικά απειλεί το τελευταίο διάστημα την Κύπρο απαιτώντας την διακοπή κάθε δραστηριότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ, μέχρις ότου επιλυθεί το Κυπριακό και συγχρόνως εγείρει διεκδικήσεις επί του Οικοπέδου 6 το οποίο ήδη έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Eni/Total.
Ο τούρκος υπουργός ενέργειας Μ. Αλμπαϊρακ, που είναι και γαμπρός του Ερντογάν, είχε αναγγείλει την Μεγάλη Εβδομάδα ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σεισμογραφικές έρευνες σε «περιοχές της Μεσογείου» με το άλλο νεότευκτο ερευνητικό σκάφος MTA Oruc Reis. Για λόγους που δεν είναι γνωστοί επιλέχθηκε να σταλεί στην περιοχή το Barbaros Hayrettin Pasa το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα.
Δεν είναι τυχαίο ότι και πάλι σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, έθεσε ως χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού τον Ιούλιο, πριν ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, υιοθετώντας πλήρως τις απειλές της Άγκυρας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σημαίνει ότι θα γίνουν γεωτρήσεις ενώ δεν θα υπάρχει συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, σημαίνει ότι και η τουρκική πλευρά θα εξωθηθεί σε παρόμοιες συμπεριφορές» τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε εντάσεις» αλλά στον φυσικό πλούτο του νησιού «έχουν δικαιώματα και μερίδιο και οι δυο κοινότητες που μπορούν να επωφεληθούν στο πλαίσιο μιας συνεργασίας».
Το ψευδοκράτος καθ' υπόδειξη της Αγκυρας έχει εκδώσει παράνομες άδειες για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ ακόμη και στις περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο νότιο τμήμα της ΑΟΖ, τις οποίες έχει «παραχωρήσει» στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.
Ν.Μ.