Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε ένα ράλι προεξόφλησης καλύτερων ημερών στην οικονομία, στην κατανάλωση, στους όρους δανεισμού και ευρύτερα στο οικονομικοπολιτικό περιβάλλον έχει επιδοθεί το ελληνικό χρηματιστήριο από την επόμενη των ευρωεκλογών, που ήταν και το σημείο – καταλύτης για να αλλάξουν όλα έκτοτε, με κυρίαρχο την επίσπευση των εθνικών εκλογών και την αλλαγή κυβέρνησης.
Από την επόμενη των ευρωεκλογών, ως γνωστόν, ξεκίνησε ένα ράλι που αναβάθμισε πλήρως το προφίλ του ελληνικού χρηματιστηρίου, διπλασιάζοντας όγκους και τζίρους, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών αφυπνίστηκε, δίνοντας από μέτρια – της τάξης του 10% ή 20%, έως και εκπληκτικά κέρδη έκτοτε, που φτάνουν ακόμη και το 162%!
Η προεξόφληση που έλαβε χώρα στις έξι εβδομάδες ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και η πίστη της αγοράς ότι με την αλλαγή κυβέρνησης θα υπάρξει ολιστική αλλαγή σε ολόκληρο το οικονομικό μοντέλο, με φιλοεπενδυτικές πολιτικές, μειώσεις φορολογίας και ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων επιβεβαιώθηκε στις τρεις εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές.
Ευρύτερα υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, deals και συμφωνίες δρομολογούνται, projects βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο με φόντο τη δομική αλλαγή που λαμβάνει χώρα υπό τη νέα κυβέρνηση και γενικώς υπάρχει ενδιαφέρον κλίμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται περί 22% από τις ευρωεκλογές έως σήμερα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει άνω του 40%. Μαζί λοιπόν με τη ΔΕΗ – που ενισχύεται κατά 93% από τις ευρωεκλογές, υπάρχει μια πλειάδα μετοχών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης που έχει κάνει αυτό το δίμηνο εντυπωσιακό όσο και σπάνιο ανοδικό ράλι.
Ράλι με ποιοτικά στοιχεία, δηλαδή με σχεδόν τετραπλασιασμό των όγκων και των τζίρων για τα δεδομένα του χώρου, εν μέσω αφενός προεξόφλησης καλύτερων ημερών ευρύτερα στην οικονομία και αλλαγή δεδομένων ευρύτερα, αφετέρου εν μέσω – υπαρκτών ή ανύπαρκτων – σεναρίων περί επιχειρηματικών εξελίξεων.
Ν. Καυκάς: Οι λόγοι αφύπνισης της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης
Όπως δηλώνει στο Liberal ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς, «η αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου αποτυπώνεται κυρίως στις σημαντικές αποδόσεις μιας πληθώρας μετοχικών τίτλων της περιφέρειας μετά τις ευρωεκλογές. Αρκετές από αυτές εμφανίζουν καλά θεμελιώδη στοιχεία και χαμηλό ή ελεγχόμενο δανεισμό, ενώ η εκτιμώμενη οικονομική ανάκαμψη αναβαθμίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές τους με αποτέλεσμα η αγορά να της βγάλει από την αδράνεια».
Επίσης, συνεχίζει ο αναλυτής, «υπάρχουν και κάποιες ξεχασμένες μετοχές που βγαίνουν στο προσκήνιο καθώς βλέπουν ότι υπάρχει... story στην οικονομία, το κλίμα αρχίζει και αλλάζει, οπότε θα υπάρξει μεγέθυνση της αγοράς, με τις μετοχές να κλείνουν το gap με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Παράλληλα, αρκετές μετοχές εταιρειών ποντάρουν σε διάφορα projects, όπως π.χ. η Inform Λύκος με τις νέες ταυτότητες, άρα έχουν λόγους αφύπνισης. Αναμένουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί».
Πολλά τα deals στις «μικρές» του Χ.Α.
Η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρηματικές εξελίξεις που αφορούν εισηγμένες (αλλά και μη εισηγμένες) είναι πολλές, ώστε σε κάποιες περιπτώσεις να δικαιολογούν εύλογα την «άνθιση» σεναρίων.
Στο εξωτερικό υπάρχει πολύ μεγάλη ρευστότητα που αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες και εταιρείες με story και δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Το είδαμε με την Κορρές προ ενάμιση έτους, το είδαμε με τον κλάδο Υγείας που έχει γίνει «μπουμ» ξένων επενδύσεων, το έχουμε δει και φέτος σε αρκετές περιπτώσεις.
Η δημόσια πρόταση του Oaktree Capital για το ΙΑΣΩ, η Κρητών Άρτος που εξαγοράστηκε από τον ινδικό όμιλο Swiz Group Europe Limited, η Κανάκης που εξαγοράστηκε από το νορβηγικό fund Orkla Food Ingredients, η Ελτράκ η οποία πέρασε στη βρετανική - πολυεθνική CP Holdings ELTRAK, η Κυριακούλης όπου το Kazarian Asset Management απέκτησε περίπου το 8,5% των μετοχών της, η δημόσια πρόταση στην F.G. Europe είναι μερικές από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών.
Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν με έμφαση το δίμηνο
Όπως βλέπουμε και στον πίνακα που επεξεργάστηκε ο κ. Καυκάς, υπάρχουν έξι μετοχές με απόδοση από 100% έως 162,2% μετά τις ευρωεκλογές, 26 μετοχές ενισχύονται άνω του 50%, 35 μετοχές κερδίζουν άνω του 40% και 49% μετοχές με απόδοση από 30% και άνω! Συνολικά, 93 μετοχές έχουν διψήφιο ποσοστό ανόδου σ'' αυτές τις οκτώ εβδομάδες, όπερ και σημαίνει ότι σχεδόν όλο το... ενεργό Χ.Α. ενισχύεται.
Στην κορυφή των αποδόσεων είναι κάποιοι περιφερειακοί τίτλοι, όμως εξαιρετικά ψηλά είναι και μετοχές του Mid Cap όπως Κέκροπας +120,6% (λόγω της γνωστής εξέλιξης με την έκταση στο Ψυχικό), Attica Bank +111,6%, AVAX +68,7% (σε ανασύνταξη στη Μέση Ανατολή και με σημαντικά projects να αναλαμβάνει σε Ελλάδα και εξωτερικό), MIG +68,1% (η αγορά επικροτεί το ευρύτερο συμμάζεμα που κάνει η διοίκηση), Intralot +67,5%, Intakat +66,1% και Intracom Holdings +59,6%.
Πρώτες σε απόδοση είναι οι μετοχές των Αλουμύλ +162,2%, Τζιρακιάν +146,2%, Frigoglass +126,1% (καλά αποτελέσματα 1ου τριμήνου), Forthnet +112,3%, Byte Computer +86,2%, Κυριακούλης +80%, Inform Λύκος +79,9% κ.α.
Από τον FTSE 25, πρώτη φυσικά σε απόδοση είναι η ΔΕΗ που κερδίζει 93,3% ποντάροντας στις κινήσεις εξυγίανσης που θα κάνει η κυβέρνηση, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 58,1%, η Lamda Development +41,1% με φόντο τις εξελίξεις στο Ελληνικό, η Ελλάκτωρ +36,2% και η ΓΕΚ Τέρνα +35,1%.
Δείτε τον πίνακα εδώ.