Οι οικονομολόγοι της Schroders πιστεύουν ότι δεν είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε τα ίδια επίπεδα ανεξέλεγκτου πληθωρισμού όπως στις δεκαετίες του '70 και του '80, αλλά ότι θα πρέπει να περάσουμε μια περίοδο επώδυνης προσαρμογής που θα περιλαμβάνει υψηλότερη ανεργία και βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, προκειμένου να επιστρέψουμε σε μια πιο σταθερή κατάσταση πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός, αναφέρεται σε ευρεία αύξηση των τιμών, ενώ ο αποπληθωρισμός καταγράφεται σε περιόδους κατά τις οποίες οι τιμές υποχωρούν. Όπως και ο υψηλός πληθωρισμός, ο υπερβολικός αποπληθωρισμός είναι ανεπιθύμητος, καθώς η πτώση των τιμών μπορεί να οδηγήσει σε «φρενάρισμα» δαπανών και επενδύσεων, αποδυναμώνοντας την ανάπτυξη.
Ο στασιμοπληθωρισμός περιγράφει ένα ασυνήθιστο μίγμα συνθηκών, όπου οι τιμές είναι υψηλές ή αυξάνονται, αλλά ταυτόχρονα η οικονομική ανάπτυξη είναι ασθενής ή μειώνεται. Aυτό, μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλές οικονομίες το 2022, σχολιάζουν οι οικονομολόγοι.
Τι μας διδάσκει η ιστορία για τον πληθωρισμό
Όπως αναφέρει ο Jo Marshall, αρθρογράφος της Schroders, υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ των γεγονότων της σημερινής εποχής και της δεκαετίας του 1970. Τότε, η πετρελαϊκή κρίση ανέβασε την τιμή του πετρελαίου, γεγονός που προκάλεσε υψηλότερο πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 14,8% μέχρι το 1979.
Στη δεκαετία του 1970 οι κεντρικές τράπεζες άργησαν να δράσουν, εν μέρει επειδή η αύξηση των επιτοκίων δεν ήταν μία δημοφιλής κίνηση. Τουναντίον, ήλπιζαν ότι οι άνθρωποι θα σταματούσαν να ξοδεύουν επειδή ακρίβαιναν τα αγαθά και οι υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, συνέβη το αντίθετο, σχολιάζει ο ίδιος. Οι καταναλωτές ξόδευαν περισσότερο υπό το άγχος της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών, γεγονός που πυροδότησε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.
Τελικώς, οι φορείς διαμόρφωσης πολιτικών στράφηκαν στα επιτόκια. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Πολ Βόλκερ αύξησε τα επιτόκια από 10% το 1979 σε σχεδόν 18% το 1980.
Αυτή τη φορά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πολύ πιο έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, κυρίως γιατί πλέον οι κεντρικές τράπεζες είναι ανεξάρτητες.
Ποιοι είναι οι πρακτικοί τρόποι με τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να περιορίσουν τη ζημία του πληθωρισμού
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι καταναλωτές μπορούν να προφυλαχθούν από την άνοδο των τιμών καθορίζοντας ορισμένες δαπάνες. Τι γίνεται όμως με τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους; Όπως δείχνουν τα παραδείγματα, τα μετρητά αποδίδουν ελάχιστα σε περιόδους που οι τιμές αυξάνονται. Οι μετοχές εταιρειών φαίνεται να διατηρούν την αξία τους καλύτερα από τα μετρητά, ωστόσο, η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό ποικίλλει και εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων.
Πρόσφατη έρευνα της Schroders ανατρέχει στην ιστορία για να παρατηρήσει πώς οι μετοχές ορισμένων κλάδων απέδωσαν σε περιόδους στασιμοπληθωρισμού και κατέληξε στα ακόλουθα:
- Οι μετοχές αμυντικών εταιρειών τείνουν να αντέχουν καλύτερα
- Οι τομείς του χρηματιστηρίου με τις καλύτερες επιδόσεις σε περιόδους στασιμοπληθωρισμού ήταν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και τα ακίνητα (Από το 1995 έως τον Δεκέμβριο του 2021. Πηγή: Schroders Economics and Strategic Research Unit).
Η διαφοροποίηση είναι μια άλλη βασική άμυνα σε περιόδους πληθωρισμού, με ένα καλά διαχειριζόμενο χαρτοφυλάκιο να είναι εκτεθειμένο σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Ορισμένες επενδύσεις - όπως τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό - είναι ρητά σχεδιασμένες να καταβάλλουν πληρωμές σε σχέση με τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η ζήτηση για αυτές τις επενδύσεις αυξάνεται σε περιόδους πληθωρισμού και έτσι μπορεί να ανεβάσει τις τιμές τους.
Η Schroders, η οποία ιδρύθηκε το 1804, είναι μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ήταν 871,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 5.700 άτομα σε 37 τοποθεσίες.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.