Στην αναζήτηση έστω μιας... σύγκλισης ως προς το ονοματολογικό ακόμη και αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία θα συνεχιστούν σήμερα στη Ν. Υόρκη οι συζητήσεις μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Νίκολα Ντιμιτρόφ .
Παρουσία του Μάθιου Νίμιτς οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων είχαν πολύωρη συνάντηση προκειμένου να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση από τη λίστα των ονομάτων που έχει προτείνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, χωρίς όμως αυτό να καταστεί εφικτό σε πρώτη φάση
Η ελληνική πλευρά προσήλθε στη συζήτηση έχοντας ήδη ζητήσει να μην περιλαμβάνεται στη λίστα το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ανάλογα με αυτά που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με την πρόταση που φέρεται να είχε συμφωνήσει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δηλαδή το «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση αυτή άλλαξε άλλωστε τα δεδομένα και οδήγησε σε ένα νέο κύκλο επαφών των δύο υπουργών Εξωτερικών, που πλέον αναζητούν ένα όνομα το οποίο θα επιτρέψει στην πλευρά των Σκοπίων να αποδεχτεί τη χρήση του «erga omnes».
Υπενθυμίζεται πως ο Ζόραν Ζάεφ είχε σημειώσει πως αποδέχεται το erga omnes μόνο στην περίπτωση που γινόταν αποδεκτή η ονομασία Μακεδονία του Ίλιντεν», αν και πλέον εμφανίζεται διατεθειμένος να υπαναχωρήσει εφόσον η όποια πρόταση του επιτρέπει να την περάσει από το Κοινοβούλιό του αλλά να πείσει και την κοινή γνώμη των Σκοπίων πως δεν θίγει την «μακεδονική ταυτότητα»
Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εμφανίζεται να δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας είναι ζωτικής ανάγκης διότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή εκτός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».
Στην Αθήνα από την άλλη ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να επιδιώκει λύση, όμως τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι αντιδράσεις αλλά και οι πιέσεις που δέχθηκε τον καθιστούν περισσότερο προσεκτικό.
Και αυτό διότι δεν έχει τη δυνατότητα να φέρεται να αποδέχεται προτάσεις για την ονομασία και εν συνεχεία να υπαναχωρεί λόγω των αντιδράσεων.
Η απόφασή του να ζητήσει την εξέταση των ονομάτων από την... λίστα Νίμιτς δύναται όμως να δημιουργήσει νέα προβλήματα δεδομένου ότι ο Μάθιου Νίμιτς έχει θέσει και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για το εύρος χρήσης τους δίνοντας στην πΓΔΜ τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το συνταγματικό ονομα όταν η «χρήση είναι αποκλειστικά εσωτερική εντός του δεύτερου μέρους» και όταν η «επηρεαζόμενη εσωτερική δραστηριότητα και έγγραφα αυτής δεν βρίσκονται εντός της αρμοδιότητας της Ε.Ε.».
Στο πλαίσιο αυτό πέραν της αναζήτησης των ονομάτων από τη λίστα Νίμιτς και την εύρεση ενός κοινής αποδοχής η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εξετάσει και τις υπόλοιπες παραμέτρους της πρότασης όπως αυτές έχουν καταρτιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη καμία πλευρά δεν φέρεται διατεθειμένη να αποχωρήσει πρώτη από τη διαπραγμάτευση αφού στόχος είναι να μη χαθεί, όπως υποστηρίζουν, το μομέντουμ και να καταστεί εφικτή η συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών.
Με λίγα λόγια επιχειρείται να δημιουργηθούν συνθήκες σύγκλισης ακόμη και αν δεν υπάρχει τελική συμφωνία.