Για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης κάνει λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης σε επίσημη ανακοίνωση του νωρίς το πρωί, προσθέτοντας νέα δεδομένα στην κρίση των σχέσεων της χώρας μας με την Λιβύη και την προσωρινή κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.
Στην ανακοίνωση του το Λιβυκό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι την στιγμή που η Μεσόγειος πρέπει να «αποτελεί θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης» η Ελλάδα επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί την λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των Θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών με την σύναψη συμβολαίων έρευνας υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεταξύ μας διαφιλονικούμενη περιοχή».
Το Λιβυκό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, έχει ήδη προβεί σε διάβημα προς την Ελλάδα και επισημαίνει ότι θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».
Η αντίδραση της Τρίπολης ήταν αναμενόμενη αλλά έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα και εάν έχει αποτυπωθεί ήδη στο διάβημα προς την Αθήνα ή αυτό θα γίνει με αντίδραση προς τον ΟΗΕ, ποια είναι ακριβώς η ένσταση της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης. Εάν δηλαδή θεωρεί παραβίαση των δικαιωμάτων της τον αρχικό καθορισμό των ελληνικών Οικοπέδων Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, που εφάπτονται της μέσης γραμμής που έχει μονομερώς ορίσει η Ελλάδα βάσει του Νόμου Μανιάτη ,κάτι στο οποίο είχε αντιδράσει και το 2019 η κυβέρνηση Σαρατζ ή εάν πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό και η αντίδραση αφορά μόνο τις περιοχές ερευνών του Sanco Swift.
Οι περιοχές που καλύπτουν οι δυο NAVTEX για την έρευνα του σκάφους βρίσκονται βορειότερα από αυτή την μέση γραμμή και μάλιστα βρίσκονται εντός δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και με την επίσημη και πολύ προωθημένη θέση της Λιβύης που είχε κατατεθεί στην διάρκεια των συνομιλιών με την Ελλάδα το 2010.
Εφόσον η Λιβυκή διαμαρτυρία αφορά συγκεκριμένα τις έρευνες του Sanco Swift, σημαίνει ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί ότι πλέον ότι η οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης δεν θα ακολουθεί ούτε την προσαρμοσμένη (σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Λίβυων) μέση γραμμή, αλλά θα είναι επέκταση προς δυσμάς της οροθετικής γραμμής του Τουρκολυβικού Μνημονίου που εξαφανίζει την επήρεια των νησιών ακόμη και της Κρήτης. Μια γραμμή η οποία θα περνάει λίγα μόλις μίλια νοτίως της Γαύδου και φυσικά θα επικαλύπτει όλη την περιοχή ερευνών που έχει ορίσει η Ελλάδα για τις ανάγκες του Sanco Swift.