Του Νίκου Μελέτη
Στον αέρα απειλεί να τινάξει την Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας που θα περιλαμβάνει και την νέα συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, η ανελέητη σύγκρουση μεταξύ Rama - Berisha αλλά και η παρέμβαση του προέδρου της χώρας Ilir Meta που αμφισβητεί την δυνατότητα της κυβέρνησης να υπογράψει αυτή την συμφωνία, χωρίς την έγκρισή του.
Το κλίμα που διαμορφώνεται τελικά απλώς καλλιεργεί και πυροδοτεί τον ανθελληνισμό και τον εθνικισμό, όπου ενώ κατηγορείται η Ελλάδα σχεδόν για τα πάντα, φαίνεται ότι η Αλβανία βγαίνει κερδισμένη από την νέα οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, καθώς γίνονται οι «διορθώσεις» που είχε απαιτήσει στους χάρτες της Συμφωνίας του 2009. Μένει φυσικά να φανεί εάν ικανοποιούνται οι ελληνικές επιδιώξεις ώστε η συμφωνία αυτή να είναι η πρώτη που συνάπτει η Ελλάδα με γειτονική χώρα για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην βάση των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και με αναγνώριση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. έστω και σε μια πολύ περιορισμένη περιοχή στο βόρειο τμήμα συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας και Αλβανίας.
Καθώς εκκρεμεί ο καθορισμός της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στα Τίρανα όπου θα επιβεβαιωθεί η συμφωνία την Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, πηγές της Προεδρίας δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Ιλιρ Μετα δεν έχει δώσει την εξουσιοδότηση, για τη σύναψη συμφωνίας, όπως απαιτείται από το σύνταγμα ,επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτήν, η Συμφωνία θα είναι άκυρη.
Αυτός όμως ήταν ο λόγος, η έλλειψη εξουσιοδότησης του Προέδρου, τον οποίο επικαλέστηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανιας όταν προσέφυγε ο τότε αρχηγός της Αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός E. Rama για να ακυρώσει την Συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Berisha με την Ελλάδα.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο κ. Bushati υπέβαλλε χθες το αίτημα για εξουσιοδότηση του I. Meta για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά ο κ. Meta επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφου προηγουμένως συμβουλευθεί τους πρώην προέδρους της χώρας.
ΟΙ ειδήσεις είναι αντιφατικές για το τι ακριβώς έχει συζητήσει ο Ν. Κοτζιάς με την αλβανική πλευρά στο θέμα των θαλασσίων συνόρων, με την αλβανική πλευρά να διαρρέει ότι της επιστρέφεται ένα τμήμα της υφαλοκρηπίδας το οποίο είχε με την αρχική συμφωνία παραχωρηθεί στην Ελλάδα.
Όμως οι σχέσεις με την Ελλάδα έχουν δώσει την αφορμή για οξύτατη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Αλβανίας με τον E. Rama και τον S. Berisha να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς με αιχμή την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την δήλωση Κοτζιά ότι η Αλβανία αναγνώρισε τα 12 ν.μ. ελληνικών χωρικών υδάτων.
Όλα ξεκίνησαν με μια μακροσκελή ανάρτηση του Sali Berisha:
«Ο Edi Rama, που συνθηκολόγησε με τα βρώμικα παζάρια του, αφού ποδοπάτησε την ακεραιότητα της χώρας και τα εθνικά συμφέροντα και αφού χάρισε στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα οικόπεδα με πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο, της χάρισε έξι ακόμα μίλια από τα διεθνή ύδατα, επί των οποίων, η Αλβανία έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ελλάδα…».
Ο S. Berisha επανέλαβε την γνωστή δήλωση του ότι ο κ. Ραμα προσέφυγε εναντίον της Συμφωνίας του 2009, για λογαριασμό τρίτου παράγοντα, εννοώντας την Τουρκία. Σε ένα πραγματικό παραλήρημα ο S. Berisha κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι η Αθηνα της «επέβαλε την Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, παίρνοντας ότι έθελε, τα πετρελαιοφόρα, οικόπεδα και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, και άφησε στα χέρια του Bushati ένα άχρηστο χαρτί, ντροπιαστικό υπόλειμμα από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, το νόμο του εμπολέμου» και υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να υπαρχει εμπόλεμο και είναι «ελληνική απάτη» γιατι η «Αλβανία ήταν υπό κατοχή και δεν επιτέθηκε στην Ελλάδα».
Η συνέχεια δόθηκε στην αλβανική Βουλή όπου Berisha και Rama αντάλλαξαν πυρά και πάλι για την Συμφωνία με την Ελλάδα.
Rama: Εσύ Berisha, μαζί με τον φίλο μου, τον Lulzim Basha (σ.σ. τον νυν αρχηγό της αντιπολίτευσης), βάλατε τη θάλασσα στη λεκάνη της καταρρέουσας εξουσίας σας και στη συνέχεια υπογράψατε μια αντισυνταγματική Συμφωνία, η οποία σε απλή γλώσσα μεταφράζεται ως προδοσία απέναντι στην πατρίδα, για παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας. Σήμερα είστε πρόθυμοι, να φέρετε και την θάλασσα στους δρόμους, να μας πάρει όλους μαζί της (σ.σ. εννοεί τις διαμαρτυρίες που έχουν υπάρξει), μόνο και μόνο για να μην πέσετε εσείς στο λάκκο που καθημερινά ανοίγει για σας που είναι ο λάκκος της τιμωρίας σας από τη δικαιοσύνη, την οποία δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε».
Και η απάντηση του S. Berisha ήρθε στους ίδιους τόνους: «Μίλησες εδώ, δεν είπες όμως στους Αλβανούς, σε ποια ποντικότρυπα κρύφτηκες στις 27 Ιανουαρίου στη διαδήλωση. Ο Rama, ζήτησε από τους άνδρες της Φρουράς εδώ στην αίθουσα, να τον προστατεύσουν. Σε σχέση με την Συμφωνία… Εμείς ως Αλβανοί, έχουμε τα δικά μας προβλήματα, αλλά για ένα πράγμα δεν μπορεί να μας κατηγορήσει, κανείς και ποτέ.
Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για το μυαλό μας. Όχι πως δεν έχουμε ψυχολογικά βάσανα (ο κ. Berisha έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τον Rama ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα) αλλά έχουμε το μυαλό μας. Δεν υπάρχει Αλβανός που να πιστέψει ότι η Ελλάδα αγνόησε τα εθνικά της συμφέροντα για χάρη μας. Με το σχέδιο Συμφωνίας, σε έβγαλαν οι Έλληνες με το δάκτυλο στο στόμα. Κανείς δεν θα μπορέσει να πάρει ούτε σπιθαμή θαλάσσιου χώρου. Ποια είναι η συμφωνία που έκανες για το νόμο του εμπολέμου; Λες στους Αλβανούς: είτε δεχθείτε αυτή τη συμφωνία, είτε θα έχουμε πόλεμο. Να βρεις τρύπα να κρυφτείς».