Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς το μομέντουμ που έδωσαν οι κεντρικές τράπεζες τόσο σε Ευρώπη όσο και ΗΠΑ, δείχνει να έχει υποσκελιστεί γρήγορα από τις νέες ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας που δημιουργεί η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στο -0,6% και τις 473,8 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους του να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο και τα αυτοκίνητα να ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση με απώλειες άνω του 1,3%.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες επίσης 0,6% και κινείται στις 15.542 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,55% κινούμενος στι 6.963 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 παραμένει πέριξ του αμετάβλητου στις 7.259 μονάδες.
Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 26.545 μονάδες με πτώση 0,9% όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που υποχωρεί κατά 0,7% και βρίσκεται στις 8.318 μονάδες.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έρχονται από μία συνεδρίαση σημαντικών κερδών, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να ικανοποιούνται από τις δράσεις με το βλέμμα στον περιορισμό του επίμονα υψηλού πληθωρισμού που ανακοίνωσαν ΕΚΤ και Fed χτες και προχτές αντίστοιχα.
Συνοπτικά, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη επιτάχυνση του tapering δίνοντας σήμα για έως και τρεις αυξήσεις των επιτοκίων της εντός του επόμενου έτους, ενώ χθες Πέμπτη ακολούθησε η ΕΚΤ η οποία κινήθηκε σε ηπιότερους τόνους μεν, αλλά παρουσίασε και αυτή το δικό της tapering, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος αγορών λόγω πανδημίας του PEPP τον προσεχές Μάρτιο.
Ωστόσο, η αποκατάσταση της νευρικότητας που είχε προηγηθεί των συνεδριάσεων τον δύο τραπεζών δείχνει πως ήταν βραχύβια, καθώς η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς εγείροντας ξανά ανησυχίες για «αναζωπύρωση» της πανδημίας, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Μεταξύ άλλων, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο χτες Πέμπτη ανακοινώθηκαν 90.000 νέα κρούσματα του ιού, αν και προς το παρόν οι θάνατοι και οι νοσηλείες παραμένουν σε σχετικά σταθερά επίπεδα.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ενώ εξακολουθούμε να παλεύουμε ακόμη με την παραλλαγή Δέλτα, μας απειλεί και η Όμικρον».
Όπως είπε η ίδια, «αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κερδίσουμε χρόνο, να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την εξάπλωση της Όμικρον», ενώ επισήμανε ότι «τα συμβόλαια (με τους παρασκευαστές εμβολίων) προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα αναπτύξουν προσαρμοσμένα εμβόλια εάν τους ζητηθεί, εντός 100 ημερών».