Aμερικανός αναλυτής: Γιατί ο Ερντογάν μπορεί να πάει σε πόλεμο με την Ελλάδα
AP
AP

Aμερικανός αναλυτής: Γιατί ο Ερντογάν μπορεί να πάει σε πόλεμο με την Ελλάδα

Τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να πάει σε πόλεμο με την Ελλάδα, αναλύει σε άρθρο του στην αγγλόφωνη αραβική ιστοσελίδα Ahvalnews (ειδικεύεται σε τουρκικά θέματα και η τουρκική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει από το 2018 τη χρήση της στην Τουρκία), ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και συγγραφέας, Ράιαν Γκινγκέρας.

«Μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φαντάζει όχι μόνο δυνατή αλλά πιθανή. Η προσεκτική ανάγνωση των πρόσφατων δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, καθώς και το μοτίβο των γεγονότων τους τελευταίους μήνες, έχουν απλώς αυξήσει τον κίνδυνο. Σοβαρές συνέπειες είναι πιθανό να περιμένουν τόσο την Τουρκία, όσο και την Ελλάδα, σε περίπτωση που τα δύο κράτη έρθουν σε σύγκρουση. Ωστόσο, η ρητορική του Ερντογάν, όπως και τα συμφέροντα και η ιδεολογία του, υποδηλώνουν ότι η Άγκυρα μπορεί να είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους», επισημαίνει ο Αμερικανός αναλυτής.

Όπως τονίζει, η προσωπική απογοήτευση του Ερντογάν με την αυξημένη δύναμη της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή θα τον ωθήσει σε κλιμάκωση. Ενώ και η επιθυμία για εκλογική ώθηση θα μπορούσε επίσης να παίξει κάποιο ρόλο.

«Μια τουρκική επίθεση στην Ελλάδα θα προκαλούσε σίγουρα ανεπανόρθωτη ζημιά στη σχέση της Άγκυρας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα δεδομένης της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία και της ισχυρής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αιγαίο», υπογραμμίζει ο Γκινγκέρας και επισημαίνει:

«Στη σκιά της εισβολής στην Ουκρανία, οποιαδήποτε απόπειρα κατοχής ελληνικού εδάφους θα έκανε τον Ερντογάν να μοιάζει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεδομένων αυτών των συνθηκών, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς τον Ερντογάν να απορρίπτει τις σοβαρές διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας. Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι μπορεί να είναι πρόθυμος και ικανός να αντέξει τις συνέπειες. Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο παρά τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Επίσης στη Συρία, ο Ερντογάν πραγματοποίησε τις απειλές του για εισβολή».

Εάν λοιπόν, ο Ερντογάν, πιστεύει ότι «η Αμερική είναι ο εχθρός μας και όχι η Ελλάδα», τότε είναι πιθανό να βλέπει τους κινδύνους μιας ρήξης ως ένα λυπηρό αλλά ουσιαστικό τίμημα που πρέπει να πληρωθεί στο όνομα της τουρκικής εθνικής ασφάλειας, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Πραγματικότητα ή μπλόφα

Όπως τονίζεται πάντως στο άρθρο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που αμφισβητούν τη σοβαρότητα των απειλών του Ερντογάν. Ένα ποσοστό των Τούρκων ψηφοφόρων παραμένει πεπεισμένο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι η ρητορική του Τούρκου προέδρου εντάσσεται στην προεκλογική του εκστρατεία.

Επίσης, υπάρχει μεγάλη πεποίθηση ότι ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος, όσο σύντομος κι αν είναι, θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στις οικονομίες των δύο χωρών. 

Διαβάστε ακόμη:

Έτσι θα επιτεθεί η Τουρκία στην Ελλάδα το 2023

Τα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά μετά την Πράγα