Photo by Rufus46
Της Δρ. Μαρίας Χρ. Αλβανού
Στις 6 και 7 Ιουνίου 2016 έλαβε χώρα στο Magdeburg της Γερμανίας η ετήσια εκδήλωση σχετικά με την πρόληψη του εγκλήματος στη Γερμανία (Deutscher Praventionstag). Φέτος ο θεματικός τίτλος ήταν «Πρόληψη και Ελευθερία» (Pravention und Freiheit) και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα ακροδεξιάς-νεοναζιστικής βίας.
Η Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εξελίχθηκε σε ένα κράτος που η πρόοδος και η ανάπτυξη του βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην εργασία μεταναστών. Σήμερα υπάρχει μια δυναμική πολυπολιτισμική κοινωνία και στους γερμανούς πολίτες συγκαταλέγονται άνθρωποι με διαφορετική θρησκεία, κουλτούρα και χώρα καταγωγής, ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να είναι τόπος προορισμού μεταναστών και προσφύγων. Η εμφάνιση νεοναζιστικών οργανώσεων και της εγκληματικής τους δράσης δυναμιτίζει τους όρους δημόσιας ασφάλεια και αρμονικής συνύπαρξης που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
Ήταν εντυπωσιακή η παρουσίαση της πληθώρας προγραμμάτων που λειτουργούν στα διάφορα κρατίδια, αλλά και σε ομοσπονδιακό επίπεδο και που προσανατολίζονται στην πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου. Γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί η διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης πίσω από τη στρατολόγηση των μελών και ταυτόχρονα να μελετηθεί και να υποστηριχθεί μια αποτελεσματική στρατηγική αποριζοσπαστικοποίησης των ήδη στρατολογημένων και ενεργών μελών. Μολονότι δεν έχει εμφανιστεί σχέση επιχειρησιακή ανάμεσα σε ομάδες τέτοιου τύπου και ισλαμιστικής δράσης, παρόλα αυτά η γνώση που προκύπτει από αντίστοιχα προγράμματα για την αντιμετώπιση τζιχαντιστικής δράσης είναι πολύτιμη. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με την έρευνα του φαινομένου ριζοσπαστικοποίησης στη βία σχετικά με κοινά σημεία στο μοτίβο εμπλοκής, άσχετα με τον ιδεολογικό ή θρησκευτικό χρωματισμό της εξτρεμιστικής δράσης. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται και σε ζητήματα φύλου, αφού η συμμετοχή γυναικών εμφανίζει στοιχεία που χρήζουν κοινωνιολογικής έρευνας, αλλά και έχουν σημασία και για τις αρχές ασφάλειας. Τα στερεότυπα για τις γυναίκες επηρεάζουν πολλές φορές και την πρακτική αντιμετώπιση από τις αρχές υποθέσεων και μπορούν να αποπροσανατολίσουν μια έρευνα.
Τα νεοναζιστικά κινήματα εμπνέονται φυσικά από τη δράση των Ναζί, το Τρίτο Ράιχ και τη ρητορική του Αδόλφου Χίτλερ. Όσα φριχτά και απάνθρωπα συνέβησαν στην Ευρώπη, όχι στο τόσο μακρινό παρελθόν, δυστυχώς εμπνέουν σημερινούς ανθρώπους να οραματίζονται παρόμοια φρίκη και για την εποχή μας. Το ιστορικό αυτό παρελθόν κρατά σε επιφυλακή τη σύγχρονη Γερμανία για να προλάβει έγκαιρα και να αμυνθεί οργανωμένα και συστηματικά κατά της πιθανότητας επανεμφάνισης ενός τέτοιου καθεστώτος.
Η εμφάνιση και παράνομη δράση ακραίων ομάδων που διακατέχονται από φυλετικό μίσος και επιθυμούν κοινωνίες χωρίς δημοκρατικές αρχές, ισότητα και ελευθερίες δεν περιορίζονται όμως στη Γερμανία. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Είναι σαφές λοιπόν ότι και στη χώρα μας απαιτείται η ανάλογη λήψη μέτρων και υιοθέτηση προγραμμάτων, προσαρμοσμένων βέβαια στα πλαίσια των δικών μας δεδομένων.
*Η Δρ. Μαρία Αλβανού είναι εγκληματολόγος - ειδική σε θέματα τρομοκρατίας.