Η Κίνα εξετάζει ψύχραιμα τις φιλοδοξίες της για ανάληψη ηγετικού ρόλου στις διεθνείς σχέσεις και φαίνεται έτοιμη να εκμεταλλευτεί το κενό που αφήνουν οι πολιτικές απομονωτισμού των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Donald Trump, σε σχέση με το «σταθερό χέρι» του προέδρου Xi Jinping, αναλύει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Ο Κινέζος πρόεδρος παρουσιάστηκε προ ολίγων ημερών στο Νταβός ως υπερασπιστής της παγκοσμιοποίησης και σηματοδότησε την πρόθεση του Πεκίνου να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή σκηνή.
Ακόμα και για τις πρόσφατες δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με το ευαίσθητο θέμα της Νότιας Σινικής θάλασσας, η Κίνα απέφυγε μία άμεση απάντηση και μέσω αξιωματούχων ανταπέδωσε με κριτικό τόνο στις ΗΠΑ.
«Εσείς βάζετε την Αμερική πάνω από όλα, εμείς, την ανθρωπότητα και την κοινή μοίρα της διεθνούς κοινότητας. Εσείς έχετε μία χώρα κλειστή και εμείς έχουμε ''''μία ζώνη μία χώρα''''», είπε αναφερόμενος στο μεγάλο πολυεθνικό εμπορικό και επενδυτικό πρόγραμμα που αποκαλείται «ο νέος δρόμος του μεταξιού», ο στρατηγός εν αποστρατεία Luo Yuan, πρόσωπο του οποίου οι γεωπολιτικές απόψεις έχουν μεγάλη επιρροή.
Την ίδια ώρα ο υπεύθυνος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhang Jun, ανέφερε ότι «εάν κανείς πει ότι η Κίνα έχει ηγετικό ρόλο στο πλανήτη δεν θα είναι επειδή η Κίνα επιδιώκει να τον αναλάβει, αλλά διότι οι εκείνοι που τον έχουν οπισθοχωρούν αφήνοντας χώρο στην Κίνα».
Το μήνυμα ενισχύεται, εκτιμά το reuters, μετά και από τη πρόσφατη επισημοποίηση της αποχώρησης των ΗΠΑ από την TPP (Trans Pacific Pact) που την απομακρύνει από τους συμμάχους της στην Ασία. Με κάποια από τα κράτη που συμμετέχουν στη συνθήκη να έχουν ήδη κάνει γνωστή την πρόθεσή τους να εξετάσουν προσαρμογή της με τη συμμετοχή της Κίνας, ή εναλλακτικά τον εκ νέου σχεδιασμό μίας νέας εμπορικής συμφωνίας.
«Σε σημαντικά πολυεθνικά φόρουμ, η κινεζική ηγεσία προωθεί προτάσεις, που θα συμβάλουν στη παγκόσμια ανάπτυξη», αναφέρει ερευνητής του Κινεζικού Ιδρύματος Διεθνών Σπουδών του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «ειδικά στο θέμα της Ασιατικής οικονομικής ενοποίησης, σε σχέση με τις χώρες που αποβλέπουν στην εξασφάλιση ηγετικού ρόλου, η Κίνα είναι ιδιαίτερα προσηλωμένη σε ένα ρόλο υπευθυνότητας και υποστήριξης».
Το επικείμενο πολυαναμενόμενο κινεζικό συνέδριο «One Belt, one Road» (μία ζώνη ένας δρόμος) του Μαΐου, είναι μια ευκαιρία του Πεκίνου να αναδείξει την ηγετική του θέση στην παγκόσμια κατασκευή βιομηχανικών προϊόντων και στις επενδύσεις.
Ένα άλλο πεδίο στο οποίο το Πεκίνο θέλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την οποία ο Donald Trump έχει πει παλιότερα ότι αποτελεί «αστικό μύθο».
Βέβαια όλες αυτές οι κινήσεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία ανταγωνιστική κούρσα του Πεκίνου για πλήρη εκτοπισμό των ΗΠΑ από παγκόσμια υπερδύναμη. Η Κίνα έχει ως στόχο τη περαιτέρω αναβάθμιση του περιφερειακού και διεθνούς ρόλου της, στο μέτρο πάντα που της δίδεται η δυνατότητα και της το επιτρέπει η ισχύς και η οικονομική της κατάσταση.
Η πιο συμφέρουσα όμως επιδίωξη, είναι η συνέχιση των ανεπτυγμένων εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, αφού, όπως τόνισε και ο κινέζος πρόεδρος από το Νταβός, «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε έναν εμπορικό πόλεμο».